Χρηματοδοτήθηκαν και ανατέθηκαν οι μελέτες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων του Δήμου Σίφνου

Έγκαιρη προετοιμασία για αναβάθμιση της δημοτικής περιουσίας

Με στόχο την προετοιμασία της ωριμότητας των σχετικών έργων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης υποβολής αιτημάτων χρηματοδότησης στις προσκλήσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ο Δήμος Σίφνου προχώρησε στην ανάθεση των μελετών λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης πολλών δημοτικών κτηρίων του νησιού.

Δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση, διαφύλαξη, αλλά και αναβάθμιση της περιουσίας του Δήμου, η εκπόνηση των σχετικών μελετών χρηματοδοτήθηκε, έπειτα από αίτημα του Δήμου Σίφνου από το πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων ΟΤΑ», ενώ παράλληλα, ανατέθηκαν σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνησή τους.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στον έλεγχο της στατικής επάρκειας του κτηρίου που στεγάζει το Γυμνάσιο – Λύκειο Σίφνου, καθώς η διαπίστωση των αναγκών του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο.  

Το αντικείμενο των μελετών και τα κτήρια που περιλαμβάνονται

Όπως τονίζεται στη σχετική μελέτη που συνόδευσε το διαγωνισμό ανάθεσης της εκπόνησης των μελετών, η ενεργειακή αναβάθμιση και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων του Δήμου Σίφνου είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Διοίκησης του Δήμου.

Δεδομένου του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η υλοποίηση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης (π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση τοιχοποιίας (κέλυφος) και οροφής, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και άλλων ενεργοβόρων θερμαντικών κτλ) σε κτίρια, κρίθηκε απόλυτα αναγκαίο, ο Δήμος να έχει ετοιμότητα υποβολής σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ενδεικτικά, προσκλήσεις Πράσινου Ταμείου, το εν αναμονή έκδοσης πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ηλέκτρα», οι εν αναμονή έκδοσης προσκλήσεις Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ κτλ.

Το κτιριακό απόθεμα του Δήμου που παρουσιάζει σημαντική σκοπιμότητα υλοποίησης δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης είναι το εξής:

  • Νηπιαγωγείο Αρτεμώνα.
  • Νηπιαγωγείο Απολλωνίας.
  • Δημοτικό Σχολείο Σίφνου.
  • Γυμνάσιο-Λύκειο Σίφνου.
  • ΕΠΑΛ Σίφνου.
  • Δημαρχείο Σίφνου.
  • Δημοτικό Κατάστημα Απολλωνίας.
  • Κατάστημα Κοινότητας Αρτεμώνα.
  • Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου.

Για τα ανωτέρω δημοτικά κτήρια, ο ανάδοχος θα προβεί στη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και στην έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ στον φάκελο που θα υποβληθεί, για κάθε κτήριο θα περιλαμβάνονται προτάσεις παρεμβάσεων, ώστε το αποτέλεσμα αυτών να έχει αποτέλεσμα την αναβάθμισή τους τουλάχιστον στην κατηγορία Β.

Επιπλέον, θα εκπονηθούν οριστικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για τις παρεμβάσεις που έχουν υποδειχτεί και θα συνταχτούν και Δελτία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΠ.

Σε δύο φάσεις η εκπόνηση των μελετών

Το πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σύμβαση με τον ανάδοχο θα διαιρεθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει δύο επί μέρους στάδια και συγκεκριμένα, το πρώτο, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και το δεύτερο, το οποίο περιλαμβάνει τις οριστικές μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των δομών, τουλάχιστον στην κατηγορία Β, συμπεριλαμβανομένων και των τευχών δημοπράτησης.

Συγκεκριμένα, τα τεύχη δημοπράτησης θα περιλαμβάνουν κατόψεις των κτηρίων, τομές (1 ανά κατεύθυνση), κύριες και δευτερεύουσες όψεις, τις διακηρύξεις δημοπρασίας, τα τιμολόγια μελέτης, την ανάλυση τιμών, την τεχνική περιγραφή, τον προϋπολογισμό μελέτης, τον προϋπολογισμό προσφοράς εφόσον απαιτείται, την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων, τη γενική συγγραφή υποχρεώσεων, τους πίνακες αντιστοίχησης άρθρων τιμολογίου με ΕΤΕπ, τις τεχνικές προδιαγραφές, το έντυπο οικονομικής προσφοράς και την προμέτρηση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών.

Ως εκ τούτου, ο ανάδοχος θα παραδώσει ολοκληρωμένους και ώριμους τους φακέλους για κάθε ένα από τα προαναφερόμενα δημοτικά κτήρια, προκειμένου αυτοί να υποβληθούν προς χρηματοδότηση σε κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διαγωνισμού και υλοποίησής τους.

Τα σχέδια, όπως και τα τεύχη θα παραδοθούν σε επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή, καθώς και σε έντυπη. Στην διαδικασία αυτή θα παραδοθούν επίσης, σε ψηφιακή μόνο μορφή όλα τα σχέδια και έγγραφα των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (υπηρεσίες δόμησης, υπηρεσίες που κατασκεύασαν τα έργα όπως ο Δήμος ή της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων και πλέον ΠΝΑ, όπως τοπογραφικά, στατικά, κατόψεις, όψεις, τομές, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ, ώστε να σχηματιστούν αντίστοιχοι φάκελοι σε ηλεκτρονική μορφή για κάθε έργο. Την έρευνα στις υπηρεσίες και την συλλογή των ανωτέρω στοιχείων θα την διεκπεραιώσει ο ανάδοχος, εντός των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Επισημαίνεται ότι για κάθε μία δομή θα παραδοθούν τα τεύχη της Τεχνικής Περιγραφής, του προϋπολογισμού εργασιών και του τιμολογίου της μελέτης και μετά από εντολή της υπηρεσίας θα παραδοθούν συγκεντρωτικά τεύχη δημοπράτησης για τις επιλεγείσες δομές που θα δημοπρατηθούν οι εργασίες αναβάθμισης. Τα τεύχη δημοπράτησης μπορεί να περιλαμβάνουν έως και τρεις διαφορετικές ενότητες δομών αναλόγως την πηγή και του ύψους της χρηματοδότησης.

Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει και αυτή δύο επί μέρους στάδια και συγκεκριμένα τη σύνταξη των δελτίων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου και τη μελέτη διερεύνησης του φέροντα οργανισμού, που περιλαμβάνει μακροσκοπικούς και εργαστηριακούς ελέγχους της στατικής επάρκειας του κτηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου Σίφνου, που θεωρείται ως κορυφαία προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα για το δεύτερο υποστάδιο, σχετικά με τη στατική επάρκεια του κτηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου, προβλέπεται η διενέργεια πυρηνοληψίας, κρουσιμετρήσεων, ανίχνευσης οπλισμών, αποκάλυψη ενανθρακωμένων οπλισμών κλπ, καθώς και η λήψη δειγμάτων από φέροντα δομικά στοιχεία.

Σκοπός του δεύτερου αυτού σταδίου είναι να αναδείξει με επιστημονική επάρκεια σύμφωνα με τον κανονισμό του ΚΕΝ. ΕΠΕ είτε τις αναγκαίες οριστικές μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν ώστε το κτίριο να καταστεί ασφαλές σε περίπτωση που κριθεί μη ασφαλές, είτε τις εργασίες και τις ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν σε περίπτωση που το κτίριο θεωρηθεί στατικά ασφαλές αλλά κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση επεμβάσεων αποκατάστασής του, όπως ενανθρακωμένων οπλισμών ή άλλων μη στατικής φύσεως επεμβάσεων.

Σε περίπτωση που η αποτίμηση φερούσης ικανότητος του φέροντος οργανισμού με βάση τον ΚΑΝ.ΕΠΕ υποδείξει ότι απαιτούνται πρόσθετες ενισχύσεις, θα προταθούν οι επεμβάσεις δομικής ενισχύσεως και θα συνταχθεί αναλυτική τεχνική έκθεση προτεινόμενων δομικών ενισχύσεων.

Η έκθεση αυτή θα συνοδεύεται από λεπτομερή σχέδια (κατόψεις) και τεχνικές αναφορές για τα προβλήματα του ελέγχου, τις θέσεις και το είδος των προτεινόμενων επεμβάσεων, τεχνική έκθεση υφιστάμενης κατάστασης, τεχνική έκθεση προτεινόμενων ενισχύσεων και τεχνικές προδιαγραφές.

Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου έχει οριστεί σε έξι μήνες, από την υπογραφή του Ιδιωτικού Συμφωνητικού. Οι μελέτες της Φάσης 1 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή του συμφωνητικού, μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου, ενώ οι μελέτηες της Φάσης 2 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός τριών μηνών από την παραλαβή των μελετών της Φάσης 1 και έπειτα από έγγραφη εντολή έναρξης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

Ετικέτες: