Το νησί της Μυκόνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MOSES με στόχο τη βιώσιμη εμπορική κίνηση στο λιμένα

Αξιοποίηση της καινοτομίας στις εμπορικές μεταφορές

Την πρώτη της παρουσία στο πρόγραμμα MOSES έκανε η Μύκονος, μέσω του υπεύθυνου του προγράμματος εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Νίκου Βαρδαλάχου.

Η παρουσίαση της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε μέσω ολιγόλεπτου βίντεο, όπου ο υπεύθυνος του προγράμματος MOSES για το ΔΛΤ Μυκόνου, περιέγραψε τη λιμενική δραστηριότητα στο νησί, τόσο σε επίπεδο ακτοπλοΐας, όσο και σε αυτό της εμπορικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, έχει λάβει σχετική απόφαση για τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Horizon 2020, με συντονιστή εταίρο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα MOSES

Το ερευνητικό έργο αντιμετωπίζει την πρόκληση της βελτίωσης της πανευρωπαϊκής συνιστώσας θαλάσσιας κυκλοφορίας μικρών αποστάσεων (SSS) του ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών εμπορευμάτων μέσω της εφαρμογής μιας σειράς καινοτομιών στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμπορευματοκιβωτίων.

Το MOSES επικεντρώνεται στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μεγάλα εμπορευματοκιβώτια με χωρητικότητες άνω των 15.000 TEU στους κεντρικούς λιμένες (Hub) (π.χ. συμφόρηση, καθυστερήσεις κ.λπ.) και σε μικρούς λιμένες που συνδέονται με γραμμές τροφοδοσίας (π.χ. αδυναμία υποδοχής μεγαλύτερων τμημάτων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων λόγω περιορισμών υποδομής).

Οι συγκεκριμένοι στόχοι του MOSES είναι:

1) η βελτίωση της αποτελεσματικής ικανότητας του κεντρικού λιμένα (Hub), με την εφαρμογή ελάχιστων επενδύσεων σε υποδομές,

2) η ενίσχυση της λειτουργίας μικρότερων λιμένων,

3) η μείωση του χρόνου διέλευσης και η ανακούφιση των οδικών συνθηκών μεταξύ λιμένα Hub και μικρών λιμένων.

Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με την εφαρμογή καινοτομιών στους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρησιακής / διακυβέρνησης / επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα επικυρωθούν πειραματικά με τη διενέργεια δύο μεγάλης κλίμακας επιδείξεων πεδίου και ενός τρίτου, άσκησης και μελέτης σε προσομοιωμένες συνθήκες.

Στον τεχνολογικό τομέα, η φιλοσοφία MOSES θα συνδυάζει μικρά αυτόνομα ρυμουλκά με αυτόματο σύστημα σύνδεσης για τη μείωση του συνολικού χρόνου μετακίνησης του πλοίου, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο τόσο για τις διαδικασίες πιλότων όσο και για τις διαδικασίες πρόσδεσης / πρόσδεσης.

Επιπλέον, θα προταθεί ένα καινοτόμο τροφοδοτικό σκάφος εξοπλισμένο με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό φόρτωσης / εκφόρτωσης για τη συντήρηση μικρότερων λιμένων κοντά στους κεντρικούς Hub και στα διασυνοριακά μικρά λιμάνια που είναι πιο κοντά στον προορισμό του φορτίου. Τα καινοτόμα σκάφη (ρυμουλκά και τροφοδότες) θα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα συμπεριλαμβάνοντας πλήρη ηλεκτρική πρόωση, που τροφοδοτείται από μπαταρίες που θα επαναφορτιστούν στα κεντρικά λιμάνια (Hub). Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή της αρχής MOSES θα απαιτήσει περιορισμένες παρεμβάσεις στην υποδομή του λιμένα (Hub) και ουσιαστικά καμία παρέμβαση στους μικρούς λιμένες, όπως η Μύκονος.

Η παρουσίαση της Μυκόνου

Στο τρίλεπτο βίντεο, με το οποίο παρουσιάστηκε το ΔΛΤ Μυκόνου στους εταίρους του προγράμματος, ο υπεύθυνος του προγράμματος για τη Μύκονο, κ. Νίκος Βαρδαλάχος σημείωσε, πως το νησί της Μυκόνου βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και αποτελεί σημείο συνάντησης για περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο, ενώ το νησί διαθέτει τη μεγαλύτερη λιμενική υποδομή στις Κυκλάδες και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντικότερη λιμενική εγκατάσταση αφορά στο νέο Λιμάνι Μυκόνου στον Τούρλο, όπου το ΔΛΤ Μυκόνου παρέχει υπηρεσίες για περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας και περισσότερα από 190 χιλιάδες οχήματα, καθώς και περισσότερους από 790 χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, το ΔΛΤ Μυκόνου εξυπηρέτησε περισσότερους από 200.000 επιβάτες κρουαζιέρας, περισσότερους από 1,35 εκατομμύρια επιβάτες της ακτοπλοΐας και περισσότερα από 295 χιλιάδες οχήματα.

Στο λιμάνι της Μυκόνου, όπως σημειώθηκε, δεν υπάρχουν εμπορικοί σταθμοί και δεν υπάρχει διακίνηση κοντέινερ. Παρ’ όλα αυτά, εκφόρτωση αγαθών άγγιξε τους 540.000 τόνους μέσα στο 2019, περισσότερους από 400.000 τόνους το 2020 και πάνω από 240.000 τόνους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η μεταφορά των αγαθών στο νησί της Μυκόνου, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαλάχο, μέσω φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν χύδην υγρό φορτίο, χύδην στερεό φορτίο και φορτηγά τύπου RoRo.

Ο ίδιος επεσήμανε, πως το λιμάνι της Μυκόνου αντιμετωπίζει σημαντική ανισότητα αναφορικά με τα φορτία που υποδέχεται μέσα στο χρόνο, με το λιμάνι να κατακλύζεται από την κίνηση των RoRo κατά τη θερινή περίοδο, καθώς η υφιστάμενη υποδομή του δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερα πλοία, που μεταφέρουν κοντέινερς.

Τέλος, ανέφερε, πως το ΔΛΤ Μυκόνου συμμετέχει στο πρόγραμμα, μαζί με 16 ακόμη εταίρους, προκειμένου να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς αγαθών, αποφεύγοντας τα κόστη και την επιβάρυνση από τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών σταθμών, που θα αλλοιώσουν την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ενός μικρού νησιού, μέσα από την καινοτομία στο σχεδιασμό και τις διαδικασίες. Παράλληλα, η Μύκονος ενδιαφέρεται για την προοπτική των αυτόνομων υπηρεσιών για πλοία τροφοδοσίας, καθώς θα εξορθολογήσει τη ροή των φορτίων και θα δώσει τη δυνατότητα για λειτουργία του λιμένα 24/7, αποσυμφορίζοντας το λιμάνι και δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση της αναίτιας κίνησης από γειτονικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαλάχο, η Μύκονος μέσω του προγράμματος MOSES, θα μπορούσε να αναπτύξει έναν μοντέρνο, καινοτόμο και βιώσιμο σταθμό φορτοεκφόρτωσης κοντέινερ, χωρίς επιπτώσεις στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την εικόνα του νησιού.