Σε ανατίμηση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας προχωρά ο Δήμος Πάρου

Οι αυξημένες απαιτήσεις φέρνουν αύξηση στα τέλη

Με την Πάρο να βιώνει τα τελευταία χρόνια μία δραματική άνοδο, όσον αφορά στην τουριστική επισκεψιμότητά της, με τη λειτουργία και του νέου αεροδρομίου, οι ανάγκες για αυξημένες υπηρεσίες στην καθαριότητα, φαίνεται να φέρνουν και ανατιμήσεις στα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος κάτοικοι και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, στην εφημερίδα, οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας, τόσο στον τομέα της καθαριότητας, όσο και του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το νησί, οδηγούν στην ανάγκη μικρής αύξησης και των απαραίτητων ανταποδοτικών εσόδων, παρά το γεγονός, ότι εδώ και αρκετά χρόνια, είχε γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια συγκράτησης των όποιων πιέσεων και διατήρησης των συντελεστών στα επίπεδα του 2015.

Οριζόντια τα τέλη για νοικοκυριά, κλιμακωτά για επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίες του Δήμου Πάρου, η οποία εγκρίθηκε στην αρμόδια οικονομική επιτροπή και αποτέλεσε και την εισήγηση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προβλεπόμενες δαπάνες για το έτος 2022 που αφορούν στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 5.371.469 ευρώ, ενώ οι προβλεπόμενες συνολικές εισπράξεις του Δήμου, αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος 4.761.583 περίπου ευρώ. Ως εκ τούτου, εκτιμήθηκε πως δεν καλύπτουν το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών και πως η αρνητική απόκλιση ύψους 609.886 ευρώ, δημιουργεί την ανάγκη αναπροσαρμογής των καθορισμένων συντελεστών των τελών καθαριότητας.

Δεδομένου, ότι οι 13 αρνητικές ψήφοι, σε οικονομικά ζητήματα λογίζονται ως ψήφοι «παρών», σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη με τη θετική ψήφο 12 δημοτικών συμβούλων αφορά στη διαμόρφωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του Δήμου Πάρου, όπως αναλύεται παρακάτω.

Για τις κατοικίες, εντός και εκτός οικισμού, σε όλες τις περιοχές της Πάρου, ο συντελεστής ανέρχεται στο 1,1 ευρώ.

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Παροικιά και τη Νάουσα (εντός και εκτός οικισμού), ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,99 ευρώ, στις περιοχές της Μάρπησσας και της Αγκαιριάς σε 2,39 ευρώ, ενώ σε Αρχίλοχο, Κώστο και Λεύκες, σε 1,60 ευρώ.

Επιπλέον, ο συντελεστής Γραφείων (Γενική Χρήση) και κοινόχρηστων χώρων γραφείων πολυκατοικιών, διαμορφώθηκε οριζόντια για όλο το νησί σε 2,13 ευρώ.

Όσον αφορά στην εξίσωση μεταξύ των κατοικιών και καταστημάτων εντός και εκτός οικισμού, η υπηρεσία σημειώνει, πως «λόγω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης στην Πάρο και της οικοδόμησης εκατοντάδων κτιρίων σε όλες τις εκτός οικισμών περιοχές της Πάρου, ο Δήμος ήδη περισυλλέγει απορρίμματα σε όλο το νησί και τοποθετεί κολώνες δημοτικού φωτισμού για την ασφάλεια των κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί, έχει δε για το λόγο τούτο τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων σε όλη την Πάρο, ενώ η δαπάνη για την αποκομιδή απορριμμάτων στις εκτός οικισμών περιοχές υπερβαίνει τη δαπάνη για τη συλλογή τους εντός των οικισμών, αν ληφθεί υπόψη ότι τα απορριμματοφόρα αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για την περισυλλογή τους, που αναλύεται σε χιλιομετρικές αποστάσεις και εργατοώρες και χρήση εξοπλισμού. Κατά συνέπεια θα πρέπει και οι περιοχές εκτός οικισμών να επιβαρυνθούν αναλογικά με το κόστος αυτό τουλάχιστον με το ίδιο ποσό που προβλέπεται για τις εντός οικισμών περιοχές».

Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψιν η πρότερη απόφαση του Δήμου, για απαλλαγή συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων από την καταβολή ολικώς ή μερικώς των τελών για την κύρια κατοικία τους και συγκεκριμένα:

  • την μείωση κατά 50% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις οικίες τους
  • των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών
  • των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% (ως ελάχιστο)
  • των Νεφροπαθών
  • των απόρων
  • των μονογονεϊκών οικογενειών
  • των μακροχρόνιων ανέργων
  • την μείωση κατά 30% για άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% και
  • την μείωση κατά 100% σε δύο τουλάχιστον από τις άνω κατηγορίες των ευπαθών ομάδων προσκομίζοντας ως επιπλέον δικαιολογητικό έγγραφη γνωμάτευση από το γραφείο Πρόνοιας του Δήμου.

Αύξηση στα τέλη με στόχο την αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος, κ. Μάρκος Κωβαίος, επεσήμανε, πως «η αλήθεια είναι πως αποφασίστηκε μία μικρή αύξηση των τελών στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει πως τα όποια έσοδα δεν μπορούν να μεταφερθούν για καμία άλλη χρήση, παρά μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους τομείς αυτούς».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «όταν το 2019 είχαμε περίπου 9.400 τόνους περίπου απορριμμάτων, ενώ το 2021 ο ετήσιος όγκος είχε αυξηθεί 11.500 τόνους περίπου, αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα των απορριμμάτων θα πρέπει να λυθεί. Βλέποντας επίσης, την εξέλιξη του νησιού και τις προοπτικές για αύξηση του τουριστικού ρεύματος, βάσει και του δικού μας στρατηγικού σχεδιασμού, οφείλουμε να προετοιμαστούμε ως Δήμος, βλέποντας το πρόβλημα κατάματα, χωρίς λαϊκισμούς, ώστε να παρέχουμε σύγχρονες και απόλυτα ικανοποιητικές υπηρεσίες, με στόχο να έχουμε ένα νησί πεντακάθαρο, νοικοκυρεμένο, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Θέτοντας τον δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων και με δεδομένο, ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν τόσο οι υποδομές του νησιού, όσο και ο εξοπλισμός του Δήμου για την παροχή των υπηρεσιών αυτών (έχουμε προμηθευτεί νέα απορριμματοφόρα, JCB, ενώ προγραμματίζουμε υπογειοποίηση των κάδων, νέα απορριμματοφόρα μεγάλα κλπ), θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλα αυτά κοστίζουν.  Θα μπορούσαμε, λαϊκίζοντας, να πούμε ότι δεν θα προβούμε σε αυξήσεις τελών, ωστόσο το καλοκαίρι θα είχαμε πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας και αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμεί αυτή η δημοτική αρχή. Αυτό που θέλουμε και σε αυτό που στοχεύουμε, είναι μία Πάρος πεντακάθαρη, απ’ άκρη σ’ άκρη».

Παράλληλα, υποστήριξε, πως «τα νοικοκυριά προστατεύονται, καθώς όταν ήλθαμε στη διοίκηση του Δήμου Πάρου το 2014, βρήκαμε τα συγκεκριμένα τέλη με συντελεστή 1,25/τ.μ. και καταφέραμε για αρκετά χρόνια, να τα μειώσουμε και να τα κρατήσουμε σταθερά στο 0,90/τ.μ. Τώρα, βλέποντας τις ανάγκες και τον πολλαπλάσιο όγκο των απορριμμάτων που παράγεται, αποφασίσαμε να το κάνουμε 1,10 ευρώ/τ.μ., δηλαδή και πάλι μικρότερος συντελεστής, απ’ όταν παραλάβαμε. Για ένα νοικοκυριό, για ένα σπίτι 100 τ.μ., η αύξηση δεν υπερβαίνει τα 19 ευρώ κατ’ έτος. Παράλληλα, και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι παράγουν περισσότερα απορρίμματα, είναι εξίσου μικρή η αύξηση. Να σημειώσω, ότι γειτονικά μας νησιά, με αντίστοιχο περίπου τουρισμό, χρεώνουν 7 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ εμείς 3,99 στον υψηλότερο συντελεστή της κλίμακας».

Συμπερασματικά, ο Δήμαρχος Πάρου κατέληξε τονίζοντας, πως «εμείς στοχεύουμε στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη φέρνει απορρίμματα. Τα απορρίμματα οφείλουν να μαζεύονται, ώστε να είμαστε ένας τουριστικός προορισμός βιώσιμος, καθαρός και αντάξιος της εμπιστοσύνης των επισκεπτών μας. Τα τέλη αυτά, λόγω και του ανταποδοτικού χαρακτήρα τους, αποφασίστηκε να αναπροσαρμοστούν, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε το βιώσιμο μέλλον του τόπου, με αντίστοιχη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών».

Ετικέτες: