Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τήνου για το 2022

“Διαξιφισμοί” για την οικονομική διαχείριση

Η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2022 του Δήμου Τήνου, πραγματοποιήθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, τονίστηκε η δυσμενής συγκυρία έπειτα από τις δύο ταυτόχρονες κρίσεις – υγειονομική και ενεργειακή – καθώς και η συρρικνωμένη χρηματοδότηση του κράτους προς τους ΟΤΑ, με την επισήμανση πως παρ’ όλα αυτά, ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι, δεδομένων των συνθηκών, τόσο αναπτυξιακός όσο και ρεαλιστικός.

Αντίθετη άποψη φάνηκε να έχει η μειοψηφία, οι παρατάξεις της οποίας σημείωσαν πως στον φετινό προϋπολογισμό δεν αποτυπώνεται κανένα αναπτυξιακό όραμα, καθώς επίσης πως το ύψος του προϋπολογισμού αφορά κυρίως σε χρηματοδοτήσεις και ανταποδοτικά έσοδα, με τα τακτικά έσοδα του Δήμου να μην επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του.

«Προϋπολογισμός 15 εκ. ευρώ με αναπτυξιακό χαρακτήρα»

Την εισήγηση επί του προϋπολογισμού ανέλαβε ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, αναφέροντας πρωτίστως, ότι «η κατάρτιση του παρόντος προϋπολογισμού διαμορφώθηκε υπό τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει ο Δήμος μας, λόγω της πανδημίας και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και τις συνέπειες αυτών στην εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ».

Σχετικά με την ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, ο κ. Σιώτος ανέφερε, ότι «περικόπτονται κάθε χρόνο τα κονδύλια που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά ζητείται η αύξηση της εισφοράς από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, κάτι στο οποίο είμαστε αντίθετοι και το αποδείξαμε εμπράκτως, κρατώντας τα δημοτικά τέλη μας σταθερά, με πολλαπλές θυσίες».

Όσον αφορά δε στο γεγονός της καθυστερημένης ψήφισης (αρχές Μαρτίου) του προϋπολογισμού του έτους, ο ίδιος επεσήμανε, ότι «παρ’ ότι είχε δοθεί εντολή από τη δημοτική αρχή για ψήφιση του προϋπολογισμού πριν την έλευση του 2022, τόσο η παραίτηση και ο διορισμός νέου προϊστάμενου Οικονομικών Υπηρεσιών το φθινόπωρο του 2021, όσο και οι αυξημένες άδειες προσωπικού λόγω Covid-19, είναι οι λόγοι που ο Δήμος μας φέρνει για ψήφιση σήμερα τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Τήνου, «αν και είναι προσαρμοσμένος στη δύσκολη υγειονομική και δημοσιονομική συγκυρία, έχει καταρτιστεί με γνώμονα τη στήριξη όλων των πολιτών, ευθυγραμμισμένος στις σωστές ανάγκες, προτάσσοντας την κοινωνική μέριμνα. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άρτιο, νοικοκυρεμένο και ισοσκελισμένο, ο οποίος καλύπτει όλες τις πάγιες ανάγκες μας, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να κάνει πράξη όσα προγραμματίσαμε για το προσεχές – και όχι μόνο – μέλλον».

Μετά από μία εκτενή αναφορά στα έργα που περιλαμβάνονται, τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, όσο και ως προμήθειες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος κατέληξε, πως «ο προϋπολογισμός του 2022 ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ περίπου. Σε ό,τι αφορά στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του, αυτός αποτυπώνεται με σαφήνεια στο τεχνικό πρόγραμμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε φέτος. Έργα και μελέτες, που βελτιώνουν την αισθητική της πόλης μας, την ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, έργα που προάγουν τον αθλητισμό και τους φυσικούς πόρους, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας, έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Δε θα συμμετέχουμε στην “κατάντια” του προϋπολογισμού»

Τόσο στο στάδιο των ερωτήσεων, όσο και κατά την τοποθέτησή του, σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς.

Ξεκινώντας με την παρατήρηση, ότι ο Δήμος Τήνου δεν μπορεί να «σταθεί» βασιζόμενος στα τακτικά του έσοδα, καθώς οι παντός είδους έκτακτες επιχορηγήσεις δεν αποτελούν εχέγγυο, τόνισε, πως «αν δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις ο Δήμος μας βρίσκεται σε οριακό σημείο βιώσιμης λειτουργίας», σημειώνοντας πως σε έναν π/ϋ ύψους σχεδόν 15 εκ. ευρώ, το αποθεματικό του Δήμου ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.

Τόσο η μείζων μειοψηφία, όσο και η δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων» απηύθυναν πολλές ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν ο Δήμαρχος, αλλά και οι προϊστάμενοι της Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είχε να κάνει με την απονομή των πάγιων προκαταβολών στις Τοπικές Κοινότητες, καθώς τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για το 2021 δεν δόθηκαν. Σε αυτό, η προϊστάμενη της Οικονομικής Υπηρεσίας απάντησε, πως πέρσι καθυστέρησαν οι διαδικασίες ανοίγματος των σχετικών λογαριασμών και δεν κατάφερε να γίνει η μεταφορά των κονδυλίων εγκαίρως, ωστόσο φέτος, η διαδικασία – αν και πολύπλοκη – προβλέπεται να γίνει κανονικά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία διορατικότητα στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας, ότι «δυστυχώς δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε δίνει μία πνοή στο Δήμο και στους δημότες μας. Το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί με απευθείας αναθέσεις και εργασίες, να προσπαθήσει να αποπληρώσει τα γραμμάτια που έχουν μείνει ανοικτά στο Δήμο».

Επιπλέον σχολίασε αρνητικά τη μη πρόβλεψη ικανοποιητικών ποσών για την κοινωνική μέριμνα, ενόψει της δύσκολης περιόδου που επέρχεται.

Όσον αφορά στην ψήφο της παράταξης, ο κ. Κροντηράς, σημείωσε, πως «ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την κατάντια του προϋπολογισμού, γι’ αυτό ψηφίζουμε «παρών» εφόσον δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε».

«Προϋπολογισμός διοικητικής φτώχειας»

«Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός διοικητικής φτώχειας και ελάχιστων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Οι δαπάνες για τις μελέτες είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για τις αναπτυξιακές ανάγκες του δήμου που θα προκύψουν μέσα στα επόμενα έτη. Διαχείριση και συντηρήσεις – επισκευές κοσμούν τους περισσότερους κωδικούς. Το ελάχιστο αποθεματικό του προϋπολογισμού, αλλά και οι κωδικοί περί μη είσπραξης των οφειλών, δείχνει και την αδυναμία του Δήμου να εξασφαλίσει μία υγιή οικονομική βάση με τα έσοδά του», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του «Κοινού Τηνίων», κ. Ευάγγελος Μπακτής.

Όπως υποστήριξε, «η παρακαταθήκη που θα αφήσει αυτή η δημοτική αρχή, για την επόμενη και για τις γενιές που έρχονται, είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Πατήσατε σε πράξεις και έργα προηγούμενων ετών, εργαλειοποιήσατε τους κωδικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε άσχετες με αυτή δαπάνες και δυστυχώς, το βαρέλι ακόμη δεν έχει πιάσει πάτο», ενώ έκλεισε, υπογραμμίζοντας, ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που ισοσκελίζεται με το στανιό, προϋπολογισμό για να βγει το τρίμηνο και βλέπουμε, με μηδέν προοπτική και δυστυχώς, προσεχώς “επτωχεύσαμεν”».

«Η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί καν για τη μισθοδοσία»

Δριμύτατη ήταν και η κριτική που άσκησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννα Μαραβέλια.

Η ίδια αρχικά στηλίτευσε το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο για την ψήφιση προϋπολογισμού στους ΟΤΑ, λέγοντας, ότι «είναι μία τυποποιημένη φόρμα αποδοχής ήδη διαμορφωμένων δημοσιονομικών πολιτικών. Το μόνο που έρχονται να αποτυπώσουν και να αποδείξουν, είναι αυτό που λέμε εμείς, ότι δηλαδή κινούνται σε ένα εντελώς αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο»

Εν προκειμένω για τον π/ϋ του Δήμου Τήνου, η κ. Μαραβέλια τόνισε, ότι «από το σύνολο των 14 εκ. ευρώ των τακτικών εσόδων, τα μισά και παραπάνω, περίπου το 63% προέρχονται αποκλειστικά από τις τσέπες και τη φορολογία των δημοτών, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το ποιος πληρώνει το “μάρμαρο” στο Δήμο μας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί καν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας. Η δημοτική αρχή δεν έχει αναλάβει – όπως και καμία προηγούμενη – καμία πρωτοβουλία για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με τρόπο που θα μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά και στην καθημερινότητα τα λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί τα χρήματα που παίρνει από τις “τσέπες” του Τηνιακού λαού, για να διευκολύνει και να προωθεί τα σχέδια τα δικά της».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στις αυξημένες απευθείας αναθέσεις, αλλά και στις δαπάνες που γίνονται για συμβούλους, με δικαιολογία την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αντί να διεκδικηθεί η πρόληψη προσωπικού, ενώ στάθηκε κι εκείνη στις 48.000 ευρώ μόνο για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

«Η ίδια η ζωή, οι κάτοικοι που ζουν εδώ και οι εξελίξεις δείχνουν τα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας της σημερινής διοίκησης. [...] Θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση των Δήμων και των περιφερειών από το κράτος. Αυτό ζητάμε να διεκδικηθεί και από το Δήμο Τήνου», επανέλαβε κλείνοντας.

«Αυτό που θα μείνει είναι τα έργα»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος έκλεισε τον κύκλο συζήτησης του θέματος, επαναλαμβάνοντας πως ο π/ϋ του 2022 έρχεται εν μέσω πανδημίας, πολέμου και ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, «θα περίμενε κανείς περισσότερη ομόνοια και ενότητα και λιγότερη ένταση και διχασμό».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι το νησί έκανε μία εξαιρετική, για την εποχή, τουριστική περίοδο το 2021, παρέμεινε υγειονομικά ασφαλής, ενώ παράλληλα επετεύχθη η εξασφάλιση περίπου 7,5 εκ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση των υποδομών.

Τέλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε, ότι «πρέπει να κατανοήσετε, ότι εγώ, εσείς, ο καθένας, κάποια στιγμή θα φύγουμε. Αυτό που θα μείνει όμως, είναι τα έργα κι αυτό μας αφορά όλους. Όλοι θα περάσουμε από τον δρόμο του Αγ. Φωκά, όλοι θα βλέπουν σε λίγο καιρό λευκή την Τήνο από τον νέο φωτισμό LED. Όλοι θα βλέπουν, όταν έρθει ο ανάδοχος, ένα καλύτερο Κοσσίνι, τακτοποιημένο από απορρίμματα. Όλοι θα βλέπουν τους εδώ και χρόνια παρατημένους δρόμους σιγά σιγά να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται. Όλοι θα βλέπουν τις νέες αφαλατώσεις, τις νέες σωλήνες ύδρευσης που εν έτει 2022 ακόμη έχουμε αμίαντο. Τις 15 νέες παιδικές χαρές, τις αναβαθμίσεις των σχολείων μας. Ο προϋπολογισμός είναι – δεδομένων των συνθηκών – και αναπτυξιακός, και το κυριότερο, κοινωνικός».

 

 

 

Ετικέτες: