«Τρέχουν» οι διαδικασίες δημοπράτησης του ΧΥΤΥ Άνδρου
- Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:18
Την τιμολογιακή πολιτική που αναμένεται να εφαρμόσει ο Διαβαθμιδικός Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, με αρκετές επισημάνσεις ωστόσο σχετικά με το γεγονός, πως η Άνδρος δε διαθέτει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο της αποστολής σχολίων και επισημάνσεων, από όλους τους Δήμους του Νότιου Αιγαίου, όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος πλέον έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων (δομές όπως ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ), το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.
Ειδοποιός διαφορά για το νησί, είναι πως η Άνδρος δε διαθέτει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας να ζητούν να ενημερωθούν, όσον αφορά στο ποιες παροχές καλύπτονται από την εισφορά του Δήμου Άνδρου προς τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Διευκρινήσεις για κόστος διαχείρισης μέσω του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου
Κατά τη συζήτηση του θέματος, περί έγκρισης ή μη της τιμολογιακής πολιτικής του 2022 του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ανέφερε, πως «έχουμε ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία γενικότερη ενημέρωση, όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου πλέον και τον ΧΥΤΥ της Άνδρου. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση, αν θα αναλάβει τη δημοπράτηση του έργου ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, αν θα συμμετέχει στη δημοπράτηση, αν θα κάνει και τη διαχείριση ο φορέας». Επίσης, ο κ. Σουσούδης απηύθυνε ερωτήματα, σχετικά με το αν «υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που να μας έχει δώσει ο ΦΟΔΣΑ σχετικά με το κόστος της διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων; Αληθεύει ότι σε κάποια νησιά έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης μετά την ανάληψη της ευθύνης από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου;».
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, εξήγησε, πως «η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των απορριμμάτων και ο ΦΟΔΣΑ υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους».
Όσον αφορά στο έργο του ΧΥΤΥ, ο κ. Λοτσάρης υποστήριξε, ότι «ένας λόγος καθυστέρησης του ΧΥΤΥ, ήταν αυτό το μεταβατικό στάδιο, όπου πέρασε η ευθύνη από το Δήμο Άνδρου – και τους Δήμους όλου του Νότιου Αιγαίου – στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, καθώς βάσει του σχετικού νόμου, στην περιουσία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου περνούν όλες οι εγκαταστάσεις ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ που υπάρχουν στην περιφέρεια, όπως επίσης και η ευθύνη λειτουργίας τους και η ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ο Δήμαρχος Άνδρου χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως θετική, καθώς όπως υποστήριξε «πλέον έχει ο κάθε Δήμος έναν άλλο οργανισμό που μπορεί να σηκώνει αυτό το μεγάλο βάρος, της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Συνοψίζοντας, ο κ. Λοτσάρης σημείωσε, ότι «από τη στιγμή που είναι σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, όλη αυτή η διαδικασία, εν προκειμένω για το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου, έχει περάσει στον ΦΟΔΣΑ. Και ενώ είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση του έργου, χρειάστηκε να αλλάξει ο φορέας που υποβάλλει το αίτημα, και άρα απαιτήθηκε η επανυποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης εξ αρχής. Και γι’ αυτό, αυτά τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου που στοιχίζει ο ΧΥΤΥ Άνδρου, παρά το γεγονός ότι η περισσότερη δουλειά έχει γίνει διαχρονικά από τις διοικήσεις και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δεν θα τα δείτε ποτέ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Άνδρου, αλλά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου».
Αναλύοντας δε, τα χρήματα που θα δεσμεύσει ο Δήμος Άνδρου για τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο Δήμαρχος αποσαφήνισε, πως το ένα μέρος της δαπάνης αφορά στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου του Δήμου, ενώ το άλλο μέρος, έχει να κάνει με το λειτουργικό κόστος του ΦΟΔΣΑ, το οποίο επιμερίζεται και πάλι με βάση τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον κ. Λοτσάρη, τα χρήματα που δαπανά ο Δήμος προς τον ΦΟΔΣΑ, θα διοχετευτούν στην κατεύθυνση της διεκπεραίωσης όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρησή του, ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ προετοιμάζει αυτή τη στιγμή τα τεύχη δημοπράτησης του έργου του ΧΥΤΥ προκειμένου να αποσταλούν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ώστε να εγκριθούν και να περάσει σε στάδιο προκήρυξης ο σχετικός διαγωνισμός. «Αυτή είναι η δουλειά που κάνει ο ΦΟΔΣΑ για εμάς και ουσιαστικά αυτό είναι που πληρώνουμε», κατέληξε, «πέρα από τα λειτουργικά των εγκαταστάσεων, είναι η πληρωμή οικονομολόγων, μηχανικών, διοικητικών που “τρέχουν” το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο και για τη δημοπράτηση του δικού μας έργου, και τη λειτουργία του μετέπειτα, αλλά και τη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων».
Πρόταση να κριθεί η τιμολόγηση βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης
Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης του κ. Σουσούδη, ο Δήμαρχος παραδέχθηκε, ότι δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό ανά τόνο απορριμμάτων, καθώς η εγκατάσταση δεματοποίησης της Άνδρου είναι αρκετά ανοργάνωτη, μη διαθέτοντας καν πλάστιγγα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε, πως θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, καθώς έπειτα και από την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενδεχομένως στο μέλλον ο Δήμος να κληθεί να πληρώνει πολλαπλάσια τιμή ανά τόνο, σε σχέση με αυτή που θα διαμορφώνονταν αν τη διαχείριση είχε ο Δήμος, δεδομένου ότι ο Δήμος θα τιμολογούσε τη διαχείριση ακριβώς στο όριο της δαπάνης που θα έκανε για να την υλοποιήσει, μιας και οι ΟΤΑ δεν μπορούν να έχουν κέρδος. Ο κ. Σουσούδης μάλιστα, πρότεινε την εκπόνηση μίας οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου ο Δήμος να έχει εικόνα του κόστους που απαιτείται για τη διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων, προκειμένου να έχει μία αφετηρία ώστε να εξετάζει κάθε φορά την όποια τιμολογιακή πολιτική ακολουθείται, είτε από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, είτε από τον ίδιο το Δήμο.
Ως προς αυτό, ο Δήμαρχος επέμεινε, πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης καθώς η Άνδρος ουδέποτε είχε μονάδα ΧΥΤ, και δεν έχει διαμορφώσει τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων μέσω τέτοιας μονάδας. Επιπλέον ξεκαθάρισε, πως «η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος. Είναι άλλο να συλλέγεις τα απορρίμματα, με ένα κάποιο κόστος και να πηγαίνεις να τα αδειάζεις άναρχα, άλλο κόστος υπάρχει για να τα δεματοποιείς και άλλο να τα επεξεργάζεσαι και να τα διαχειρίζεσαι με ορθά υγειονομικά τρόπο. Το τελευταίο, σαφώς, έχει μεγαλύτερο κόστος».
Τέλος, ο κ. Λοτσάρης υπενθύμισε πως στη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου συμμετέχουν οι Δήμαρχοι του Νότιου Αιγαίου και ως εκ τούτου, υποστήριξε πως είναι λογικό να υπάρξει μέριμνα προκειμένου η τιμολογιακή πολιτική να παραμείνει βιώσιμη, δεδομένου ότι για όλους τους Δήμους οι δαπάνες είναι περιορισμένες, ενώ διαβεβαίωσε πως μετά την κατασκευή του ΧΥΤΥ, ο Δήμος Άνδρου θα διεκδικήσει σωστή και ορθολογική τιμολόγηση των υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων, αν και έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές, ότι το κόστος σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο.
Μετά και τη σχετική ενημέρωση, η μείζων μειοψηφία συμφώνησε στην αποδοχή της εισφοράς του Δήμου Άνδρου, ως προς το λειτουργικό κόστος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, που αφορά σε λίγο πάνω από 60.000 ευρώ, με τη σημείωση ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα όσον αφορά στη διαχείριση ανά τόνο κατά τη λειτουργία πλέον του ΧΥΤΥ, ενώ η ελάσσων μειοψηφία ψήφισε λευκό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Πονοκέφαλος” η υποστελέχωση στον Δήμο Άνδρου
31 Ιουλ. 2024 - 6:18 - Μάχη χαρακωμάτων στην Άνδρο για τα χρέη της Αναπτυξιακής Α.Ε.
6 Φεβ. 2023 - 6:18 - Επιχορήγηση 300.000 ευρώ για τις φυσικές καταστροφές στον Δήμο Άνδρου
3 Νοε. 2022 - 11:31 - Σε ισχύ το σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» για πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Άνδρου
27 Σεπ. 2022 - 6:18 - Aνάγκη αποδέσμευσης 4 θέσεων Δήμου Άνδρου στην Προκήρυξη 13/Κ 2021 του ΑΣΕΠ
24 Ιουλ. 2022 - 10:23