Μετά από δύο συνεδριάσεις στις οποίες δεν υπήρξε απαρτία, ο προϋπολογισμός του Δήμου Άνδρου εγκρίθηκε την πρωτοχρονιά με απουσία παρατάξεων της μειοψηφίας

Τυπική έγκριση με συζήτηση περί πολιτικού επιπέδου

Την ημέρα της πρωτοχρονιάς και με απόντες τους συμβούλους των μη συνεργαζόμενων με τη δημοτική αρχή παρατάξεων της μειοψηφίας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Άνδρου για το 2022.

Μετά από δύο προγραμματισμένες συνεδριάσεις, για την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις οποίες δεν υπήρξε απαρτία λόγω μη συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων απ’ όλες τις παρατάξεις, η συνεδρίαση κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου συζήτησε και ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2022, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου 2022, στην οποία μεν το Σώμα ψήφισε τυπικά επί του θέματος, ωστόσο τη συζήτηση μονοπώλησε το γεγονός της απουσίας της μειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πρόσκληση σε συνεδρίαση με θέματα την ψήφιση του προϋπολογισμού και την έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Άνδρου, αφορούσε σε συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονής Χριστουγέννων, ενώ η επόμενη, σε συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου, στις οποίες όπως προαναφέρθηκε δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να διαπιστωθεί απαρτία.

«Ας επιτελέσουν αυτό το θλιβερό καθήκον τους μόνοι τους»

Από την πλευρά της παράταξης της μειοψηφίας, «Η Άνδρος της Ζωής μας» του Γιάννη Καπάκη, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση την παραμονή της πρωτοχρονιάς, με την παράταξη να παραδέχεται πως «στη θεωρία», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει, «ο προϋπολογισμός είναι η επίσημη έκφραση όλων των σχεδίων, των στόχων και των σκοπών της διοίκησης που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του δήμου για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα εργαλείο παρέχοντας στόχους και κατεύθυνση, έλεγχο του άμεσου περιβάλλοντος, βοήθεια για τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων της εργασίας και του τμήματος και επίλυση προβλημάτων πριν αυτά προκύψουν».

Παράλληλα, η παράταξη του κ. Καπάκη σημειώνει, ότι «σε πολλούς δήμους και ειδικότερα στον δικό μας μόνιμα παρατηρείται το φαινόμενο να αποτελεί μια τυπική διαδικασία και η ψήφιση του να είναι μια απλή επιβεβαίωση της κάθε δημαρχιακής πλειοψηφίας. Στο δήμο Άνδρου δεν τηρούνται ούτε καν οι τυπικές διαδικασίες (προθεσμίες, σύγκλιση συμβουλευτικών οργάνων, όπως η επιτροπή διαβούλευσης, ενημέρωση των πολιτών, ανάρτηση στοιχείων κ.λπ.), ενώ στη συνέχεια ο κάθε εγκεκριμένος προϋπολογισμός καταστρατηγείται, αγνοείται και μεταβάλλεται κατ’ επανάληψη και στο τέλος,  αν συγκρίνουμε προϋπολογισμό και απολογισμό κάθε χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μέρα με τη νύχτα».

Επιπλέον, στηλιτεύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δημοτικών οργάνων, με την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας να υποστηρίζει, ότι ουσιαστικά πρόκειται για «δημαρχοκεντρική κυβερνησιμότητα» και στο πλαίσιο της οποίας, «παραπέμπεται η ουσιαστική ψήφιση του προϋπολογισμού στην αποκλειστικά ελεγχόμενη από το δήμαρχο οικονομική επιτροπή και η ειδική συνεδρίαση για την έγκριση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, αναιρεί και αποκλείει  το δικαίωμα οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης ακόμη και αν είναι πλειοψηφική. Με αυτές τις συνθήκες η ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου είναι αποκλειστικά υποχρέωση της δημαρχιακής παράταξης και στην αντιπολίτευση απομένει μόνο  η δυνατότητα της διαφορετικής άποψης και της κριτικής στην καθημερινή πραγματικότητα που είναι εκτός τυπικής διαδικασίας».

Μεταξύ άλλων και σχολιάζοντας τις δύο άγονες συνεδριάσεις για την ψήφιση προϋπολογισμού, η παράταξη Καπάκη υποστηρίζει πως «απόδειξη, ωστόσο, για το πόσο σημασία αποδίδουν ο δήμαρχος και η παράταξη του στην όλη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης του προϋπολογισμού είναι ότι τον έφεραν προς ψήφιση με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα πρωτοχρονιάς. Ας επιτελέσουν αυτό το θλιβερό καθήκον τους μόνοι τους, ούτως ή άλλως δε  μας έχουν καμία ανάγκη γι’ αυτό. Άλλωστε, η κάθε διακυβέρνηση κρίνεται από τα πεπραγμένα της στον απολογισμό της, όπως θα κριθούμε όλοι σύμφωνα με τις θέσεις μας και τις δράσεις μας».

«Συγκροτημένη δουλειά που έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ημέρα της πρωτοχρονιάς, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, αρχικά μίλησε σχετικά με τον δημοτικό προϋπολογισμό, υπενθυμίζοντας, ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2014 αφορούσε σε 30.300.000 ευρώ, το 2015 σε 15.018.700 ευρώ, το 2016 12.750.000 ευρώ, το 2017 12.085.000 ευρώ, το 2018 σε 9.920.000 ευρώ, το 2019 σε 12.200.000 ευρώ, το 2020 σε 14.800.000 ευρώ και το 2021 σε 15.800.000 ευρώ και σημειώνοντας, πως για φέτος, 2022, ο δημοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20.212.000 ευρώ.

Επιπλέον, υπενθύμισε και σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, πως το 2018 ήταν της τάξεως του 1.600.000 ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 «ξεπερνά κατά πολύ τα 10.000.000 ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Λοτσάρης ανέφερε, ότι «όλη αυτή η συγκροτημένη δουλειά που γίνεται από τη δημοτική αρχή και τους υπαλλήλους του Δήμου Άνδρου, έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και θεωρώ ότι ξανακάνει την Άνδρο πια πρωταγωνίστρια, ενώ δίνει μία μεγάλη ευκαιρία σε αυτό τον τόπο να λύσει ουσιαστικά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει τόσα χρόνια και όχι μόνο.

«Αδικείται η Άνδρος και υποτιμάται η λειτουργία του Δ.Σ.»

Όσον αφορά στην απουσία των μη συνεργαζόμενων με τη δημοτική αρχή παρατάξεων της μειοψηφίας του κ. Καπάκη και του κ. Σουσούδη, ο Δήμαρχος Άνδρου υποστήριξε, ότι «αυτό που κάνει η ηνωμένη αντιπολίτευση, οι άνθρωποι που εκλέχτηκαν με την ψήφο του Ανδριώτικου λαού για να έρθουν εδώ και από κοινού να λύσουμε προβλήματα, υποτιμούν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πραγματικά με εντυπωσιάζει, διότι τι πιο κορυφαίο, τι πιο ορθό – πέρα από τα “λαμπιόνια” και τα σχόλια τα οποία ανεβοκατεβαίνουν και τις πολύ ωραίες ανακοινώσεις – πεδίο αντιπαράθεσης, από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό, που αποτελεί ουσιαστικά ένα σχέδιο για την πορεία του τόπου την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Λοτσάρης σημείωσε επίσης, πως «έτσι, αδικούμε την Άνδρο και αδικούνται επίσης και όλα τα άτομα των ψηφοδελτίων του κ. Καπάκη και του κ. Σουσούδη και ας μην εξελέγησαν. Θεωρώ, ότι αδικείται το νησί με το να περιορίζεται η πολιτική κριτική σε αυτό το επίπεδο και όχι μέσα στο πεδίο της πολιτικής, όπου προωθείται και η επίλυση των όποιων προβλημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος πρότεινε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Γραμματεία, «να εξετάσουν τις τρεις συνεχόμενες – αδικαιολόγητες κατά την άποψή μου – που έχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεκινήσει η διαδικασία που περιγράφει ο Κανονισμός, αλλά και να εξεταστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η πιθανότητα να τεθούν κάποιοι εξ αυτών σε αργία», με στόχο όπως ανέφερε, «να επανέλθουν και να επανακαθορίσουν τους λόγους για τους οποίους εκλέχθηκαν, για ποιο λόγο θα πρέπει να είναι παρόντες, ακόμη κι αν έχουν διαφορετική άποψη».

Μάλιστα, τα πυρά του Δημάρχου στράφηκαν και προς την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Καπάκη, με τον ίδιο να επισημαίνει, πως «δεν μπορούν άνθρωποι, όπως ο κ. Καπάκης, που με τη χτεσινή ανακοίνωσή του είπε ότι δεν συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας έναν πολιτικό χώρο που έφερε και στήριξε την απλή αναλογική, να εκβιάζουν και να «κλειδώνουν» το Δήμο Άνδρου, μη μπορώντας να πατήσουν ένα κουμπί και να προχωρήσουμε τη λειτουργία του Δήμου. Επειδή αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και θεωρώ, ότι έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε ένα πολιτικό επίπεδο, παρακαλώ Πρόεδρε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, να εξεταστεί μέσω του Κανονισμού ποιοι σύμβουλοι ήταν ή δεν ήταν δικαιολογημένα απόντες».

 

Ετικέτες: