Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό

  • Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, 2022 - 12:44

Οι προϋπολογισμοί των δήμων, έχουν καταντήσει μια τυποποιημένη φόρμα αποδοχής των κεντρικά διαμορφωμένων δημοσιονομικών πολιτικών και πραγματικά αποτυπώνουν τη λειτουργία του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δήμοι, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και τα δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των κατοίκων, ιδιαίτερα στις συνθήκες παρατεταμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Διαφωνούμε με τον προϋπολογισμό του δήμου όχι με όρους κακής διαχείρισης, αλλά γιατί αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής όπως αυτή εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση, και εξηγούμε:

Υποχρηματοδότηση

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που αναφέραμε προηγουμένως, η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι σε απόλυτο αριθμό μειωμένη και αυτή τη χρονιά.

Όσον αφορά την αναλογία μεταξύ των ιδίων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης, για μια ακόμη χρονιά πάνω από τα μισά τακτικά έσοδα, περίπου 5εκ., προέρχονται από ίδια έσοδα του δήμου. Ποσό που πιθανό να αυξηθεί εφόσον υπάρξουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Επιπλέον, ο “στενός κορσές” της δημοσιονομικής λειτουργίας του δήμου γίνεται ξεκάθαρος όταν αναλογιστούμε πως τα τακτικά έσοδα του 2022 ίσα που φτάνουν απλά και μόνο για την κάλυψη της μισθοδοσίας υπαλλήλων και αιρετών. Τίποτα περισσότερο…

Υποστελέχωση

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στον δήμο είναι δεδομένες και όπως φαίνεται και από τον φετινό προϋπολογισμό θα παραμείνουν έτσι. Οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν θα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους έκτακτοι. Γενικεύεται έτσι και στο δήμο μας η κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας και των διαφόρων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, για την

κάλυψη των υπαρκτών αναγκών των υπηρεσιών. Μάλιστα, στις Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες τα προβλεπόμενα έξοδα για έκτακτο προσωπικό αυξάνονται κατά 250%!

Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η πολιτική των εξωτερικών αναθέσεων, έχουν βαρύνει και την ίδια τη λειτουργία των υπηρεσιών. Υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως η υπηρεσία αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, εμφανίζουν για το 2021 υλοποίηση του 47% των προϋπολογισμένων εξόδων τους, ενώ οι υπηρεσίες τεχνικών έργων, πρασίνου και πολεοδομίας έχουν υλοποιήσει το 56% των προβλεπόμενων εξόδων τους, αυτό ουσιαστικά δείχνει την απαξίωση τους. Οι υπηρεσίες λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητες τους, μακριά από τις ανάγκες δημοτών και κατοίκων.

Ανταποδοτικότητα

Η ανταποδοτικότητα είναι βασικό στοιχείο της σημερινής λειτουργίας του δήμου. Τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές λειτουργίες των δήμων, μεταβιβάζονται στους δήμους νέες αρμοδιότητες τις οποίες θα πληρώσουν οι ξανά οι δημότες.

Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους δήμους είναι αναγκαίο να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι. Το ζήτημα που έχει προκύψει με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και τις διαφαινόμενες αυξήσεις τελών, φανερώνει το δράκο στο παραμύθι της ανταποδοτικότητας.

Η ίδια η ζωή, οι εξελίξεις δείχνουν τα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, δείχνουν πως ο μόνος τρόπος για να μην πληρώνουμε διπλά και τριπλά για την ικανοποίηση βασικών μας αναγκών είναι η πλήρης χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών από το κράτος. Να αποδοθεί επιτέλους, το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.

Το οικονομικό ζήτημα των δήμων είναι ζήτημα επιλογής δρόμου ανάπτυξης. Γνωρίζουμε τα όρια της παρέμβασης μιας δημοτικής αρχής, όμως ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο δήμος μπορεί και έχει η δυνατότητα να δώσει μια ανάσα στον κόσμο που το έχει ανάγκη, με ριζική μείωση του οικιακού συντελεστή στα τέλη, στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από τέλη όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας κ.α.

Δεν κάνουμε κριτική αφ’ υψηλού. Εκεί που η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι δημοτική αρχή, στον τρίτο δήμο της χώρας, υλοποιούμε αυτά που προτείνουμε σήμερα εδώ και αυτά που προτείναμε στις συζητήσεις για τα δημοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα.