Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την κατάθεση προτάσεων για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση έργων βιωσιμότητας στο νησί

Σαφής επιδίωξη της αειφόρου ανάπτυξης

Σε δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενεργειακή αειφορία, υπέβαλε σχετικές προτάσεις ο Δήμος Θήρας, με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Έχοντας θέσει ως στόχο την ανάπτυξη των υποδομών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών της Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας συνεχίζει να στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταθέτοντας δύο ακόμη προτάσεις, εκ των οποίων η μία αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και η δεύτερη στην ενεργειακή αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Στόχευση στην μικροκινητικότητα και για το Δήμο Θήρας

Στην πρόσκληση του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στην οποία πολλοί ακόμη Δήμοι των Κυκλάδων έχουν υποβάλει αιτήσεις, ανταποκρίνεται και ο Δήμος Θήρας, για την υλοποίηση έργων που αφορούν σε δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μικροκινητικότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών μετακινήσεων. Όπως έχει αναφερθεί ξανά, στο πλαίσιο της πρόσκλησης θα ενταχθεί μία πράξη, με δικαιούχο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ ως δυνητικοί εταίροι δικαιούχοι θα θεωρούνται όσοι φορείς – Δήμοι ή/και αναπτυξιακές εταιρείες αυτών, θα υλοποιήσουν τα αντίστοιχα έργα, κατόπιν υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με το ΚΑΠΕ.

Στη συγκεκριμένη πρόσκληση, επιλέξιμα θεωρούνται έργα μικροκινητικότητας που θα αναπτυχθούν σε ΟΤΑ Α’ βαθμού της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους και κριτήρια πληθυσμιακά, ή/και γεωγραφικά κλπ.

Ειδικότερα, μέσω της πρόσκλησης δύνανται να χρηματοδοτηθόυν για τους Δήμους ενδεικτικά, η προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης σε Δήμους, η δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων θέσεων κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φρτιστών, σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων κλπ), ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, υπηρεσίες συμβούλου παρακολούθησης προς τους συμμετέχοντες ΟΤΑ, έργα σύνδεσης με ΟΚΩ, κλπ.

Ο Δήμος Θήρας, μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης, προτίθεται να συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΚΑΠΕ, για την υποβολή πρότασης με τίτλο “Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στον Δήμο Θήρας”, προκειμένου να αξιολογηθεί με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία και να επιλεγεί για χρηματοδότηση από το ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία προσωπικού, σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης, καθώς και της προμήθειας του απαραίτητου λογισμικού για τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Θήρας αιτείται τη χρηματοδότηση για την προμήθεια 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα μίσθωσης, με έξυπνη κλειδαριά ΙοΤ (4G/GPS) και 40 αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος & φόρτισης των ποδηλάτων, με λειτουργία αυτόματης φόρτισης ενόσω τα ποδήλατα είναι κλειδωμένα.

Η προμήθεια θα αφορά σε δύο τερματικά μίσθωσης ποδηλάτων, με ενσωματωμένα συστήματα φόρτισης, οθόνες αφής, αναγνώστες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και εκτυπωτές αποδείξεων. Τα τερματικά αναμένεται να εγκατασταθούν στην πλατεία Εμπορείου και στην πλατεία Καμαρίου.

Η προμήθεια των ποδηλάτων, των τερματικών σταθμών, των απαραίτητων λογισμικών και όλων των απαραίτητων δράσεων για την υλοποίηση της πράξης, αφορά σε εκτιμώμενο προϋπολογισμό 309.871 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη των εξόδων για εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις οποίες καλύπτει το πρόγραμμα έως 8.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων

Πρόταση χρηματοδότησης καταθέτει ο Δήμος Θήρας και στο πρόγραμμα New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI), το οποίο υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην Ευρωπαϊκή πολιτική για  την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030.

Το έργο χρηματοδοτείται συνολικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020 με ποσό επιδότησης 10 εκατομμυρίων ευρώ και έχει διάρκεια 4 έτη. Μάλιστα, μέσω του προγράμματος, επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων 100 εκατ. Ευρώ, με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Ένας ενδεικτικός κατάλογος πιθανών επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του ΝΕSOI περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων συμπαραγωγής, τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τα νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια οχημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τη μετασκευή κτηρίων, τις δράσεις αποθήκευσης ενέργειας, δράσεις ανάπτυξης υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα κλπ.

Η πρόταση που προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος Θήρας αφορά την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ενεργειακή αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Θήρας και της Θηρασιάς. Τέτοιου τύπου έργα συνιστούν αναγκαία εξέλιξη για το σύνολο των λιμενικών υποδομών στη χώρα μας, τόσο από την άποψη της ανταγωνιστικότητας τους, όσο και από την άποψη της συμμόρφωσης με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ για την απανθρακοποίηση των λιμενικών δραστηριοτήτων. Στόχος του εν λόγω έργου είναι να καταστεί ο Δήμος Θήρας πρωτοπόρος στην προσπάθεια πράσινου μετασχηματισμού των λιμανιών.

Ενδεικτικά, σημειώνεται, ότι θα μελετηθεί η εγκατάσταση των κάτωθι συστημάτων εντός του λιμένα:

- Σταθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ελλιμενισμένα πλοία (cold ironing)

- Παρόχθιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών

- Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας

- Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

- Κεντρικό σύστημα διαχείρισης ενέργειας.

Επιπλέον, θα εξεταστεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στη Θηρασιά σε κατάλληλη τοποθεσία που θα προσδιορίσει ο Δήμος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο εν λόγω σταθμός, θα καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης σκαφών το καλοκαίρι, ενώ θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού το χειμώνα, που η ζήτηση για φόρτιση θα είναι περιορισμένη. Δευτερευόντως, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού σε κατάλληλη τοποθεσία που θα υποδείξει ο Δήμος και στη Σαντορίνη.

Τέλος, στο πλαίσιο της μελέτης θα αναλυθόυν τα εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα υλοποίησης του έργου, σε συνεργασία μεταξύ Δήμου Θήρας και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, διασφαλίζοντας οφέλη και για τα δύο μέρη.

Το έργο αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή των λιμενικών εγκαταστάσεων και των δύο νησιών γενικότερα.

Ετικέτες: