Δυσκολία των Δήμων να καλύψουν στο ακέραιο τα αιτήματα παροχής επιδομάτων σίτισης-στέγασης σε δημόσιους υπαλλήλους

«Βροχή» τα αιτήματα στήριξης, σε αμηχανία οι Δήμοι

Σε «σπαζοκεφαλιά» για τους νησιωτικούς Δήμους έχει αναδειχθεί το ζήτημα της πρόβλεψης της σχετικής νομοθεσίας για την παροχή κινήτρων – διευκολύνσεων σε υπηρετούντες σε δομές υγείας, ασφάλειας και παιδείας στα νησιά, καθώς τα πεπερασμένα οικονομικά δεν επιτρέπουν πολλές φορές την ικανοποίηση των δεκάδων αιτημάτων.

Έπειτα από συνεχείς πιέσεις εκ μέρους των επικεφαλής των νησιωτικών φορέων, το 2017 δόθηκε η δυνατότητα, μέσω του νόμου 4483/2017 προκειμένου οι νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι, να μπορούν να θεσπίζουν οικονομικά κίνητρα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα διοικητικά όριά τους. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η πρόβλεψη αυτή διευρύνθηκε, δίνοντας τη δυνατότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και στέγη στους υπαλλήλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.

Επιπλέον, προβλέφθηκε πως διευκολύνσεις αντίστοιχες μπορούν να χορηγούνται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στους Δήμους αυτούς για τη στελέχωση των Υπηρεσιών τους.

Παρά το γεγονός, πως τις εν λόγω προβλέψεις υποδέχθηκαν τα νησιά ιδιαίτερα θερμά, ως μία λύση ανάγκης, προκειμένου να καταστήσουν τις «ανοικτές» θέσεις που παρέμεναν χωρίς κάλυψη περισσότερο ελκυστικές, πλέον, με την πανδημία να έχει πλήξει σοβαρά τα οικονομικά των Δήμων, με τις τραγικά μειωμένες τακτικές επιχορηγήσεις από το κράτος, αλλά και με τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις που μεταφέρονται στους ΟΤΑ, χωρίς την ανάλογη αύξηση των πόρων, η παροχή των κινήτρων αυτών καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Ιδιαίτερη δυσκολία δε, αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι Δήμοι, που βάσει πληθυσμού επιχορηγούνται πολύ λιγότερο από άλλους, πολυπληθέστερους Δήμους, με τους Δημάρχους αρκετές φορές να πρέπει να αποφασίσουν να «θυσιάσουν» κάποια έργα, προκειμένου να διατηρήσουν στελεχωμένες τις δομές των νησιών τους.

Μήλος: Μικρός Δήμος, μεγάλες ανάγκες

Μία ενδεικτική περίπτωση είναι ο Δήμος της Μήλου. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα ενημερώθηκε όχι για ένα, αλλά για δύο αιτήματα, εκ μέρους του Λιμεναρχείου και εκ μέρους των σχολικών μονάδων του νησιού, στο πλαίσιο των οποίων ζητείται στήριξη των στελεχών και εκπαιδευτικών, ως προς τη στέγαση και σίτισή τους.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Λιμεναρχείου Μήλου, ζητείται η παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής, ή χορήγηση σχετικών επιδομάτων στα στελέχη της υπηρεσίας που δεν είναι κάτοικοι ιδιόκτητης κατοικίας στο νησί, καθώς όπως τονίζεται «καθίσταται δυσβάσταχτη η διαβίωση στο νησί για τα εν λόγω στελέχη, λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους ενοικίασης καταλύματος και επομένως αποτρεπτική για περαιτέρω παραμονή τους ή για επιλογή έτερων στελεχών της εν λόγω υπηρεσίας ως τόπο υπηρέτησης».

Αντίστοιχο αίτημα, απηύθυναν προς το Δήμο και οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Μήλου, σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής στήριξης.

Για το ζήτημα αυτό, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, σχολίασε, πως «και το λιμεναρχείο και οι καθηγητές και οι γιατροί και οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες ζητούν στέγη και σίτιση βάσει της νομοθεσίας που έχει βγει, τόσο από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Το θέμα είναι, αν ένας Δήμος, του επιπέδου των 5.500 κατοίκων, με τους δικούς μας υφιστάμενους προϋπολογισμούς, μπορεί να βοηθήσει, αλλά και μέχρι ποιο σημείο μπορεί να βοηθήσει».

Ο Δήμαρχος αποσαφήνισε, πως «το ότι χρειάζονται στήριξη, τόσο το Λιμεναρχείο, όσο και οι καθηγητές, θεωρούμε ότι είναι δεδομένο», ενώ έδειξε κατανόηση στα αιτήματά τους, υποστηρίζοντας, ότι «είναι άδικο να θέλουμε να δουλεύει ένας άνθρωπος που έχουμε την απαίτηση να μάθει γράμματα στα παιδιά μας, να έχει ένα και δύο μεταπτυχιακά, να έρχεται στη Μήλο με 250-300 ευρώ ενοίκιο και ο μισθός του να μην ξεπερνά τα 700-750 ευρώ».

Όπως υποστήριξε, ως Δήμος «έχουμε θέσει κάποιες προτεραιότητες και αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουμε βάλει τους γιατρούς. Στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα δούμε και ποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο νησί μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε και με ποια κριτήρια. Όλα αυτά τα θέματα μετακυλούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση στους Δήμους.  Θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι αρχηγοί των δημοτικών συνδυασμών, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να κάνουμε τις σκέψεις μας, να δούμε και τον προϋπολογισμό που θα τον ψηφίσουμε μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες εργαζομένων».

Διευρυμένο το πρόβλημα

Αντίστοιχη συζήτηση διημείφθη και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή το αίτημα του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, προκειμένου η ΠΕΔ να επιχορηγήσει το Δήμο Τήνου με 7.000 ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, τα οποία μεταβαίνουν τακτικά στην Τήνο, έπειτα από σχετικό αίτημα του Διευθυντή του ΕΚΑΒ και αδυναμία του Δήμου Τήνου στην παρούσα φάση να καλύψει τις σχετικές δαπάνες.

Μάλιστα, παρενέβη ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, λέγοντας, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα, όσον αφορά στην κάλυψη των δαπανών στέγης για τους αποσπασμένους του ΕΚΑΒ, αντιμετωπίστηκε και για τη Σύρο μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα σημείωσε, πως εντός του διαστήματος Μαΐου – Ιουνίου, υπήρξε η δυνατότητα κάλυψης, ωστόσο μέσα στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου υπήρξε μεγάλη δυσκολία, καθώς το κόστος των καταλυμάτων ήταν εκτοξευμένο λόγω σεζόν.

Ο κ. Λειβαδάρας επεσήμανε επιπλέον, πως ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε συζήτηση που είχε γίνει στη σχετική επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με τη στελέχωση των δομών υγείας, προς τους εκπροσώπους της πολιτείας.

«Είναι πρόβλημα, όταν έρχονται άνθρωποι, που χωρίς καμία επιπλέον αντιμισθία, χωρίς κάποια αποζημίωση κατά την απόσπασή τους, να πρέπει να καλύψει ο εκάστοτε Δήμος τα έξοδά τους», τόνισε κλείνοντας, προτείνοντας σε δεύτερο χρόνο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων να συζητήσει διεξοδικότερα το θέμα με στόχο την οργάνωση σχετικών κινήσεων.