Πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου για σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στη Σύρο

  • Τρίτη, 12 Απριλίου, 2022 - 14:31

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Γενικό Δ/ντή ΥΠ.Ε.Ν., τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, τους βουλευτές Κυκλάδων, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, καθώς και τους Δημάρχους Σύρου - Ερμούπολης, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου, απέστειλε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, σχετικά με την πρόταση περί σύστασης Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στη Σύρο.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του ΔΣΣ:

Κυρίες και κύριοι αποδέκτες,
Όπως σας είναι γνωστό, με τα άρθρα 148 και 149 του Ν. 4819/2021, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 129/23-07-2021 (τεύχος α ́), τέθηκε σε ορθή βάση και δρομολογήθηκε η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, μία εκ των οποίων είναι και οι Κυκλάδες, με πρόβλεψη για τη σύσταση τεσσάρων τουλάχιστον Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, από τη διάταξη δε αυτή προέκυπτε ότι το αρμόδιο συμβούλιο για τις Κυκλάδες θα είχε έδρα τον Πειραιά. Μάλιστα, η σύνθεσή του προέβλεπε ως μέλη του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών τον Προϊστάμενο της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας (τι άραγε εννοούσε με το «οικείας»;) αλλά και το πλέον εξοργιστικό τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών της έδρας του Συμβουλίου και εν προκειμένω τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Πειραιά.

Προφανέστατα, διαπιστώνοντας τις δυσλειτουργίες, με την υπ’ αρ. 25471/1451 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1456/28-03-2022 (τεύχος β ́), ιδρύθηκε, ορθώς, Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με έδρα τη Ρόδο και τοπική αρμοδιότητα την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, ενώ θεωρούμε ότι από απλή αβλεψία και όχι σκοπιμότητα δεν ιδρύθηκε αντίστοιχο Συμβούλιο με έδρα την Ερμούπολη και χωρική αρμοδιότητα τα νησιά των Κυκλάδων. Με τον τρόπο αυτό και ενώ επίκειται ήδη η ενεργοποίηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, καταλήγουμε στην εξωφρενική εξέλιξη οι υποθέσεις αρμοδιότητας των Πρωτοδικείων Κυκλάδων, που τολμούμε να πούμε ήταν και το σημαντικότερο ερέθισμα για την προώθηση της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης, να κρίνονται από Συμβούλια στα οποία θα μετέχουν άσχετοι, όπως για παράδειγμα ο Δ/ντής Δασών Πειραιά και πιθανόν ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, ενώ θα προεδρεύει αντιπρόσωπος του Ν.Σ.Κ. ή δικηγόρος με έδρα τον Πειραιά, με συνέπεια να προκληθεί μία ανεκδιήγητη, χρονοβόρα και επικίνδυνη διαδικασία μεταφοράς φακέλων από τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων στον Πειραιά.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Προφανώς, το ορθό είναι στο Συμβούλιο αυτό που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί -κατά το παράδειγμα της Ρόδου- στη Σύρο, να μετέχει Δασάρχης ή δασικός υπάλληλος που να υπηρετεί στις Κυκλάδες, έχοντας την κατάλληλη εμπειρία, ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων και βεβαίως αντιπρόσωπος του Ν.Σ.Κ. ή δικηγόρος που να υπηρετούν στη Σύρο, οι οποίοι έχουν την ανάλογη εμπειρία για τη διαχείριση αυτών των τόσο σημαντικών θεμάτων τόσο για το δημόσιο, όσο και για τους πολίτες, και άρα θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τις υποθέσεις ως γνώστες και τοπικά εγγύτεροι παράγοντες.

Επειδή πραγματικά δεν μας είναι κατανοητό το γιατί οι Κυκλάδες εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση που έγινε για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, όταν οι δύο αυτές περιοχές έχουν ταυτόσημα προβλήματα και ταυτόσημες λύσεις, ευελπιστούμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και θα συσταθεί και στη Σύρο -κατά τα πρότυπα της Ρόδου- Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών με χωρική αρμοδιότητα τις Κυκλάδες.

Η μη ανταπόκριση στο αίτημά μας, που είναι και αίτημα όλων των
τοπικών κοινωνιών των νησιών αλλά και των φορέων που σχετίζονται με το αντικείμενο, θα σηματοδοτεί κατά την άποψή μας υποβάθμιση του Νομού μας στο πλαίσιο μιας απόλυτα γραφειοκρατικής και άστοχης αντιμετώπισης των προβλημάτων που πρώτοι εμείς οι Κυκλαδίτες αναδείξαμε σε σχέση με το ιδιοκτησιακό και το χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων στα νησιά, ενώ αντίθετα η ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των Κυκλάδων να είναι έδρα Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, θα σηματοδοτήσει το σεβασμό στην πράξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της προστασίας της νησιωτικότητας και θα συμβάλλει στην ευθυκρισία των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου
Κωνσταντίνος Ι. Φιφλής