Αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Μήλου για το έργο διευθέτησης του ρέματος της Αγίας Στυλιανής

Βιοκλιματική αναβάθμιση και εξασφάλιση προσβασιμότητας

Στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το έργο με τίτλο «Διευθέτηση ρέματος Αγίας Στυλιανής, οικισμού Αδάμαντα, νήσου Μήλου», προχωρά ο Δήμος Μήλου.

Το εν λόγω έργο σχετίζεται με εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την διευθέτηση και την διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το υδατορέμα Αγίας Στυλιανής στον οικισμό Αδάμαντα της νήσου Μήλου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση θα περιλαμβάνει ένα υποέργο, το οποίο θα αφορά την δημιουργία κοίτης και οχετών, καθώς και την διαμόρφωση - αναβάθμιση της παραρεμάτιας περιοχής, την φύτευση επιπλέον δέντρων, τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, καθώς και την προσθήκη κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού.

Αναλυτικότερα, το έργο για τη διαμόρφωση του χώρου θα περιλαμβάνει δημιουργία κοίτης μέσω εκσκαφών και επιχώσεων χωματουργικών, κατασκευή πετρόχτιστου ορίου-τοιχίου ρέματος, κατασκευή πεζοδρομίων και άξονα κίνησης των οχημάτων με επιστρώσεις από φυσικά υλικά, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης χρησιμοποιώντας επίσης φυσικά υλικά, φύτευση δέντρων για σκιασμό και για αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, προσθήκη καθιστικών διατάξεων και αστικού εξοπλισμού, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού (συμπ. Του δικτύου), κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το πότισμα των φυτών και κατασκευή δικτύου συλλογής και διαχείρισης όμβριων υδάτων.

Η περιοχή παρέμβασης προκύπτει από την οριοθέτηση του τμήματος του υδατορέματος που βρίσκεται εντός σχεδίου Αδάμαντα και έχει μήκος περί τα 460 μέτρα, μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα (κόλπος Μήλου) και η οριοθέτηση και διευθέτηση του επικυρώνεται από το ΦΕΚ 500/Δ/2018, και τη πρόταση αυτή αφορά το μήκος της εντός σχεδίου περιοχής.

Στόχοι του έργου με τίτλο «Διευθέτηση ρέματος Αγίας Στυλιανής, οικισμού Αδάμαντα, νήσου Μήλου» είναι η αναζωογόνηση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αναβάθμιση της ποιότητάς και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, η εξυπηρέτηση των κατοίκων και η προσέλκυση επιπλέον επισκεπτών. Τα οφέλη δεν θα αφορούν μόνο τον οικισμό του Αδάμαντα, αλλά και ευρύτερα του νησιού της Μήλου. Η επίτευξη αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της βιοκλιματικής αναβάθμισης του ρέματος, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους αλλά και της ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρύτερης περιοχής και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του υπαίθριου αυτού δημόσιου χώρου.

Ετικέτες: