Εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 ζητούν φορείς της ακτοπλοΐας και των νησιών

«Ο επιπλέον έλεγχος θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο»

Με τα κρούσματα του Covid-19 να καλπάζουν στη χώρα, και κατά συνέπεια και στις Κυκλάδες, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «όμικρον», ζητείται εντατικοποίηση των ελέγχων στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς.

Την ώρα που η χώρα μετρά δεκάδες χιλιάδες νέες διαγνώσεις Covid-19 κάθε μέρα, η ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρα μεγαλώνει, ενώ επιτείνεται η ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων, για την διασφάλιση της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, στην κατεύθυνση της διατήρησης της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, για άμεση λήψη όλων των απαραίτητων και ενδεικνυόμενων μέτρων και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η εφημερίδα ήλθε σε επαφή, τόσο με το Λιμεναρχείο Σύρου, ώστε να καταγραφεί η εικόνα των ελέγχων, όσο και με Δημάρχους των Κυκλάδων, οι οποίοι ζητούν την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, με στόχο τον έλεγχο της διασποράς.

«Πολλαπλά κρούσματα σε πλοία της ακτοπλοΐας»

Παρέμβαση προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του προέδρου της, κ. Εμμανουήλ Τσικαλάκη, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τη σχετική της ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα του κορωνοϊού covid-19 κατά το τελευταίο δεκαήμερο σε πλοία της ακτοπλοΐας και την εύλογη ανησυχία που προκαλείται στο χώρο της Ναυτεργασίας ήδη η Ομοσπονδία μας, μέσω του Ειδικού Τμήματος  Επιθεώρησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου έχει έρθει σε επικοινωνία με τις Λιμενικές Αρχές και με την Υπηρεσία Υγειονομικού (ΥΥ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ζήτησε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων και ενδεικνυόμενων μέτρων και την εφαρμογή των επιβαλλόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, για να προστατευθούν αποτελεσματικά, τόσο τα μέλη του πληρώματος, όσο και οι επιβαίνοντες κάθε πλοίου.

Η κρισιμότητα της όλης καταστάσεως και των περιστάσεων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ολιγωρίας.

Η Ομοσπονδία μας, ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και όλων των Αρμοδίων, για την αποσόβηση δυσμενέστερων επιπτώσεων για την προστασία όλων και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την λήψη και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων και θα πράττει ανάλογα, με τις ενδεικνυόμενες, σε κάθε περίπτωση παρεμβάσεις».

Δειγματοληπτικοί και όχι καθολικοί οι έλεγχοι από τις Λιμενικές Αρχές

Κληθείς να δώσει την εικόνα των ελέγχων, που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή το Λιμεναρχείο Σύρου, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, ο Λιμενάρχης, κ. Γιάννης Βαμβακούσης, σημείωσε, πως «πλέον οι έλεγχοι, όσον αφορά στους επιβάτες, είναι δειγματοληπτικοί και εκτελούνται κατά την επιβίβαση ή αποβίβασή τους. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οι έλεγχοι ήταν καθολικοί, είχαμε αυτή την υποχρέωση. Όπερ και εγένετο. Τώρα, επειδή άλλαξαν οι οδηγίες από την κεντρική μας Υπηρεσία προς την περιφέρεια, επαφιόμεθα μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, τους οποίους και τους διενεργούμε και τους εξαντλούμε».

Μάλιστα, ο κ. Βαμβακούσης επεσήμανε, πως «οφείλω να ομολογήσω ότι οι επιβάτες είναι πειθαρχημένοι στον απόλυτο βαθμό, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δε θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία αν δε διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά – rapid test ή βεβαίωση νόσησης για ανεμβολίαστους και πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβολιασμένους.

Παράλληλα, το Λιμεναρχείο προχωρά και στον έλεγχο των πληρωμάτων των πλοίων, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

«Προβλέπονται έλεγχοι και για τους ναυτικούς μας, καθ’ ό,τι η διασπορά μπορεί να είναι αμφίδρομη, δηλαδή να προκύψει από τη μετάδοση από τους επιβάτες στο προσωπικό των πλοίων, αλλά και από το προσωπικό στους επιβάτες», αναφέρει ο Λιμενάρχης.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Λιμενική Αρχή Σύρου διενεργεί αυστηρότατους ελέγχους στα πληρώματα των πλοίων – εμπορικών και ακτοπλοϊκών – σε εβδομαδιαία βάση. Μας αποστέλλεται και ελέγχουμε καταστάσεις, για την τακτική (δύο φορές την εβδομάδα) διενέργεια rapid test για τους ανεμβολίαστους ναυτικούς, όσον αφορά στα πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Σύρου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ρυμουλκά που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγείο, τα δεξαμενόπλοια που δραστηριοποιούνται μέσω της SEKAVIN, αλλά και τα ακτοπλοΐκά πλοία που έχουν ως λιμένα ελλιμενισμού τη Σύρο, ήτοι το Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ και το SUPERJET. Επίσης ελέγχονται καθολικά τα μέλη του πληρώματος των πλοίων που καταπλέουν, ακτοπλοϊκά και εμπορικά πλοία. Παράλληλα, για όποιον ναυτικό θελήσει να ναυτολογηθεί από το Λιμεναρχείο Σύρου, απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε την πράξη ναυτολόγησης, είναι να μας προσκομίσει τα σχετικά απαραίτητα πιστοποιητικά», σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Σύρου.

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε, πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τόσο οι επιβάτες, όσο και οι ναυτικοί φαίνεται να συμμορφώνονται πλήρως με τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Ιδίως αυτή την περίοδο πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση»

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των Δήμων στις Κυκλάδες πιέζουν για την όσο το δυνατόν σχολαστικότερη τήρηση των μέτρων, προκειμένου να διατηρηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα η επιδημιολογική κατάσταση των νησιών, δεδομένης της αυξημένης πλέον μεταδοτικότητας του ιού.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, ότι σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων, τόσο συλλογικά, όσο και μεμονωμένα είχαν ζητήσει από την πολιτεία την αυστηροποίηση των μέτρων και των σχετικών ελέγχων, στις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Πρόσφατα μάλιστα και με αφορμή τη φετινή εορταστική περίοδο, πολλοί ήταν οι Δήμοι, που εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες εφιστούν την προσοχή των πολιτών, που στο πλαίσιο των εορταστικών τους διακοπών ή μετακινήσεων, επιστρέφουν στα νησιά, για την πολύ συστηματική διενέργεια ελέγχων, και την επίδειξη υπευθυνότητας στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, υπογράμμισε, ότι «από πέρσι ήδη, περίπου την ίδια εποχή, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο ως Δήμος Μυκόνου, όσο και όλοι οι Δήμοι των Κυκλάδων, συλλογικά μέσω ψηφίσματος που είχαμε συνυπογράψει στο πλαίσιο του παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο τονίζαμε ότι η αποβίβαση στα νησιά, μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να γίνεται με υποχρεωτικότητα διενέργειας rapid test. Το είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς είχε κωφεύσει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, ο Δήμος Μυκόνου, μερικές εβδομάδες αργότερα, εγκατέστησε σημείο δωρεάν διενέργειας rapid test στο λιμάνι της Μυκόνου, ώστε οποιοσδήποτε αποβιβάζεται από το πλοίο να έχει τη δυνατότητα ελέγχου. Ωστόσο η μη υποχρεωτικότητα είχε ως αποτέλεσμα να μην κάνουν οι περισσότεροι εκ των επιβατών τεστ, παρ’ όλο που προσφέρονταν δωρεάν».

Ο κ. Κουκάς επεσήμανε, ότι «πρέπει να υπάρξει – ιδίως σε αυτή την περίοδο που ο κόσμος γυρίζει στα νησιά από τις διακοπές του – μία εντατικοποίηση ελέγχων, προκειμένου να θωρακιστούν τα νησιά, πολλώ δε μάλλον, που σε δύο μήνες από τώρα θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για το άνοιγμα και της τουριστικής περιόδου. Θεωρώ, ότι ο οποιοσδήποτε παραπάνω έλεγχος θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, ο οποίος τόνισε, πως πέραν της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι παντού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Πάρου, «πρώτα απ’ όλα σύστασή μας είναι να προσέχει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του και τους γύρω του, τηρώντας τα μέτρα, διενεργώντας συχνά τεστ και φυσικά με τον εμβολιασμό του. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι παντού και να τηρούνται τα μέτρα παντού, σε πλοία, αεροπλάνα, αλλά και εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις εστίασης κλπ».

Ο ίδιος επεσήμανε, πως οι έλεγχοι στην ακτοπλοΐα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται όσο το δυνατόν η μεταφορά ιικού φορτίου από και προς τα νησιά, ωστόσο επέμεινε στη θέση, πως «οι έλεγχοι να μην περιορίζονται μόνο στο πλοίο ή στο λιμάνι, αλλά να υπάρχουν παντού, σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, καφέ-μπαρ. Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται παντού, ακόμη και στο δρόμο. Μέτρα χρειάζονται παντού και σε όλους τους τομείς κι εμείς οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουμε για τον εμβολιασμό μας, την ευλαβική τήρηση των μέτρων και την τακτική διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, ώστε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Κυρίως στην ατομική ευθύνη έκανε μνεία ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας.

«Πιστεύω ότι οι προδιαγραφές που είχαν τεθεί από την πολιτεία στο θέμα των μετακινήσεων, θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Δυστυχώς, υπήρξε μία χαλαρότητα όλο αυτό το διάστημα των διακοπών και αυτό αποδεικνύεται από την εκτίναξη των κρουσμάτων που είδαμε όλο αυτό το διάστημα. Ειδικά στο νησί μας, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα και το τελευταίο 20ήμερο περίπου είδαμε μεγάλη αύξηση. Πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στα καταστήματα, εμπορικά και εστίασης. Πάνω απ’ όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Όταν το λέγαμε εξ αρχής κάποιοι δυσανασχετούσαν. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να επιβάλλει με το ζόρι την τήρηση των μέτρων. Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη σχεδόν της πανδημίας δεκάδες φορές, παραινέσεις έχουμε κάνει δεκάδες φορές, αλλά η τήρηση τους και η ατομική προστασία είναι θέμα του καθενός μας ξεχωριστά. Η χρήση της διπλής μάσκας ή της ενδεδειγμένης μάσκας υψηλής προστασίας, η τήρηση αποστάσεων και φυσικά ο εμβολιασμός, ο οποίος έχει αποδειχτεί ως ο βέλτιστος τρόπος προστασίας, καθώς και στην περίπτωση νόσησης κάποιου που έχει εμβολιαστεί, στη συντριπτική πλειοψηφία η νόσος είναι ελαφρότερη».

Ο κ. Λειβαδάρας μάλιστα τόνισε, πως βάσει της δικής του εμπειρίας καθώς κατά το διάστημα των εορτών χρειάστηκε να ταξιδέψει, παρατήρησε ότι διενεργούνταν οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την αποεπιβίβαση των επιβατών, ενώ και στη διάρκεια του ταξιδιού το πλήρωμα του πλοίου ήλεγχε συχνά, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, μάσκες κλπ).

 

Ετικέτες: