Η ΔΕΥΑ Θήρας σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς επιχειρηματικούς και εκπαιδευτικούς φορείς διαχέει με καινοτόμα μέσα το μήνυμα: “Save Water”

Πανελλαδικά πρωτοποριακή συνεργασία στη Σαντορίνη

Με δράσεις προς τους ντόπιους καταναλωτές, το τεράστιο εύρος της επιχειρηματικής κοινότητας της Σαντορίνης, αλλά και τους επισκέπτες, η ΔΕΥΑ Θήρας εξαπλώνει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Οι δράσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2021, με την έναρξη της καμπάνιας #DEAYATH_SaveWater, ωστόσο οι περιορισμοί λόγω Covid-19 καθώς και η αντιμετώπιση πιο καίριων ζητημάτων, έφεραν την καμπάνια στο παρασκήνιο για αρκετό διάστημα. Ωστόσο, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, η καμπάνια επανεκκινείται δυναμικά, με τη συνάντηση των στελεχών της ΔΕΥΑ Θήρας με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, αλλά και με την εκπαιδευτική δράση για τα σχολεία, που ξεκινά σήμερα.

Για το οργανωμένο και πολυεπίπεδο πόνημα της ΔΕΥΑ Θήρας, μίλησε στην εφημερίδα η Ειδική Σύμβουλος Διοίκησης της ΔΕΥΑΘ, κ. Ειρήνη Βλαβιανού, η οποία, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης, κ. Μανόλη Ορφανό, διαχειρίζεται την καμπάνια.

«Ο βιομηχανικός κύκλος του νερού» - Ενημέρωση για παιδιά

Η κ. Βλαβιανού υπενθύμισε, ότι «ήδη από το 2021, η ΔΕΥΑ Θήρας είχε προχωρήσει σε μία ολιστική καμπάνια ενημέρωσης, με τίτλο #Save_Water, που έχει διαρκή παρουσία εδώ στη Σαντορίνη σε αθλητικούς χώρους, σε λεωφορείο που έχει “ντυθεί” σε αυτά τα χρώματα με το λογότυπο, σε φυλλάδια που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή, ώστε να μεταδοθεί αυτό το μήνυμα της αναγκαιότητας εξοικονόμησης νερού. Παράλληλα, “τρέχει” ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αρχικά, το οποίο ξεκινά σήμερα».

Ειδικότερα, σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η ίδια τόνισε, ότι «έχουμε σχεδιάσει μόνοι μας ως υπηρεσία εξ αρχής – δεν πρόκειται για κάποιο έτοιμο project – ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Σαντορίνης, στο οποίο έχουμε δώσει τον τίτλο “Ο Βιομηχανικός Κύκλος του Νερού”. Θέλουμε να δείξουμε με ποιον τρόπο παράγεται το νερό, μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης. Πώς δηλαδή το νερό, σε μία περιοχή που δε διαθέτει τρεχούμενο πόσιμο νερό, αντλείται από τη θάλασσα με αγωγό, πώς φτάνει στην μονάδα αφαλάτωσης, από ποιες διεργασίες περνά, ώστε να φτάσει μέχρι το σπίτι και επιπλέον, πώς το νερό από τους αγωγούς αποχέτευσης του σπιτιού, φτάνει έως τον βιολογικό καθαρισμό, πώς γίνεται εκεί η επεξεργασία και πώς, τελικά, διατίθεται ξανά, καθαρό, στο περιβάλλον».

Η δράση που ξεκινά σήμερα με την πρώτη σχολική εκδρομή στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΘ, σύμφωνα με την κ. Βλαβιανού, «εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειας εκ μέρους της ΔΕΥΑΘ, για την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για το νερό. Με την καμπάνια #Save_Water στοχεύουμε στον ντόπιο καταναλωτή, με τις εκπαιδευτικές αυτές δράσεις, στοχεύουμε στα παιδιά, ώστε να τους αποδείξουμε το πόσο δύσκολα παράγεται το νερό για να καταλήξει στις βρύσες, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα την ανάγκη να γίνεται ορθολογική χρήση του».

Συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας με στόχο τον επισκέπτη

Ως συνέχεια της ενημέρωσης των ντόπιων, επόμενος στόχος είναι η ενημέρωση των τουριστικών επιχειρηματιών της Σαντορίνης, με τελικό αποδέκτη του μηνύματος τον επισκέπτη.

«Σίγουρα, μέσα από τη συνάντηση με τους ξενοδόχους του νησιού, για το πώς εκείνοι στις παροχές τους, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να είναι λίγο πιο φειδωλοί με τη χρήση του νερού, αλλά ο κύριος στόχος της συνάντησής μας, ήταν η καμπάνια “Stay & Save Water”, η οποία απευθύνεται καθαρά στον επισκέπτη, όσον αφορά στο να κατανοήσει, ότι το νερό στη Σαντορίνη είναι παραγόμενο και άρα δεν πρέπει να το σπαταλά».

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, η ΔΕΥΑ Θήρας έχει δημιουργήσει δύο τηλεοπτικά σποτ, το πρώτο εκ των οποίων έχει ήδη κυκλοφορήσει στα ΜΜΕ, με αφορμή το μήνυμα της ΔΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Και για τα δύο σποτ υπάρχουν η σύντομη εκδοχή (short version) και η κανονικής διάρκειας εκδοχή (long version).

Η κ. Βλαβιανού εξήγησε, ότι «αυτά τα βίντεο, φιλοδοξούμε να προβάλλεται μέσα στα καταλύματα, είτε στις τηλεοράσεις – δηλαδή ο επισκέπτης προτού χρησιμοποιήσει την τηλεόραση να “πέφτει” πάνω στην ενημέρωση της ΔΕΥΑΘ, όπως γίνεται και με πολλά προωθητικά σποτ των ίδιων των ξενοδοχείων, είτε να φιλοξενείται στις οθόνες που υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους των καταλυμάτων. Για το λόγο αυτό, έχουν ενσωματωθεί υπότιτλοι, ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρχει ήχος, οι επισκέπτες να μπορούν να διαβάσουν τους υπότιτλους και να αντιλαμβάνονται το μήνυμα, για την εξοικονόμηση του νερού».

Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Θήρας έχει σχεδιάσει και καρτ-ποστάλ, οι οποίες θα διατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που συνηθίζεται να παρέχουν τα καλά ξενοδοχεία, όπως επιστολόχαρτα, στυλό κλπ. «Έτσι, σε αυτή την παρεχόμενη υπηρεσία, θα υπάρχει και η δική μας παρουσία, με το μήνυμά μας για την αναγκαιότητα εξοικονόμησης νερού».

Επιπρόσθετα, όπως συνέχισε η ίδια, «έχουμε φτιάξει και ένα hanging sign, ένα μικρό ταμπελάκι, το οποίο μπορεί εύκολα να κρεμαστεί σε κάποια πόρτα, ώστε να υπάρχει είτε στην πόρτα του μπάνιου των δωματίων, είτε στην μπαταρία του ντους και γενικότερα σε σημεία που θα είναι εύκολα αντιληπτή για τον επισκέπτη, ώστε να γίνεται σαφές το μήνυμα».

Όλα αυτά τα υλικά, USB sticks που περιέχουν τα βίντεο και το λογότυπο της καμπάνιας, οι καρτ-ποστάλ, τα ταμπελάκια, τα αυτοκόλλητα κλπ, παρουσιάστηκαν και δόθηκαν στους επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη συνάντηση των στελεχών της ΔΕΥΑΘ με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Θερμότατη η υποδοχή της πρωτοβουλίας της ΔΕΥΑΘ

Η υποδοχή της καμπάνιας από τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, σύμφωνα με την κ. Βλαβιανού, υπήρξε ακόμη θετικότερη και θερμότερη απ’ όσο πίστευαν αρχικά τα μέλη της Διοίκησης, καθώς απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, αλλά και προτάσεις από την Ένωση, η οποία αμέσως ενδιαφέρθηκε να συνεισφέρει στην προώθησή της σε όλα τα μέλη της, διοργανώνοντας με τη σειρά της σχετική ημερίδα.

«Μέχρι τώρα ο καθένας με ατομική του πρωτοβουλία έμπαινε στη διαδικασία να τοποθετεί σημειώματα εντός των δωματίων, σχετικά με την εξοικονόμηση νερού. Είχαν αρχίσει μεμονωμένα να προβαίνουν σε οικολογικές δράσεις. Αλλά τώρα, κάτω από την ομπρέλα του επίσημου φορέα διαχείρισης του νερού, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, ένα μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, τόνισε ότι καλό θα ήταν να είμαστε και πανελλαδικά η πρώτη Ένωση Ξενοδόχων που προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του νερού», υπογράμμισε η κ. Βλαβιανού.

Τέλος ξεκαθάρισε, πως η ΔΕΥΑΘ δεν έχει προς το παρόν τη δυνατότητα να παρέχει ανταποδοτικά οφέλη στις επιχειρήσεις που θα εντάξουν την καμπάνια στη λειτουργία τους, ωστόσο προς τιμήν τους οι επιχειρηματίες επιλέγουν να συμμετέχουν ως πρέσβεις του μηνύματος για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρουσίαση της καμπάνιας “Stay & Save Water” θα παρουσιαστεί επίσης στην Ένωση Καταλυμάτων αλλά και στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Σαντορίνης.

Καμπάνια ενημέρωσης και στον κλάδο της εστίασης

Τέλος, η κ. Βλαβιανού αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη συνεργασία της ΔΕΥΑΘ με τον Εμπ/κό Σύλλογο Θήρας και σε ό,τι αφορά στη διαχείριση λιπών και ελαίων.

Όπως σημείωσε, είχε γίνει μία αρχική ενημέρωση, ωστόσο οι δράσεις «πάγωσαν» λόγω Covid-19, αλλά πλέον επανεκκινούνται δυναμικότερα.

«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τις επιχειρήσεις εστίασης στη σωστή χρήση του λιποσυλλέκτη, που οφείλουν να έχουν στα εστιατόριά τους, ώστε να μην επιβαρύνεται με λίπη και έλαια το αποχετευτικό σύστημα, καθώς δημιουργούνται αποφράξεις, αλλά και μία σειρά από πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο στο δίκτυο αποχέτευσης, όσο και στον ΒΙΟΚΑ, αλλά και στο υδάτινο περιβάλλον. Χρειάζεται να ενημερωθούν κατάλληλα, πέραν από τους ιδιοκτήτες των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, επίσης οι υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που αναλαμβάνουν την τοποθέτηση τέτοιων λιποσυλλεκτικών εγκαταστάσεων», επεσήμανε.

Κλείνοντας, η κ. Βλαβιανού τόνισε, ότι «η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Θήρας έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή ένα πολύ συνειδητό και καλά οργανωμένο πόνημα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την εξοικονόμηση του νερού, διότι πέρα από την τεχνική αναβάθμιση που λαμβάνει χώρα συνεχώς στο πλαίσιο των υποδομών της Επιχείρησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται ο καταναλωτής, ο χρήστης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό, τόσο για να μην τα επιβαρύνει, όσο και για να προστατεύει τις υποδομές, ώστε αυτές να μη λειτουργούν συνεχώς στο “κόκκινο”, καθώς αυτό φθείρει τις υποδομές αυτές, που στόχος τους είναι η σαφής βελτίωση της καθημερινότητας και η ικανοποιητική εξυπηρέτηση των χρηστών του δικτύου».

Ετικέτες: