Έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέας

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων με τις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθετικές επιταγές, ο Δήμος της Κέας, γίνεται ένας από τους πρώτους Δήμους στις Κυκλάδες, που επικαιροποιεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς η πρώτη κατάρτιση των ΤΣΔΑ έγινε πριν την επικαιροποίηση του περιφερειακού αντίστοιχου σχεδιασμού.

Μάλιστα, η αναγκαιότητα εκπόνησης ΤΣΔΑ, είναι πρόδηλη, δεδομένου, ότι απαιτούνται για την απορρόφηση σημαντικών πόρων, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων για αρκετά ακόμη χρόνια.

Τι είναι τα ΤΣΔΑ

Υπενθυμίζεται, πως ως Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) ορίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους του οικείου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Το ΤΣΔΑ εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του ΟΤΑ Α’ Βαθμού, μετά από παροχή γνώμης του οικείου ΦΟΔΣΑ μέσα σε ένα μήνα από την αποστολή του σχετικού ερωτήματος. Στους ΟΤΑ Α’ βαθμού για τους οποίους δεν προβλέπεται Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το ΤΣΔΑ εγκρίνεται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Εφόσον ο ΦΟΔΣΑ δεν παρέχει γνώμη εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, το ΤΣΔΑ εγκρίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω και υποβάλλεται από τον ΟΤΑ Α’ βαθμού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη βάση τυποποιημένης ηλεκτρονικής φόρμας και στην οικεία Περιφέρεια και στον οικείο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), κατά την έννοια της παραγράφου 4 του άρθρου 104 και του άρθρου 211 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως ισχύει, (εφόσον υφίσταται και λειτουργεί περιφερειακός ΦΟΔΣΑ). Το ΤΣΔΑ είναι πενταετούς διάρκειας, επικαιροποιείται ετησίως και υποβάλλεται έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους στο ΗΜΑ, καθώς και στους φορείς που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο.

Η υποβολή του ΤΣΔΑ αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων του ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.

Ενσωμάτωση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τοπικό σχεδιασμό

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η οποία λήφθηκε υπόψιν από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Κέας είναι η βάση για το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του νησιού. Η εκπόνηση και η υποβολή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί νομοθετημένη υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΣΔΑ ενσωματώνει προς εφαρμογή την εθνική και ευρωπαϊκή σύγχρονη στρατηγική και νομοθεσία στο τοπικό επίπεδο που αφορά στην πενταετία 2021 – 2025.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την έναρξη του ελέγχου των ΑΣΑ μέσω προτεινόμενων δράσεων διαχείρισής τους. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού του ΤΣΔΑ για την περίοδο 2021–2025, απορρέουν από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και αφορούν στην πολιτική για τα απόβλητα, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτικής που έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, με την οποία διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η ευημερία των πολιτών.

Οι βασικές στοχεύσεις του ΤΣΔΑ Δήμου Κέας

Το ΤΣΔΑ του Δήμου Κέας καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης των ΑΣΑ, ως προς τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και το βαθμό υλοποίησης για κάθε δράση και έργο που προτείνονται στον νέο ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ αποτυπώνει τις σημερινές ανάγκες διαχείρισης και εντοπίζει τα επιμέρους προβλήματα.

Στη βάση αυτή συν-αξιολογούνται οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι και προτείνεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες βιώσιμες δράσεις και ειδικότερες κατευθύνσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό της διαχείρισης με διαλογή στην πηγή και την επίτευξη των στόχων της νέας νομοθεσίας και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Συνοπτικά, οι επιμέρους στόχοι του ΤΣΔΑ του Δήμου Κέας αφορούν στην επίτευξη των εξής:

• Συμμόρφωση με το σύνολο των θεσμικών εξελίξεων στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

• Συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων (ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ) ανά ρεύμα αποβλήτων με τη θέσπιση τοπικών στόχων, σε επίπεδο Δήμου.

• Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

• Εκτίμηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.

• Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο κ. Φραντζής Αντώνιος, από την μελετητική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε σε κάποια βασικά σημεία και στόχους του σχεδίου, καθώς και στα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη για την εκπόνησή του, απαντώντας παράλληλα και στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Τέλος, ο κ. Φρατζής επεσήμανε τη σημασία των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη ανακύκλωση στην πηγή, ώστε να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ.

Ετικέτες: