Στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων προχώρησε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή του Δήμου Άνδρου

Απολογισμός πεπραγμένων για τη δημοτική αρχή της Άνδρου

Στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων προχώρησε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή του Δήμου Άνδρου.

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ανέλυσε τις ενέργειες που έχουν γίνει, τόσο μέσα στο 2021 έως σήμερα, όσο και αυτές που έχουν γίνει από την ανάληψη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, με έμφαση κυρίως στη στόχευση και επιτυχία του Δήμου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες χρηματοδοτήσεις, αλλά και δωρεές, για την ανάπτυξη των υποδομών, ενώ το λόγο έλαβαν, τόσο οι επικεφαλής, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, που άσκησαν από την πλευρά τους κριτική στη στάση της δημοτικής αρχής.

Παρακάτω, παρατίθενται ανά ενότητα τα κυριότερα απ’ όσα ανέφερε κατά τον απολογισμό ο Δήμαρχος, καθώς και οι θέσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Εκμετάλλευση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε από την στόχευση της δημοτικής αρχής, να εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους για το νησί, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στόχος ήταν η υποβολή αιτήσεων σε 13 προσκλήσεις, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, ενώ το πλαφόν για το Δήμο ήταν στα 12 εκ. ευρώ, ώστε να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «αυτό έχει οδηγήσει στο εξής εντυπωσιακό αποτέλεσμα: τα τελευταία δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκε το ύψος του τεχνικού προγράμματος. Σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα μετά την τελευταία ένταξη ανέρχεται σε 18.581.035 ευρώ», ενώ προχώρησε υπενθυμίζοντας ότι πολλά από τα έργα που αναφέρονται παρακάτω, πραγματοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται με χρηματοδοτήσεις, τόσο από το «Α. Τρίτσης», όσο και από πολλά άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία ωρίμασε ο Δήμος.

Οδικό δίκτυο

Όσον αφορά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, ο κ. Λοτσάρης ανέφερε, ότι προβλέπονται βελτιώσεις συνολικού μήκους άνω των 30 χλμ, εκ των οποίων ολοκληρωμένα 5 χλμ, 3,3 χλμ σε εκτέλεση, μελέτες για 13 χλμ, ενταγμένα σε προγράμματα 6 χλμ και προγραμματιζόμενα 4,7 χλμ.

Επιπλέον εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και για έργα αποκατάστασης των ζημιών από καιρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, παραδόθηκε η προμελέτη, που υλοποιήθηκε μέσω δωρεάς, για τη χάραξη νέου δρόμου στις Άνω Στενιές, ενώ έγιναν εργασίες αποκαταστάσεων, συντηρήσεων και κατασκευής πεζοδρομίων.

Ύδρευση – αποχέτευση

Σχετικά με τα έργα σε ύδρευση και αποχέτευση, ο Δήμαρχος ανέφερε την αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης (Πευκάκια – Νειμποριό), τη σύνδεση αποχετευτικού δικτύου Λειβαδίων – Μεσαριάς, την αντικατάσταση τμήματος αποχέτευσης στο Μπατσί, τα έργα διάνοιξης γεωτρήσεων, την ολοκλήρωση έργου τηλεμετρίας πόσιμου ύδατος σε δεξαμενές και γεωτρήσεις, τη συμβασιοποίηση του έργου για κατασκευή δικτύου ύδρευσης οικισμού Κάτω Αγίου Πέτρου, αλλά και τις μελέτες που υλοποιούνται για ύδρευση και αποχέτευση με χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ένταξη του έργου προμήθειας και εγκατάστασης ευφυών συστημάτων διαχείρισης & εξοικονόμησης ενέργειας σε υποδομές ύδρευσης αποχέτευσης.

Κτήρια

Ο Δήμαρχος συνέχισε αναφερόμενος στη δωρεά των μελετών, που οδήγησε στη χρηματοδότηση της μετατροπής του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου σε πολιτιστικό κέντρο, στην αποκατάσταση του κτηρίου του Επισκοπείου Άνδρου, όπου με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μεταφερθούν και υπηρεσίες του Δήμου, στην επισκευή του παλαιού Δημαρχείου Χώρας, στην επισκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Απροβάτου, του Πολιτιστικού Κέντρου Κοχύλου, καθώς επίσης στις μελέτες μέσω δωρεάς για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μπατσίου και στη χρηματοδότηση περίπου 12.5 εκ. ευρώ για αξιοποίηση, αποκατάσταση και διασύνδεση εμβληματικών κτηρίων.

Παιδεία - Αθλητισμός

Στον τομέα της παιδείας, αναφορά έγινε στην επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Σφαγείου, στον εκσυγχρονισμό και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην προσθήκη ενός κτηρίου για τον βρεφονηπιακό σταθμό Χώρας, τη δημιουργία του νέου βρεφονηπιακού στον Όρμο Κορθίου, στις επισκευές και συντηρήσεις μέσω χρηματοδότησης της ΠΝΑΙ, όπως επίσης στο νέο WC ΑμεΑ στο Δημοτικό Σχολείο Όρμου Κορθίου, την ανακαίνιση των WC στα Γυμνάσια – Λύκεια Γαυρίου & Κορθίου και στην εγκατάσταση ΤΕΜΑΚ σε όλα τα σχολεία.

Επίσης, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση από την ΠΝΑΙ 264.000 ευρώ για την επισκευή των Γυμνασίων – Λυκείων Όρμου Κορθίου & Γαυρίου.

Όσον αφορά στον αθλητισμό, παρουσιάστηκαν οι μακέτες για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Γαυρίου, για το οποίο έχουν παραληφθεί οι προμελέτες και ο Δήμος προχωρά στην εκπόνηση των οριστικών μελετών.

Επιπλέον, μέσω δωρεάς κατασκευάστηκε υπαίθριος χώρος άθλησης στο Λιόπεσι, έγιναν επισκευές και συντηρήσεις, εξασφαλίστηκαν πόροι για την αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου «Ιωάννης Γουλανδρής», για την κατασκευή νέου γηπέδου 5x5 στη Χώρα, όπως και για τον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων (Στάδιο «Ι. Γουλανδρής, 5x5 σε Χώρα και Καππαριά, Σαμαρίνειο γηπεδο).

Πολιτισμός

Για τον τομέα του πολιτισμού, πέραν της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού της πολιτιστικής ταυτότητας της Άνδρου και του επιχειρησιακού σχεδίου, αναφορά έγινε στη διοργάνωση του διήμερου 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων, στη δημιουργία βίντεο πολιτιστικού τουρισμού «ΑΝΔΡΟΣ είναι...» σε συνεργασία με του Φίλους Φεστιβάλ Άνδρου, στο συμφωνητικό συνεργασίας με Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για θεσμοθέτηση θερινού σχολείου στην Άνδρο.

Επιπλέον, διασφαλίστηκε χρηματοδότηση για αναβάθμιση Ναυτικού Μουσείου Άνδρου, για τη δράση «Το Κοιμητήριο της Χώρας Άνδρου πηγή για τη ναυτική ιστορία του νησιού, την ψηφιοποίηση τεκμηρίωση και πολυκαναλική διάθεση υλικού Καϊρείου Βιβλιοθήκης, για τη μελέτη του μουσείου «Οικία Θεόφιλου Καΐρη».

Κοινωνία

Στον τομέα αυτό, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες, στη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής εμψύχωσης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως επίσης στην άρτια συνεργασία στη διαχείριση κρίσεων με τα Σώματα Ασφαλείας και τους εθελοντές του ΣΕΔΑ.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τους προέδρους Κοινοτήτων γίνεται χαρτογράφηση των υποδομών ανά περιοχή για την υποστήριξη της πολιτικής προστασίας, ενώ εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Υγεία

Όσον αφορά στην υγεία, αναφορά έγινε στην ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου του Αγροτικού Ιατρείου Μπατσίου και δημιουργίας χώρων φιλοξενίας μέσω δωρεάς, αλλά και ανανέωση συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία για αερομεταφορές ασθενών μέσω δωρεάς.

Περιβάλλον

Ο Δήμαρχος τόνισε πως για πρώτη φορά στο νησί γίνεται ορθή διαχείριση απορριμμάτων, με μεταφορά σε νόμιμο χώρο απόθεσης εκτός Άνδρου.

Επίσης, σημείωσε την προμήθεια ενός νέου απορριμματοφόρου, την αναμενόμενη προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, την ορθή διαχείριση των ογκωδών για πρώτη φορά, τη δημιουργία βοτανικού κήπου στο κτήμα Αγαδάκη, στη συνεργασία με το εγχείρημα «Καθαρή Πράσινη Άνδρος» για τη βελτίωση της ανακύκλωσης, τη χρηματοδότηση για προμήθεια βυθιζόμενων κάδων, τη μελέτη του ΣΒΑΚ, τη μελέτη ΣΦΗΟ, την επισκευή και προμήθεια νέων κάδων, τις υπηρεσίες αναβάθμισης των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού.

Τέλος, και αφού ανέφερε πως το έργο του ΧΥΤΑ μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, υπογράμμισε, ότι ο Δήμος Άνδρου μπαίνει σε λογική διαχείρισης της ανακύκλωσης και λοιπών υπολειμμάτων με ίδια μέσα, χωρίς εργολάβους.

Διακυβέρνηση

Τέλος στον τομέα της διακυβέρνησης, τονίστηκε η έγκριση του ΟΕΥ του Δήμου Άνδρου, η καταγραφή των ακινήτων, η ανασύνταξη των υπηρεσιών με βλέψεις για νέες δομές (π.χ. ΔΕΥΑ), η εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης σε συνεργασία με το «Διάζωμα», η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, καθώς και η δημιουργία αρχείου αυτοδιοίκησης στο τ. Κοινοτικό Γραφείο Μεσαριάς.

Κριτική για τα «έτοιμα» έργα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, υποστήριξε πως τα όσα παρουσιάστηκαν «είναι για άλλη μία φορά η δική σας οπτική και το βάπτισμα των πραγμάτων όπως μόνο εσείς ξέρετε να αφηγείστε, οραματιζόμενοι μία φιέστα» και τονίζοντας πως ο απολογισμός απέχει πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου.

Παράλληλα, άσκησε εντονότατη κριτική, καθώς πολλά από τα έργα και τις δράσεις που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Σουσούδη, προέρχονται από τη δουλειά των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης, παρουσιαζόμενα, αντιθέτως, ως έργα της νυν διοίκησης.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στον Δήμαρχο, για τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», αλλά και για προσωπικές προσβολές απέναντι σε όσους δεν εξυπηρετούν το δικό του όρμα, κατηγορώντας τον για ανθρωποφαγία.

Κριτική για μηδενική αναφορά σε μείζονα ζητήματα

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, έκανε λόγο για «άλλη μία φιέστα» της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο Δήμος μένει στάσιμος.

Όπως υποστήριξε, καθ’ όλη τη διάρκεια του απολογισμού, δεν ακούστηκε τίποτε για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς σήμερα το νησί καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και ποσοστό εμβολιασμών.

Επιπλέον, παρατήρησε πως δεν έγινε καμία αναφορά στις ανεμογεννήτριες, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως είναι απούσα στους αγώνες των πολιτών, ολιγωρώντας στις ενέργειες που της αναλογούν και όντας απέναντι στους πολίτες.

Τέλος, ο κ. Καπάκης έκλεισε ασκώντας κριτική για τις διά περιφοράς συνεδριάσεις της Οικ. Επιτροπής, αλλά και για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Δημάρχου προς συμβούλους, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματική και μη παραγωγική τη δημοτική αρχή.

Ετικέτες: