Εν μέσω οξυμένων πνευμάτων και διαμαρτυριών της μειοψηφίας, για αφαίρεση του λόγου, η επανεκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

«Κάποιοι κύκλοι επενδύουν στη διάλυση»

Με ένταση «εγκαινιάστηκε» το δεύτερο μισό της θητείας του Ε. Μπάλλα στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, μετά την επανεκλογή του από το Σώμα.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων για την επιλογή του προεδρείου των Δημοτικών Συμβουλίων, την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η σχετική ειδική συνεδρίαση και για το Δήμο Άνδρου. Ο Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, πρότεινε ξανά για τη θέση του προέδρου τον επικεφαλής της συνεργαζόμενης με την δημοτική αρχή, παράταξης της μειοψηφίας, κ. Ελευθέριο Μπάλλα, ο οποίος έχει διατελέσει στη θέση αυτή, τόσο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2014-2019), όσο και στο πρώτο μισό της παρούσας θητείας.

Ο κ. Μπάλλας αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου και εξελέγη από το Σώμα, ωστόσο στην πρώτη του τοποθέτηση «άναψε φωτιές», καθώς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, του κ. Καπάκη, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσιεύσεις, τόσο στο blog της παράταξης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρονταν στο πρόσωπό του.

Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη, κ. Δωρόθεου Β’

Στο πλαίσιο της πρώτης διά ζώσης του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Άνδρου βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Άνδρου, κ. Δωρόθεος Β’, προκειμένου να τελέσει λιτά την ευλογία της Αγιοβασιλειόπιτας.

Παρούσα ήταν επίσης και η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Κατερίνα Μονογυιού, απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Λοτσάρης, μετά τις ευχές για καλή χρονιά, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έφερε, σχεδόν από την έναρξη της δημοτικής θητείας η επέλαση της πανδημίας, τόσο στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, όσο και στην πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι στα μέσα της θητείας οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο ξεκίνημά της, καθώς τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, ότι στα 20 χρόνια της ποιμαντορικής του δράσης ως Μητροπολίτης, ουδέποτε έως τώρα είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σημείωσε, πως η Ιερά Μητρόπολη θα βρίσκεται αρωγός, ενώ από την πλευρά της με τις Μονές και τους ναούς, αλλά και τους ιερείς στο νησί, θα συνεχίσει την προσπάθεια να διατηρηθούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητα και το χαρακτήρα του τόπου.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλό και ευλογημένο χρόνο, ενώ όσον αφορά στο δημοτικό συμβούλιο ευχήθηκε «οι συνεδριάσεις να γίνονται με όσο λιγότερες φωνές, να γίνονται περισσότερο με χτύπους καρδιάς, ώστε όλοι μαζί αυτοί οι χτύποι να χτυπούν την καρδιά της Άνδρου και να την κρατήσουν ζωντανή. Να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τις παραδόσεις της».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, απηύθυνε αισιόδοξο μήνυμα, εκφράζοντας την ελπίδα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ότι η χώρα, αλλά και η ανθρωπότητα βαίνει σταδιακά, άνευ απροόπτων και στο βάθος του επόμενου χρόνου, προς το τέλος της πανδημίας, υπό την προϋπόθεση της εντατικοποίησης των εμβολιασμών και της τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Ο κ. Γιάννης Καπάκης, στο λιτό χαιρετισμό του, ευχήθηκε το 2022 να είναι μία χρονιά που θα ενωθούν ακόμη περισσότερες δυνάμεις, καθώς το έχει ανάγκη ο τόπος.

«Κάποιοι επενδύουν στο χάος»

Στη συνέχεια και αφού αποχώρησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης και η βουλευτής Κυκλάδων, ξεκίνησε η συνεδρίαση για την εκλογή των μελών του προεδρείου και σε δεύτερο θέμα, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, προεδρεύοντος του πρώτου σε αριθμού σταυρών δημοτικού συμβούλου.

Μετά τη σχετική διαδικασία, η σύνθεση του προεδρείου διαμορφώθηκε ως εξής: Στη θέση του προέδρου, επανεξελέγη ο κ. Ελευθέριος Μπάλλας, από την σύμπραξη παρατάξεων της πλειοψηφίας. Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και στη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εξελέγη η κ. Αθηνά Τσατσομοίρου, ενώ από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, στη θέση του γραμματέα, ορίστηκε ο κ. Βασίλης Αδάμης.

Λαμβάνοντας τη θέση του στο προεδρείο, ο κ. Μπάλλας προχώρησε σε τοποθέτηση σχετικά με την επανεκλογή του, προχωρώντας σε έντονη τοποθέτηση, με στόχο κυρίως την παράταξη του κ. Καπάκη.

Ο πρόεδρος αρχικά αναφέρθηκε στην τριακονταετή ενασχόλησή του με τα κοινά, τόσο στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, όσο και στον δεύτερο, αλλά και στην τέταρτη κατά σειρά εκλογή του στη συγκεκριμένη θέση.

Αμέσως μετά, ο κ. Μπάλλας προχώρησε σε μία «απάντηση», στα όσα κατά καιρούς του έχει προσάψει, μέσω δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων, η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας.

«Το 2019 κατέβηκα ως Δήμαρχος – και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Καπάκη – ότι δεν ηττήθηκα απλά, αλλά η ήττα μου ήταν συντριπτική. Δεν ήμασταν απλά τελευταίοι, αλλά τα νούμερα τα οποία πήραμε τότε, ήταν απογοητευτικά. Δε σας κρύβω ότι τότε είχα σκεφτεί να μη δεχτώ να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο η παράταξή μου επέμενε, ότι θα πρέπει να τιμήσουμε με τη σειρά μας, αυτούς τους 300 ανθρώπους που μας τίμησαν με την ψήφο τους και να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε λοιπόν, δέχτηκα την πρόταση του κ. Λοτσάρη, μετά την εκλογή του, να διοικήσω ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο από τη θέση του προέδρου», σημείωσε.

Μάλιστα έκανε γνωστό στο Σώμα, ότι ο ίδιος είχε την πρόθεση να απορρίψει την πρόταση του κ. Λοτσάρη, ώστε να συνεχίσει από τη θέση του προέδρου έως και το τέλος της δημοτικής θητείας, το 2023, αλλά να αποσυρθεί τελείως από το δημοτικό συμβούλιο, με παραίτησή του. Όπως εξήγησε, όντας κατ’ επάγγελμα δικηγόρος, αλλά και νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης οικογενειάρχης και δεδομένων των περιορισμένων πλέον αντοχών του, το λογικό θα ήταν να διατηρήσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αποποιούμενος ωστόσο τις επιπλέον ευθύνες της θέσης του προέδρου και δημοτικού συμβούλου, προκειμένου να ανταπεξέλθει.

«Αναίρεσα το λόγο μου – πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μου – και συνεχίζω, και αυτό οφείλεται και πάλι σε κάποια δημοσιεύματα που είδα αυτές τις ημέρες από την παράταξη “Η Άνδρος της ζωής μας”. Αυτά τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως “επιτέλους ας φύγει ο Μπάλλας, ας μας απαλλάξει από την παρουσία του”, πως μετά την πολιτική ήττα του 2019 “έδωσε πολιτική νομιμοποίηση στο Δήμαρχο και εκμεταλλεύτηκε την κωλοτούμπα και έγινε πρόεδρος”. Δε με πείσμωσε αυτό, δεν είναι αυτός ο λόγος, απλώς δε θέλω να παρουσιαστεί η βιολογική μου κούραση και ότι κουράστηκα και κούρασα ίσως, ως μία πολιτική επιτυχία της παράταξης “Η Άνδρος της ζωής μας”», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως δε θα ήθελε η αποχώρησή του να πλήξει το Δήμαρχο, στην περίπτωση που μεταφραστεί ως πολιτική διαφωνία μαζί του.

Τέλος, ο κ. Μπάλλας τόνισε, πως «δε θέλω να οδηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε ατραπούς δύσκολες, σε τρικυμίες και πιθανόν σε μη δυνατότητα συναίνεσης. Αυτό που κατάλαβα από αυτά τα δημοσιεύματα, είναι ότι κάποιοι κύκλοι θέλουν και επενδύουν στη διάλυση. Εγώ είμαι εδώ για να επενδύσω στη συναίνεση», υποστηρίζοντας πως «όλες οι άλλες λύσεις είναι το χάος, χάος στο οποίο κάποιοι επενδύουν, με σκοπό πολιτικά και ψηφοθηρικά οφέλη».

Οξυμένες αντιδράσεις της μειοψηφίας

Η ιδιαίτερα στοχευμένη επίθεση του κ. Μπάλλα προς την παράταξη του κ. Καπάκη, όπως ήταν φυσικό, έφερε οξύτατη αντίδραση από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, με τα μέλη της να ζητούν μετ’ επιτάσεως το λόγο προκειμένου να απαντήσουν, τονίζοντας πως με την αφαίρεση του λόγου, αναιρούνται τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου περί συναίνεσης.

Ωστόσο, ο κ. Μπάλλας αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει το λόγο, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., καθώς έχει παρέλθει η συζήτηση του θέματος και το λόγο δύναται να έχει ο εκλεγείς πρόεδρος, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία τοποθέτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε, πως εφόσον ο πρόεδρος επέλεξε να κάνει μία πολιτική τοποθέτηση, το δίκαιο θα ήταν να δοθεί ο λόγος και στις παρατάξεις προκειμένου να τοποθετηθούν, παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος παρέμεινε αμετακίνητος, προχωρώντας τη διαδικασία, ενώ δεν επέτρεψε να δοθούν απαντήσεις ούτε και μετά το πέρας και του δεύτερου θέματος, περί εκλογής μελών της Οικονομικής Επιτροπής και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όταν ακόμη και τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας ζητούσαν να τοποθετηθούν.

Ετικέτες: