Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τήνου, ψηφίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Έλλειμα μέριμνας για τα χωριά της Τήνου

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου συνεδρίασε σχετικά με την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το 2022, με τη δημοτική αρχή να μιλά για το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα από το 2015 και την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική σχετικά με τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις τοπικές κοινότητες.

Στην πρώτη διά ζώσης τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου για το 2022, το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου, τονίστηκε η δυσκολία της συγκυρίας, με την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση να «στενεύουν το ζωνάρι», αλλά να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση μεγάλων χρηματοδοτήσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση μεγάλων έργων.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, κριτική υπήρξε, αφενός στο γεγονός ότι η έγκριση του τεχνικού προγράμματος καθυστέρησε ιδιαίτερα, αλλά και πως τα περισσότερα εκ των εγγεγραμμένων έργων αφορούν σε έργα προηγούμενων ετών που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων της Τήνου.

«Πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών»

Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, σημείωσε πως ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, αλλά και να λειτουργήσει σε ένα αντίξοο περιβάλλον.

Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, ο κ. Σιώτος σημείωσε, πως «αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, από το 2015. Στηρίζεται στη δυνατότητα να αντλούμε χρηματοδοτήσεις, τονώνοντας τον τόπο μας, με σημαντικά έργα υποδομής και βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Συγχρόνως, βασίζεται στην ικανότητα των στελεχών μας να συντάσσουν ολοκληρωμένες μελέτες και να εντάσσουν ακόμη μεγαλύτερα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα».

Οι κατευθύνσεις του τεχνικού προγράμματος, σύμφωνα με το Δήμαρχο, αφορούν στην πραγμάτωση των προγραμματικών δηλώσεων της δημοτικής αρχής. «Το ένα μέρος του, αφορά στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, έργα που είναι απαραίτητα για τον τόπο μας προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δίνεται έμφαση στην αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών, των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και του οδικού δικτύου, επενδύοντας στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών εγκαταστάσεων».

Επιπλέον, στο άλλο σκέλος του, περιλαμβάνει αρκετά έργα που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από το 2021, αλλά και μερικά που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σιώτος, σε εξέλιξη βρίσκονται 16 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 εκ. ευρώ, ενώ τα νέα έργα, 26 στον αριθμό, κοστολογούνται ενδεικτικά 1.113.000 ευρώ.

«Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα, που κατά κύριο λόγο προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, αναβαθμίζει το ναυτικό χώρο, εστιάζει στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, είναι ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας», υποστήριξε.

Επίσης, ο ίδιος υπενθύμισε, πως πέραν του τεχνικού προγράμματος, στον προϋπολογισμό του 2022 αναμένεται να περιληφθούν προμήθειες και παροχή υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με αναβάθμιση υποδομών, ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όπως η σχολική ΣΑΤΑ που διατίθεται για εργασίες επισκευής σχολικών μονάδων, προμήθεια κουφωμάτων και προμήθεια φωτιστικών LED, η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΒΙΟΚΑ Πανόρμου, η νέα αφαλάτωση, η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού σφαγείου κ.α.

Υπενθύμισε, πως φέτος ο Δήμος διαθέτει μόλις 324 χιλ. ευρώ ΣΑΤΑ, τη μικρότερη που έχει δεχτεί από το 2011, όταν είχε λάβει ΣΑΤΑ 900.000 ευρώ. Τέλος, μόνο 23.000 ευρώ περίπου προέρχονται από τακτικά έσοδα του Δήμου.

Κλείνοντας, σημείωσε πως μέσω των αναμορφώσεων αναμένεται να ενταχθούν νέα έργα, που υπολογίζονται σε ύψος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ τέλος σημείωσε, πως το τεχνικό πρόγραμμα «θέτει τις βάσεις για να γίνει η Τήνος ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του, αλλά και τους επισκέπτες που ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια».

Έργα χωρίς υλοποίηση που «σέρνονται»

Ιδιαίτερη κριτική υπήρξε σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα από τη μειοψηφία, σε ό,τι αφορά στις εγγραφές έργων, τα οποία παραμένουν χωρίς υλοποίηση εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε έλθει προ τριετίας, επί Δημαρχίας του αείμνηστου Σίμου Ορφανού, ως κατεπείγον, και φέτος εγγράφεται ξανά προς υλοποίηση στο τεχνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο είναι εγγεγραμμένα πολλά από τα μεγάλα έργα πνοής του Δήμου, έχει «παγώσει» όπως έχει καταστήσει σαφές και η ΚΕΔΕ με ανακοινώσεις της, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των έργων αυτών.

Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας και της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων», ο σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μπακτής, σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα είναι «επανάληψη στο ίδιο εργο που βλέπουμε εδώ και χρόνια. Τα περισσότερα έργα έρχονται από το παρελθόν, σχεδόν στην ίδια μορφή και σχεδόν στην ίδια κατάσταση. Ελάχιστα από αυτά έχουν προχωρήσει και ακόμη λιγότερα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννα Μαραβέλια, μίλησε για ένα ιδιαίτερα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, κατώτερο των αναγκών και με έργα που «σέρνονται» από έτος σε έτος. Σχετικά με την μικρή χρηματοδότηση σε ΣΑΤΑ του Δήμου, η κ. Μαραβέλια τόνισε πως θα πρέπει να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι για το Δήμο, ενώ σημείωσε, πως «είναι εμπαιγμός αυτό που γίνεται, με αυτά τα ποσά, να θεωρείτε ότι θα γίνουν έργα και θα καλυφθούν ανάγκες».

«Ούτε ένα έργο σε κανένα χωριό»

Η μεγαλύτερη κριτική στη δημοτική αρχή, ασκήθηκε σχετικά με την έλλειψη προβλέψεων έργων για τις τοπικές κοινότητες.

Ο εκπρόσωπος του «Κοινού Τηνίων» κ. Μπακτής, τόνισε, ότι «όσον αφορά στις Κοινότητες, θεωρούμε ότι η κοροϊδία συνεχίζεται αμείωτη, με δήθεν έργα των 5.800 ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων είναι συντηρήσεις και επεμβάσεις σημειακού χαρακτήρα σε ύδρευση – αποχέτευση. Ακόμη και έτσι απέχει πάρα πολύ από τις εισηγήσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων που αγνοείτε επιδεικτικά. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μία καταγραφή από ψιλοδουλειές στους μικρούς οικισμούς και έργα τα οποία σέρνονται στα έτη, χωρίς προοπτική και σχέδιο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κροντηράς αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος να γνωμοδοτούν κάθε χρόνο τα τοπικά συμβούλια σχετικά με τις ανάγκες τους, εφόσον δεν λαμβάνονται υπόψιν.  

«Δεν υπάρχει κανένα έργο, υπάρχουν μόνο 5.800 ευρώ για κάθε τοπική κοινότητα», τόνισε ο κ. Κροντηράς, ρωτώντας «για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Για ποια προσφορά στους δημότες μας μιλάμε; Μιλάμε για έναν “θάνατο” των χωριών, της ενδοχώρας, για την οποία κατά τ’ άλλα περηφανευόμαστε ότι είναι αυτή που μας ανεβάζει τουριστικά».

Μάλιστα υπενθύμισε πως ο νόμος ορίζει, ότι η ΣΑΤΑ διαμοιράζεται στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που δεν φαίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίστηκε πως «τα έργα θα έπρεπε να είναι με βάση τις ανάγκες που έχει ο κάθε οικισμος και αυτές είναι πάρα πολλές» και πως «απέχουν παρασάγγας οι εισηγήσεις των κοινοτήτων με αυτά που έχουν εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα».

Οξύτατη κριτική άσκησε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ξενόπουλος, σχολιάζοντας πως «αν ήμουν Δήμαρχος σήμερα, θα ντρεπόμουν», καθώς όπως σημείωσε «η κατάσταση για τα χωριά τουλάχιστον, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένα έργο σε κανένα χωριό [...] Βλέπω μία κατάντια για όλη την ενδοχώρα».

Επιπλέον, ο κ. Ξενόπουλος υποστήριξε, ότι «κρατάτε πίσω στον προϋπολογισμό πολλά χρήματα σε εργασίες, τις οποίες τις πάτε μετά για απευθείας αναθέσεις, προκειμένου να μπορείτε να λύσετε ρουσφέτια, να εξυπηρετήσετε ημέτερους», μία κατηγορία την οποία ενστερνίστηκε και ο κ. Κροντηράς.

«Από το 2012 καταθέτουμε το ίδιο πρόγραμμα»

Η πρόεδρος της Τ.Κ. Κτικάδου, κ. Βιδάλη έλαβε το λόγο, σημειώνοντας, πως «τα 5.800 ευρώ είναι πάρα πολύ λίγα για την Κοινότητα, δεδομένου ότι έχουμε αποστείλει ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 141.400 ευρώ. Τα προβλήματά μας είναι πάρα πολλά. Έχετε αναρωτηθεί πόσα χρήματα από τα τέλη παρεπιδημούντων εισπράττει ο Δήμος από την Κοινότητα Κτικάδου και ειδικά από τα Κιόνια; Είναι η πιο πλούσια κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβρούργου. Με 5.800 ευρώ για την επισκευή του δικτύου ύδρευσης που μας προσφέρετε μόνο, πώς θα προετοιμαστούμε για την έναρξη της τουριστικής σεζόν;».

Αντίστοιχα, ο κοινοτάρχης, κ. Χαριτόπουλος, σχολίασε πως «από το 2012 καταθέτουμε το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα», σχολιάζοντας πως «ντρέπομαι πια να πάω σε μία καφετέρια να πιω καφέ».

Απαντώντας στην κριτική, ο Δήμαρχος επανέλαβε τη δυσκολία της συγκυρίας όπως και στην πρωτολογία του, αλλά και τις προβλέψεις 1 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό για αναβάθμιση υποδομών, ενώ υπενθύμισε πως τα μεγάλα έργα που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν όλη την Τήνο, ενώ «τρέχουν» και τα τεχνικά προγράμματα των νομικών προσώπων του Δήμου, που επίσης προβλέπουν υλοποίηση έργων στα χωριά.

Ετικέτες: