Νίκος Συρμαλένιος: «Να επαινέσουμε το Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων της Αμοργού για το πρόγραμμα Αμοργόραμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα»

  • Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022 - 11:20

Οι αλιείς της Αμοργού πήραν μια πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία με το «Αμοργόραμα», καθώς βλέπουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν ταυτόχρονα και το φυσικό και το θαλάσσιο περιβάλλον. Μακάρι η πρωτοβουλία τους να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και για τις θάλασσές μας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής.

Ο Νίκος Συρμαλένιος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Σαντορίνη και στην Άνδρο, υπήρξε επίσης με το πρόγραμμα «LIFE» τότε, με πρωτοβουλία του συλλόγου αλιέων της Άνδρου για να γίνει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή. Όμως, για κάποιους λόγους αυτά δεν προχώρησαν. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός συνολικά στη χώρα μας, ενώ επίκειται να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες – υπεράκτια αιολικά, που εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός θα υπάρξει σύγκρουση με τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι φορείς προστατευόμενων περιοχών που καταργήθηκαν, δυστυχώς, με το νόμο του Κωστή Χατζηδάκη και έγινε ενός εθνικός φορέας, ο οποίος δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στις διάφορες περιοχές

Τέλος, σχολιάζοντας την αναφορά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπογράψει άμεσα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού για τον αλιευτικό τουρισμό, ο βουλευτής αναρωτήθηκε τι παραπάνω μπορεί να  θεσμοθετηθεί από τον αρχικό νόμο, εκτός αν οριοθετηθούν περαιτέρω τα προβλήματα συγκρούσεων μεταξύ αλιευτικών σκαφών που έκαναν αλιευτικό τουρισμό και τουριστικών σκαφών, όπως παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιοχές.

 

 

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Ως Βουλευτής Κυκλάδων και βλέποντας το θέμα που αναφέρεται κυρίως στο «Αμοργόραμα» θέλησα οπωσδήποτε να έρθω να ακούσω και από πρώτο χέρι και τους εκπροσώπους των αλιέων της Αμοργού, τους οποίους και συγχαίρω γι’ αυτή την πρωτοβουλία τους. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν δέκα μέρες ακριβώς έγινε μια συζήτηση για την αλιεία στην Επιτροπή Περιφερειών, όπου συζητήθηκε συνολικά το ζήτημα της αλιείας.

Βέβαια, κατά κάποιον τρόπο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση και σήμερα. Θα έλεγα να επικεντρωθούμε λιγάκι στο «Αμοργόραμα» αφού ήταν και το κυρίως θέμα. Νομίζω ότι οι αλιείς της Αμοργού πήραν μια πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία, διότι όλοι οι αλιείς και κυρίως οι παράκτιοι ξεκινούν από το θέμα υπεράσπισης του εισοδήματός τους. Από εκεί ξεκινάει το κίνητρο για να σταματήσει η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Επομένως, οι αλιείς υπερασπιζόμενοι το συμφέρον τους βλέπουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν ταυτόχρονα και το φυσικό και το θαλάσσιο περιβάλλον και γι’ αυτό ακριβώς προχώρησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία, μακάρι να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και για τις θάλασσές μας.

Θέλω να πω ότι και στο παρελθόν, όπως είπε και η εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ, υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Σαντορίνη και στην Άνδρο, μεταξύ Άνδρου, Γυάρου, Τήνου υπήρξε, επίσης, με το πρόγραμμα «LIFE» τότε, με πρωτοβουλία συλλόγου αλιέων της Άνδρου για να γίνει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή. Όμως, για κάποιους λόγους αυτά δεν προχώρησαν. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ακριβώς ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που δεν θέλησαν να προχωρήσει.

Επομένως, όλα αυτά που λέει ο σύλλογος της Αμοργού σήμερα και που αποδέχεται και ο Υπουργός και φυσικά ο Δήμαρχος πρωτοστατεί να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, θα έλεγα ότι πρέπει να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένες θεσμοθετημένες πλέον κινήσεις, οι οποίες, να περιγράφουν τα βήματα όλης αυτής της υπόθεσης. Άκουσα ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη, όμως, δεν πρέπει να μείνουμε απλώς στη διακήρυξη. Δεν υπάρχει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός συνολικά στη χώρα μας και αυτό το θέμα επειδή έχουμε και άλλες δραστηριότητες, όπως είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, αυτή τη στιγμή λόγω της «πράσινης μετάβασης» επίκειται να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες – υπεράκτια αιολικά.

Όταν λέμε υπεράκτια αιολικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Μπορεί και να μην έρθει σε σύγκρουση, αν γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός. Όμως, καταλαβαίνετε ότι αν όλα αυτά τα πράγματα δεν πάνε παρέα, στο τέλος θα έχουμε είτε κατάργηση κάποιων βημάτων και κατακτήσεων που έγιναν για οριοθέτηση προστατευόμενων περιοχών ή τελικά δεν θα προχωρήσει τίποτα.

Γι’ αυτό ακριβώς, νομίζω ότι το Υπουργείο και η πολιτεία μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να τα δουν αυτά ζητήματα μαζί. Όπως, επίσης, κάποιος από τους εκπροσώπους που μίλησαν πριν, μίλησε για ολιστική προστασία και όχι μόνο με αφορμή την προστασία των ιχθυαποθεμάτων, διότι, έχουμε ακόμα σε εκκρεμότητα τις μελέτες για τις περιοχές NATURA. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη στεριά, αφορά και τη θάλασσα.

Επίσης, είχαμε φορείς προστατευόμενων περιοχών που καταργήθηκαν, δυστυχώς, με το νόμο του κυρίου Χατζηδάκη και έγινε ενός εθνικός φορέας, ο οποίος, δε νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει σε εθνικό επίπεδο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στις διάφορες περιοχές. Άρα, όλα αυτά τα ζητήματα αν δεν τα δούμε συνολικά, θα δίνουμε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, αλλά στην πράξη θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Τέλος, είπε ο κ. Υπουργός ότι θα υπογράψει άμεσα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού για τον αλιευτικό τουρισμό. Δεν ξέρω τι παραπάνω μπορεί να  θεσμοθετηθεί από τον αρχικό νόμο. Υπήρχαν προβλήματα συγκρούσεων και τα διαπιστώσαμε στην πράξη, μεταξύ αλιευτικών σκαφών που έκαναν αλιευτικό τουρισμό και τουριστικών σκαφών σε κάποιες περιοχές. Αν μπορέσουν αυτά να οριοθετηθούν και να ξεκαθαριστεί ακριβώς το πεδίο, στο οποίο λειτουργεί η κάθε δραστηριότητα, νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και θα συμβάλλει πραγματικά, διότι, ο αλιευτικός τουρισμός είναι νέα δραστηριότητα που μπορεί να δώσει σημαντικό εισόδημα και σημαντική ώθηση και στον τουρισμό τον ίδιο».