«Έξυπνη» και άμεση παρακολούθηση των αναγκών
- Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, 2022 - 06:19
Ένα σημαντικό έργο αναφορικά με την καταγραφή των αναγκών που προκύπτουν στη διαχείριση υποδομών και οδικού δικτύου, προχωρά ο Δήμος Μυκόνου.
Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, εγκρίθηκε η σχετική τεχνική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και η διενέργεια διαγωνισμού, για το έργο «Υπηρεσία Γεωπληροφοριακού Συστήματος Καταγραφής στοιχείων υποδομής και πλατφόρμας καταγραφής βλαβών οδικού δικτύου» προϋπολογισμού 173.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Μυκόνου, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον προϋπολογισμό για το 2022.
Τι προβλέπεται στο πλαίσιο του έργου
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η καταγραφή όλων των στοιχείων της οδικής υποδομής (παγίων) με την εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας κινηματικής χαρτογράφησης με όχημα, καθώς και η ανάπτυξη και η θέση σε λειτουργία ενός γεωπληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα υποστηρίζονται ψηφιακά εργασίες που αφορούν στην καταγραφή, διαχείριση και επεξεργασία των βλαβών του οδικού δικτύου του Δήμου.
Το πρώτο τμήμα του συστήματος αφορά στο λογισμικό διαχείρισης της υποδομής του οδικού δικτύου και των καθημερινών εργασιών του προσωπικού, ενώ το δεύτερο αφορά σε μια εφαρμογή για tablet ή κινητά τηλέφωνα (mobile app) που θα χρησιμοποιούν τα κλιμάκια του Δήμου Μυκόνου που διενεργούν τους ελέγχους και οι ανάδοχοι που είναι επιφορτισμένοι με τη διόρθωση των βλαβών του οδικού δικτύου.
Μέσα από το λογισμικό διαχείρισης οι υπάλληλοι του Δήμου θα μπορούν προγραμματίζουν επιθεωρήσεις, να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται και να αποστέλλουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τις βλάβες του οδικού δικτύου στη mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας στη συνέχεια, τα αρμόδια στελέχη θα μπορούν να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις του οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, το τεχνικό προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την επιδιόρθωση των βλαβών θα μπορεί να βλέπει το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων και αφού επιδιορθώσει τη βλάβη να στέλνει αναφορά προς έγκριση σχετικά με την επιδιόρθωση της βλάβης, μέσω δικτύου WiFi ή 3G/4G στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που θα δημιουργηθεί.
Το έργο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στην ψηφιακή καταγραφή στοιχείων του οδικού δικτύου με χρήση μεθόδων κινηματικής χαρτογράφησης (mobile mapping) στην ανάπτυξη, στον έλεγχο και στην ολοκλήρωση εφαρμογών του Συστήματος, στην εκπαίδευση των χρηστών στο Δήμου Μυκόνου, στην Πιλοτική Λειτουργία του Συστήματος και στην τελειοποίηση του συστήματος ενσωματώνοντας βελτιώσεις όπως προκύψουν από την Πιλοτική Λειτουργία.
Το συνολικό μήκος οδικού δικτύου του Δήμου Μυκόνου ανέρχεται προσεγγιστικά σε 200 χλμ. συνυπολογίζοντας και τις δύο κατευθύνσεις αυτού.
Σκοπός και προσδοκώμενα οφέλη
Ο κυριότερος σκοπός υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι να αυτοματοποιήσει και να μηχανογραφήσει τη διαδικασία ελέγχου και επιδιόρθωσης βλαβών του οδικού δικτύου του Δήμου Μυκόνου.
Παράλληλα, θα καταγραφούν και θα ληφθούν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του οδικού δικτύου και των εργασιών που πραγματοποιούνται σε αυτό.
Τελικός στόχος του έργου είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δήμου, της μηχανογράφησης και ψηφιοποίησης των ελέγχων σε καθημερινό επίπεδο, της μείωσης του χρόνου προγραμματισμού και της αύξησης της αποδοτικότητας των στελεχών της.
Οι παραπάνω ενέργειες αναμένεται να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών εξασφαλίζοντας την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους.
Τα προσδοκώμενα οφέλη του έργου κρίνονται πολύ σημαντικά αφού αυτό θα εισάγει νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες του Δήμου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τη διασφάλιση του σωστού προγραμματισμού των ελέγχων και τη δυνατότητα διασύνδεσης με άλλους αντίστοιχους φορείς. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση του έργου προσδοκώνται μεταξύ άλλων, τα εξής οφέλη:
- Ψηφιακή απεικόνιση των στοιχείων υποδομής του οδικού δικτύου της περιοχής ευθύνης του Δήμου.
- Αυτοματοποίηση, τυποποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα στελέχη του Δήμου και των εργασιών αποκατάστασης βλαβών από τους αναδόχους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό.
- Αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου.
- Απλοποίηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών.
- Βελτίωση του προγραμματισμού των ελέγχων.
- Δυνατότητα διασύνδεσης με περιφερειακά συστήματα μηχανογράφησης.
- Καλύτερη αξιολόγηση υπηρεσιών από την πλευρά του Δήμου.
- Ασφάλεια δεδομένων.
- Διατήρηση και προβολή ιστορικών στοιχείων όπου σε συνδυασμό με άλλα θεματικά επίπεδα θα συμβάλλει στην ορθότερη λήψη αποφάσεων.
Συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας αποτύπωσης
Η καταγραφή της υπάρχουσας υποδομής του οδικού δικτύου θα επιτευχθεί με την μέθοδο της τεχνολογίας κινηματικής χαρτογράφησης (mobile mapping) με όχημα. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια για την χαρτογράφηση αστικών περιοχών και ιδιαίτερα για την καταγραφή οδών, καθώς είναι δυνατή η εξαγωγή πληροφορίας για τις διαγραμμίσεις των δρόμων, τις διαβάσεις πεζών, αλλά και γεωμετρικής πληροφορίας για κτίρια, πεζοδρόμια, νησίδες, φρεάτια, κράσπεδα, στύλους, πινακίδες και πυλώνες.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου έναντι άλλων παραδοσιακών είναι η υψηλή ευελιξία στην απόκτηση δεδομένων με ταχύτερη παραγωγή σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την υψηλή παραγωγικότητά τους. Τα συστήματα κινηματικής χαρτογράφησης παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τρισδιάστατης χαρτογράφησης με τη χρήση πολλαπλών προηγμένων αισθητήρων και τεχνολογιών επεξεργασίας των λαμβανόμενων δεδομένων.
Η επιθυμητή τεχνολογία για τις ανάγκες του έργου είναι αυτή που βασίζεται στη φωτογραμμετρική μεθοδολογια τρισδιάστατης αποτύπωσης παρέχοντας πλούσιο, χωρικά προσδιορισμένο, οπτικό περιεχόμενο από το οποίο μπορούν να εξαχθούν πλήθος γεωμετρικών και περιγραφικών δεδομένων. Επιπλέον, η ευκολία εγκατάστασης του εξοπλισμού σε διάφορα οχήματα όπως μικρά αυτοκίνητα, οχήματα τύπου UTV ή/και δίτροχα, ικανοποιεί πλήρως το έργο.
Όσον αφορά στην ακρίβεια της μεθοδολογίας, τα συστήματα αυτά μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια εκατοστού τη θέση του οχήματος και να αποτυπώσουν τρισδιάστατα τα αντικείμενα των γεωαναφερμένων εικόνων με ακρίβεια κάτω του μισού μέτρου.
Κατά την αποτύπωση, τα αντικείμενα ενδιαφέροντος μπορεί να είναι το αποτύπωμα κτιρίων, οι ακμές του οδοστρώματος, οι κεντρικές οδικές γραμμές, τα κράσπεδα, οι οδικές λωρίδες στο οδόστρωμα, τα φρεάτια, οι πυροσβεστικοί κρουνοί, οι πινακίδες κυκλοφορίας, τα στηθαία ασφαλείας, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι κ.ά.
Κατά την συγκεκριμένη εφαρμογή, χαρτογράφηση των οδικών δικτύων, τα προϊόντα που μπορεί να προκύψουν είναι (ενδεικτικά):
- Ψηφιακές εικόνες δρόμων και πεζοδρομίων
- Ψηφιακοί χάρτες οδικών αξόνων
- Γεωγραφικές θέσεις των ορατών αντικειμένων, όπως οδική σήμανση, φρεάτια, προστατευτικά κιγκλιδώματα, γέφυρες, αναχώματα, στύλοι, κτίρια, δένδρα, οδικές διαβάσεις, κ.λπ..
- Πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά δρόμων και διαδρομών όπως χιλιομετρικοί δείκτες, αποστάσεις οδικών τμημάτων, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οδών.
Τα παραπάνω είναι ουσιώδους σημασίας για τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες, διαθέτοντας το χαρτογραφημένο υπόβαθρο, μπορούν να διευκολύνουν τα σχέδια διαχείρισης, αξιολόγησης κι επιδιόρθωσης των δικτύων και να συμβάλλουν στην ορθή λήψη αποφάσεων.
Ακόμη, το διαθέσιμο υπόβαθρο καθίσταται ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διάφορους μηχανικούς, μελετητές, οι οποίοι μπορούν να διαθέτουν την απαραίτητη πληροφορία, δίχως επίσκεψη στην υπό μελέτη περιοχή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Μύκονος αποκτά σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό
12 Νοε. 2024 - 9:21 - "Η Μύκονος θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος"
30 Οκτ. 2024 - 6:18 - Νέοι αντιδήμαρχοι και νέα πρόσωπα στον Δήμο Μυκόνου
11 Ιαν. 2024 - 6:17 - Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης -καταγραφής απόψεων με θέμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου
6 Δεκ. 2022 - 14:28 - Σημαντική συμφωνία για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Μυκόνου
28 Σεπ. 2022 - 6:19