Οι αδυναμίες, που προέκυψαν μέσω της πανδημίας, αλλά και το ζήτημα της υλοποίησης έργων, απασχόλησαν τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας

Προσπάθεια για «φυσιολογικό» προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θήρας για το 2022 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, με το Δήμαρχο να μιλά για οφθαλμοφανή μείωση εσόδων, αλλά και σημαντικές εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεων που εξισορρόπησαν την κατάσταση.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, αλλά και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η χρηματοδότηση των Κοινοτήτων, καθώς επίσης και ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της νυν και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όσον αφορά στο έργο που έχει παραχθεί κατά την τελευταία διετία από το Δήμο Θήρας, απασχόλησαν τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας.

«Καταστροφική» η υγειονομική κρίση για τα οικονομικά του Δήμου

Ο διάλογος ξεκίνησε από τις επισημάνσεις των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τα μειωμένα έσοδα του Δήμου Θήρας, αλλά και το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες του 2021 δεν απορροφήθηκαν σχετικά με τα κίνητρα στέγασης – σίτισης των δημόσιων λειτουργών στο νησί.

Κατά την αρχική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, σημείωσε πως επιχειρείται η κατάρτιση ενός «φυσιολογικού» για τα δεδομένα της πανδημίας προϋπολογισμού, καθώς η υγειονομική κρίση, όπως επεσήμανε, «έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα οικονομικά του Δήμου».

Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα μειωμένα έσοδα που είχε το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού, λόγω της μειωμένης κίνησης κατά τα έτη της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο Δήμος δεν «ακούμπησε» τα χρήματα που δικαιούται από τη χρήση του 2019.

«Η μείωση των εσόδων είναι οφθαλμοφανής, καθώς το 2020 ήταν μία καταστροφική χρονιά, σε μία πανδημία όπου στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στην ασφάλεια και την υγεία των δημοτών και των επισκεπτών και φυσικά την βιωσιμότητα όχι μόνο του Δήμου, αλλά και την προσπάθεια στήριξης όλων των κατοίκων αναλογικά με την οικονομική τους δυνατότητα. Και όλα αυτά χωρίς έσοδα ούτε από παραλίες, ούτε από πεζοδρόμια, ούτε από τέλη παρεπιδημούντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιγάλας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, τα μειωμένα έσοδα αντισταθμίστηκαν από υψηλές χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε ο Δήμος, με έργα που εντάχθηκαν στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που έχει στηριχθεί σε πραγματικά στοιχεία, με στόχο να πραγματοποιηθούν όλοι οι άξονες που έχουν τεθεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι με την πρώτη αναμόρφωσή του θα διατεθούν ακόμη περισσότερα ποσά.  

Οι παρατηρήσεις της μειοψηφίας επί του προϋπολογισμού

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, το λόγο πρώτα έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Νομικός, ο οποίος σημείωσε ότι ελάχιστα έργα έχουν πραγματοποιηθεί και όσα όντως υλοποιήθηκαν αφορούσαν σε έργα που προέρχονται από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος τόνισε, ότι ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε με προκηρύξεις έργων και υλοποιεί πολλά έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα μεριμνά για τις ανάγκες της καθημερινότητας με ίδιους πόρους. Ειδική μνεία έγινε στο ζήτημα της καθαριότητας από το Δήμαρχο, ο οποίος μίλησε για τη διαφορά στην καθαριότητα του νησιού από την προηγούμενη στη νέα δημοτική θητεία.

Ο κ. Νομικός υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα έργα, ενώ ο π/υ δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα,, αλλά ούτε και όραμα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Επιπλέον στηλίτευσε το γεγονός ότι στον π/υ του 2022 υπάρχουν πολλές εγγραφές, οι οποίες είναι ίδιες με αυτόν του 2021, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρξε καθόλου απορρόφηση.

Από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκο Ζώρζο, υποστηρίχθηκε, ότι η εικόνα της δημοτικής αρχής αντικατοπτρίζεται στη φράση «λέει και δεν κάνει, λέει ότι έκανε και δεν έκανε».

Ο κ. Ζώρζος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως παρέχει χαμηλότατες υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και ελάχιστα έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, μίλησε για «ευκολία αναθέσεων», σε μία εποχή όπου υπάρχει η δικαιολογία του Covid-19 για τα μειωμένα έσοδα, αλλά «γαλαντόμος διάθεση για τέτοιου είδους αναθέσεις».

Τέλος, υποστήριξε πως υπάρχει κίνδυνος διάλυσης δημοτικών υπηρεσιών, υπό τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, ενώ έκλεισε με ένα σχόλιο για την αργοπορημένη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, η σύμβουλος κ. Α. Κόκκαλη μίλησε για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων για κίνητρα προς τους δημόσιους υπαλλήλους, ζητώντας και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για τη στέγασή τους. Από το Δήμαρχο υπήρξε η δέσμευση ότι θα δοθούν 100.000 ευρώ σχεδόν συνολικά μέσα στο 2022 σε κίνητρα, αλλά και πως ανάλογα με τις δυνατότητες του Δήμου θα δίνονται και περισσότερα.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μαρία Αργυρού, έθιξε το ζήτημα, πως ενώ στην εισήγηση του π/υ υπάρχει πρόβλεψη ώστε να δίνεται πάγια προκαταβολή προς τις Τοπικές Κοινότητες, αυτό δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανάγκες, που καλούνται οι πρόεδροι να καλύψουν ακόμη και από δικά τους χρήματα. Ο Δήμαρχος απάντησε, πως πάγια προκαταβολή θα δινόταν αν ο Δήμος δεν ανταποκρινόταν σε κάθε ανάγκη με τις υπηρεσίες του για την κάλυψη των αναγκών των Κοινοτήτων, κάτι που έως σήμερα συμβαίνει.

 

Ετικέτες: