Σε προτεραιότητα έχει τεθεί η αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης για το Δήμο Άνδρου

Σημαντική αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης

Στην πρώτη γραμμή φαίνεται να βρίσκονται τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών ύδρευσης στο νησί, για τον Δήμο Άνδρου, με συνεχείς εξελίξεις επί των ζητημάτων αυτών.

Ξεκινά εντός του επόμενου διαστήματος, μετά και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, του έργου κατασκευής δικτύου ύδρευσης στον Κάτω Άγιο Πέτρο Άνδρου, στο πλαίσιο του ενταγμένου συνολικότερου έργου, με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος Δήμου Άνδρου».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Άνδρου ενημερώθηκε για την ένταξη ενός ιδιαίτερα μεγάλου έργου για την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, ο Δήμος προμήθευσε κάθε σχολική μονάδα του νησιού με μηχανήματα πόσιμου ύδατος, για την εξυπηρέτηση των μαθητών και εκπαιδευτικών του νησιού.

Εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης για καλύτερη διαχείριση δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης

Σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης με τον αν. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, συζητήθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης - αποχέτευσης».

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 2.309.562 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ η σχετική μελέτη εκπονήθηκε αποκλειστικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου.

Η δράση περιλαμβάνει:

  • Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για τις Γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης.
  • Την προμήθεια, εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία αναλυτών ενέργειας και Λογισμικού Ενεργειακής Βελτιστοποίησης λειτουργίας.
  • Την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων, με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσή τους στο Κεντρικό Σύστημα Τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δεξαμενών και αντλιοστασίων Ύδρευσης/Αποχέτευσης της Υπηρεσίας.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εξήντα έξι (66) θέσεις – εξήντα έξι (66) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕΓ) Γεωτρήσεων στα δίκτυα ύδρευσης και (ΤΣΕΛ) λυμάτων. Οι Σταθμοί Ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια. Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα.

Με την πράξη αυτή ο Δήμος αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των γεωτρήσεων και αντλιοστασίων των δικτύων ύδρευσης των οικισμών του νησιού και την αξιοποίηση των νεότερων τεχνολογιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας λειτουργίας των αντλητικών συγκροτημάτων και συνεπώς, τη μείωση του συνολικού κόστους άντλησης, την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την οικονομική βιωσιμότητα και τη λειτουργία των δικτύων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Αναβάθμιση δεξαμενών

Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις, για την αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργία των δεξαμενών ύδατος, που αριθμούν πάνω από 70 σε όλο το εύρος του νησιού.

Στο πλαίσιο της έμφασης που έχει δοθεί στην αναβάθμισή τους, σε 20 δεξαμενές πραγματοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης ενώ εγκαταστάθηκαν πλήρως λειτουργικά συστήματα χλωρίωσης, ενώ σε όσες δεξαμενές εντοπίστηκαν δοσιμετρικές αντλίες χλωρίωσης εκτός λειτουργίας επιχειρείται η αντικατάσταση των συστημάτων. Όσον αφορά στις δεξαμενές μεγάλης κατανάλωσης, που δε διαθέτουν συστήματα χλωρίωσης αναμένεται σχετική προμήθεια και εγκατάστασή τους.

Στο πλαίσιο των υποδείξεων που έχει λάβει ο Δήμος σχετικά με τη διαδικασία χλωρίωσης και παρακολούθησης της ποιότητας ύδατος στις δεκάδες δεξαμενές του νησιού, επιχειρείται η ανάπτυξη προγράμματος ελέγχου, αλλά και συνεχείς αναλύσεις νερού – αραιότερα στις πιο απομακρυσμένες εξ αυτών – ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού, αλλά και να πραγματοποιούνται εγκαίρως οι όποιες απαιτούμενες παρεμβάσεις. Τέλος, εξετάζεται και η εγκατάσταση ευφυών συστημάτων παρακολούθησης σε επιλεγμένες δεξαμενές, ενώ «τρέχει» ήδη έργο για εγκατάσταση συστημάτων χλωρίωσης σε περίπου 20 δεξαμενές και ένταξής τους στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεμετρίας, το οποίο έχει εγκατασταθεί ήδη από το 2021.

Σημαντική ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης

Στο πλαίσιο του συνολικότερου έργου «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος Δήμου Άνδρου», έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, το υποέργο που αφορά στην κατασκευή δικτύου για την περιοχή του Κάτω Αγίου Πέτρου.

Ο συγκεκριμένος παραθαλάσσιος οικισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση (3 χλμ. περίπου) από τον κύριο λιμένα της Άνδρου (Γαύριο), σε περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους. Η έκταση του οικισμού είναι 14,83 στρ. και δομείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Η περιοχή στερείται παντελώς οποιουδήποτε υδρευτικού δικτύου, ενώ έως σήμερα οι κάτοικοι του οικισμού υδρεύονται μέσω γεωτρήσεων. Η ύπαρξη πληθώρας γεωτρήσεων σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται στους παραθεριστικούς – τουριστικούς οικισμούς, οδήγησαν σε υποχώρηση τον φρεάτιο ορίζοντα, έτσι ώστε να παρατηρηθούν φαινόμενα υφαλμύρωσης, λόγω και της γειτνίασης της θάλασσας.

Στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος, έχει ήδη κατασκευασθεί δεξαμενή 500 κ.μ., στην ενδοχώρα του Κάτω Αγίου Πέτρου, σε υψόμετρο περίπου 133 μ και στο πλαίσιο του έργου οι παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν αφορούν σε:

α) Αγωγούς ύδρευσης, συνολικού μήκους 9.140 m,

β) Αερεξαγωγούς (28 τεμάχια) – Εκκενωτές (28 τεμάχια) – Σώματα Αγκυρώσεως,

γ) Δικλείδες,

δ) 5 πυροσβεστικούς κρουνούς και

ε) 1 μειωτή πιέσεως.

Δωρεάν πόσιμο νερό στα σχολεία

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών ύδρευσης, ολοκληρώθηκε και η προμήθεια και η εγκατάσταση μικρών μηχανημάτων ΤΕΜΑΚ (συστήματα επεξεργασίας νερού)  σε όλα τα σχολεία του Δήμου Άνδρου.

Πρόκειται για συστήματα αντίστροφης όσμωσης παραγωγής πόσιμου νερού  6 σταδίων με αντλία μεμβράνης και λυχνία UV, με δυνατότητα παραγωγής 60 έως 400 λίτρα νερό/ημέρα (ανάλογα με την πίεση, θερμοκρασία και αλατότητα του ακατέργαστου νερού τροφοδοσίας), εντός ενός πιεστικού δοχείου αποθήκευσης νερού 24λτ και κουτιού προστασίας του εξοπλισμού με ανοξείδωτο νεροχύτη και δύο βρύσες (κάνουλες).

Η προμήθεια και η εγκατάσταση των μηχανημάτων ΤΕΜΑΚ στοίχησε 16.400 ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Άνδρου, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Άνδορυ να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε πιστοποιημένο πόσιμο νερό.

Ετικέτες: