Με εξαγγελίες για χρηματοδότηση νέων έργων σε πολλούς σημαντικούς τομείς, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αν. Υπουργού Εσωτερικών στην Πάρο

«Ανάπτυξη υποδομών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον»

Σημαντικές εξελίξεις για έργα πνοής και δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση ακόμη περισσότερων υποδομών, εξήγγειλε κατά την επίσκεψή του στην Πάρο, ο αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο αν. Υπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, στελέχη του Δήμου, αλλά και εκπροσώπους παριανών φορέων, ξεναγήθηκε σε έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης, ενώ προχώρησε σε ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων των τοπικών εκπροσώπων, δεσμευόμενος για παροχή χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία.

Η επίσκεψη Σ. Πέτσα στην Πάρο

Πιο συγκεκριμένα, ο αν. Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών –με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»– και προανήγγειλε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά και του νέου ανοικτού σταδίου στη Νάουσα της Πάρου. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών –για τις δύο νέες αυτές αθλητικές υποδομές– ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ περίπου και έρχεται να προστεθεί στο ποσό των 620.000 ευρώ που έχει, ήδη, δεσμευτεί από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Πέτσα στα εξαιρετικής σπουδαιότητας έργα για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού, συνολικού προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ, τα οποία υλοποιούνται ήδη με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των έργων αυτών τόσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες, όσο και για τη δυνατότητα των στρατηγικών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στο νησί. Στάθηκε, δε, στο μεγάλο έργο –ύψους 7 εκατ. ευρώ– για τη μεταφορά των λυμάτων των οικισμών Λεύκες και Κώστος και την αναβάθμιση του βιολογικού στη Μάρπησσα με τον πλήρη εκσυγχρονισμό της παλαιάς μονάδας, που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ΑΤ02), τον Σεπτέμβριο του 2021. Το έργο έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους 16.500 μέτρων περίπου, καθώς και την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αντλιοστασίων τελευταίας τεχνολογίας για πρώτη φορά στο νησί. 

Από την Πάρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα, δύο ακόμη προτάσεων του Δήμου, σχετικά με τη μελέτη του έργου διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και με το έργο για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του νησιού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, επιπροσθέτως, οι θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο διάστημα, ζητήματα υποστελέχωσης του Δήμου, καθώς και το αίτημα της δημοτικής αρχής για την υπογειοποίηση των καλωδίων στον οικισμό Λεύκες.

Ο κ. Πέτσας επιθεώρησε, στην Παροικιά, την πορεία του έργου για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης, ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία, επισκέφθηκε τους οικισμούς Λεύκες και Μάρπησσα σχετικά με το εμβληματικό έργο του «Αντώνης Τρίτσης» για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», ύψους 7 εκατ. ευρώ, καθώς και τον χώρο στη Νάουσα όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το ανοικτό στάδιο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του συλλόγου PAWS, στο νησί, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, όπως ψηφίστηκε, στα μέσα Σεπτεμβρίου, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Δεσμεύσεις για την προώθηση έργων σε πολλαπλούς τομείς

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, υπογράμμισε σχετικά με την επίσκεψη του υφυπουργού, πως «ως Δημοτική Αρχή, παρουσιάσαμε στον κ. Πέτσα τις θέσεις μας, όσον αφορά στο όραμά μας για την ανάπτυξη του νησιού. Βλέποντας, ότι το νησί της Πάρου, με τις υποδομές του που αναβαθμίζονται συνεχώς, όπως είναι το λιμάνι, οι λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και το νέο αεροδρόμιο, προσβλέπει σε μία τρομερή αύξηση στην επισκεψιμότητά του, αλλά και σε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, η πολιτική μας εστιάζεται στην κατασκευή νέων και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, ένα βήμα απόλυτα απαραίτητο, ώστε εκεί να μπορέσει να “οικοδομηθεί” ένα μοντέλο ανάπτυξης που να είναι βιώσιμο και αειφορικό, με τη ματιά μας στο μέλλον της Πάρου για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Στο πλαίσιο της λογικής αυτής, εκμεταλλευόμαστε και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, εκ των οποίων ένα από τα σημαντικότερα είναι και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, του ΥΠΕΣ, για το οποίο είναι υπεύθυνος και ο κ. Στ. Πέτσας».

Παράλληλα, πέραν από τον τομέα των υποδομών, «όπου συζητήσαμε εκτενώς για τα δύο μεγάλα έργα που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή με χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης», τα οποία ικανοποιούν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και με τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται βελτιώνεται αισθητά και ικανοποιητικά το ζήτημα της υδροδότησης της Παροικιάς μεταξύ άλλων», ο Δήμαρχος Πάρου σημείωσε, ότι «επεκταθήκαμε και σε άλλους τομείς όπως είναι αυτός του πολιτισμού, όπου συζητήσαμε, αναφορικά με την προώθηση του αιτήματός μας για δημιουργία χώρου πολιτισμού, σε κτήριο που μας έχει δωρίσει στο Δήμο Πάρου ο Σύλλογος Προδρομιτών της Αθήνας».

Ταυτόχρονα, «σταθήκαμε στις χρηματοδοτήσεις για τα δύο μεγάλα έργα πνοής για τον αθλητισμό του νησιού. Ο Δήμος Πάρου ήδη είχε εξασφαλίσει πάνω από 600.000 ευρώ για τη δημιουργία Κλειστού Γυμναστηρίου στην Παροικιά, στον προϋπολογισμό του οποίου ο κ. Πέτσας συμφώνησε να “πέσει” ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να υλοποιηθεί το έργο. Ωστόσο και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων, με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους – με τέτοιο πληθυσμό άλλες περιοχές είναι πρωτεύουσες – αυτόν της Νάουσας, δεν υπάρχουν ικανές υποδομές, συμφωνήθηκε με τον υφυπουργό να δοθεί ακόμη 1 εκ. ευρώ, για τη δημιουργία αθλητικού σταδίου και στη Νάουσα. Δηλαδή συνολικές δαπάνες για τον αθλητισμό ύψους άνω του 1,5 εκ. ευρώ».

Όσον αφορά στο ζήτημα των σχολικών υποδομών, ο κ. Κωβαίοις ανέφερε, ότι «με τον κ. Πέτσα συζητήθηκε η διασφάλιση χρηματοδότησης, για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στην Παροικιά, καθώς επίσης και το δεύτερο Δημοτικό Σχολείο στην πρωτεύουσα της Πάρου, προκειμένου να δώσουμε χώρο στα παιδιά μας».

Στον τομέα του περιβάλλοντος, «συζητήσαμε για το έργο – το οποίο έχουν ωριμάσει οι υπηρεσίες του Δήμου – που αφορά σε υπογειοποιημένους κάδους, αλλά και για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε, «συζητήσαμε, παρ’ όλο που δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υφυπουργού, σχετικά με την προώθηση, όσο το δυνατόν συντομότερα, του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να γίνει ένας οριστικός καθορισμός των χρήσεων γης και να μπορέσουμε με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσουμε σωστά τους οικισμούς, με κυριότερο στόχο να λυθεί το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού που εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Παροικιά».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, ότι «κατά την επίσκεψη του υφυπουργού, καλύψαμε και εξασφαλίσαμε λύσεις και εξελίξεις για πολλαπλούς τομείς και συγκεκριμένα για τις υποδομές, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον και ποιότητα ζωής», ενώ διεμήνυσε, πως «είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που έχουν καταφέρει, με σοβαρές ελλείψεις, να πραγματοποιήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και των νομικών μας προσώπων, ενώ είμαστε αισιόδοξοι, πως με τη λειτουργία και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρου – Αντιπάρου – Αμοργού, που είναι ο πρώτος που ξεκίνησε στις Κυκλάδες, θα έχουμε τη δυνατότητα να προάγουμε πολλά περισσότερα έργα για τα νησιά μας, ξεφεύγοντας από την υπέρμετρη γραφειοκρατία και πάντοτε με διαφάνεια και μέριμνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ετικέτες: