Ο Δήμος Μήλου προετοιμάζεται ενόψει τουριστικής σεζόν για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19

Αίτημα και πρόβλεψη για έγκαιρη οργάνωση

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Δήμου Μήλου για την νέα τουριστική περίοδο, ζητήθηκαν διευκρινιστικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών Covid-19 από το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ επίκειται και σχετική συνάντηση με τους φορείς του τόπου, ώστε να υπάρξει σχετικός συντονισμός.

Έχοντας την εμπειρία από το περσινό καλοκαίρι, αναφορικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19, καθώς δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας και ως εκ τούτοι, ο Δήμος σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, μερίμνησε για τη φιλοξενία των περιστατικών, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα.

Φέτος, στο πλαίσιο της άρτιας προετοιμασίας για μία τουριστική περίοδο, η οποία προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυναμική, ο Δήμος Μήλου κατέθεσε ερωτήματα, σχετικά με το ζήτημα, προς το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ γενικές απαντήσεις δόθηκαν, οι οποίες και αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή οι σχετικές απαντήσεις, δεν έδωσαν ουσιαστικές πληροφορίες αναφορικά με τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν, καθώς αναμένεται εξειδίκευση των διαδικασιών από τις αρμόδιες Επιτροπές στο επόμενο διάστημα, ο Δήμαρχος Μήλου τόνισε, πως θα υπάρξει εντός των ημερών συνάντηση με τους επιχειρηματικούς φορείς του νησιού, ώστε να οργανωθεί η αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο, σε περίπτωση που τα πρωτόκολλα παραμείνουν ως είχαν πέρσι, με στόχο να γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σημαντική ανησυχία για την έγκαιρη διαμόρφωση του πλαισίου

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι στο έγγραφο που είχε αποστείλει ο Δήμος Μήλου προς το Υπουργείο Τουρισμού, σημειώθηκε, πως «με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την αναμενόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στη Μήλο, προκύπτει εύλογα ανησυχία ως προς τη διαχείριση των νοσούντων επισκεπτών με COVID».

Παράλληλα, τονίστηκε, ότι «όπως παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο, η έλλειψη χρηματοδότησης για κατάλυμα νοσούντων ως πρόνοια για τις επιχειρήσεις στις οποίες προέκυψαν νοσούντες, δυσκόλεψα τόσο την επιχειρηματική κοινότητα όσο και την πολιτική προστασία του Δήμου. Ελλείψει προσωπικού και ξενοδοχείου απομόνωσης περιστατικών με covid, ο Δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί θέματα διαμονής των νοσούντων αλλά και να γίνεται δέκτης παραπόνων των ιδιοκτητών καταλυμάτων στα οποία θα επιβεβαιώνονται κρούσματα του ιού, ως προς τη συνέχιση της διαμονής των πελατών τους στα συγκεκριμένα δωμάτια».

Σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών επικοινωνίας, ο Δήμος Μήλου επανήλθε με τα κάτωθι ερωτήματα:

1. Προβλέπεται κάποια χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό τη διάθεση ποσού σε καταλύματα που φιλοξενούν νοσούντες με Covid-19;

2. Πώς μπορούμε, ως Δήμος, να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη κατάσταση όταν οι νοσούντες επιβάλλεται να διατηρηθούν σε κατάσταση απομόνωσης, με έξοδα σίτισης και διαμονής που προφανώς δεν έχουν υπολογίσει πριν την άφιξη τους στο νησί;

3. Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων στις περιπτώσεις που φιλοξενούν επιβεβαιωμένο κρούσμα ή επαφή κρούσματος και είναι υπόχρεοι απομόνωσης αυτών για συγκεκριμένο αριθμό ημερών, διάστημα κατά το οποίο έχουν προγραμματισμένες αφίξεις επόμενων πελατών τους;

4. Ποια θα πρέπει να είναι η εμπλοκή του Δήμου μας σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η ύπαρξη καταλύματος νοσούντων στο νησί μας;

Κλείνοντας την επιστολή, ο Δήμος ζήτησε τις σχετικές διευκρινίσεις, με την παράκληση «να μας δώσετε οδηγίες διαχείρισης στα ανωτέρω ερωτήματα, προκειμένου να δρομολογηθούν από τον Δήμο μας οι κατάλληλες ενέργειες δράσης και διαχείρισης της πανδημίας κατά τη θερινή περίοδο που ακολουθεί».

Το παραπάνω έγγραφο κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ως αναφορά στη Βουλή.

Σε ισχύ και φέτος οι περσινές γενικές οδηγίες

Στο πλαίσιο των απαντήσεων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Απόστολος Γκαγκάκης, ανέγνωσε τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Όπως σημειώθηκε, «σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί στη νόσο Covid-19 μπορούν να παραμείνουν στο κατάλυμά τους για το διάστημα της πενθήμερης καραντίνας τους», ενώ στα έγγραφα επισυνάφθηκε και η σχετική ΚΥΑ η οποία αναφέρεται στη διαχείριση κρουσμάτων Covid-19 στα ξενοδοχεία.

Αναφέρθηκε επίσης, πως στο πλαίσιο των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19, άτομα τα οποία βρίσκονται θετικά, με επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-Cov-2 παραμένουν σε απομόνωση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο έχουν κάνει κράτηση, το οποίο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης, εφαρμοζόμενων αναλογικά των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την απομόνωση του γενικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε, ότι «για άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-Cov-2 τα οποία τίθενται σε καραντίνα, θα πρέπει να γίνεται παραμονή στο δωμάτιο και απομόνωση τουλάχιστον πέντε ημερών και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού τεστ, θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης. Μετά την πάροδο των 5 ημερών απομόνωσης και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή της απομόνωσης. Αν ο πυρετός συνεχίζεται, η παράταση της απομόνωσης εντός της οικίας, μέχρι της πλήρους υποχώρησης του πυρετού, υποχρεωτική χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας, ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον ακόμη 5 ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης».

Για άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, προβλέπονται επίσης μέτρο και ειδικότερα, «για άτομα εμβολιασμένα με ενισχυτική δόση, ή άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους δύο τελευταίους μήνες, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, ή διπλής μάσκας για 5 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test την 5η ημέρα από την έκθεση. Για τα άτομα, εμβολιασμένα με δύο δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση, ή με μία δόση J&J πάνω από τρεις μήνες, ή ανεμβολίαστους, παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα, την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου ή rapid test, μετά την 5η ημέρα χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας για άλλες πέντε ημέρες».

Η ενημέρωση από το σχετικό υπουργείο κλείνει, με την επισήμανση, ότι «σε σχέση με πιο εξειδικευμένα ερωτήματα, αναμένεται η επικαιροποίηση από την αρμόδια επιτροπή».

Πρόληψη και οργάνωση για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών

Κατά την τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, επεσήμανε, ότι «πέρσι είχαμε κάνει τα ίδια έγγραφα και από πολύ νωρίς ώστε να δούμε τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και τελικά γύρω στο τέλος Ιουλίου 2021 κατάφεραν να μας απαντήσουν, αφού είχαν αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις σε πάρα πολλά νησιά, ότι θα δοθεί σχετική χρηματοδότηση. Τότε, ο σύλλογος Εμποροβιοτεχνών Μήλου, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μάλλη, βοήθησε και έδωσε αυτή την προκαταβολή ώστε να ξεκινήσουμε. Επιχείρηση έδινε τα γεύματα και αρτοποιείο έδινε τα πρωινά».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε πέρυσι είναι ότι τα δωμάτια ήταν μικρά, υπήρχαν κάποια θέματα στη συνεργασία με τον ιδιοκτήτη – τον οποίο βέβαια ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας παραχώρησε αυτά τα δωμάτια – αλλά απ’ την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν βασικές υπηρεσίες. Τελικά, ο Αντιδήμαρχος κ. Ζούλιας κι εγώ βρήκαμε ένα άτομο ώστε να πηγαίνει να καθαρίζει και τις υπηρεσίες τις αναλάβαμε η καθαρίστρια κι εμείς οι δύο. Σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, σε ένα καλοκαίρι με πολύ κόσμο και προβλήματα». Μάλιστα ανέφερε, ότι «υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που έμεναν σε δωμάτια των 400 ευρώ/ημέρα και αναγκαστικά μπήκαν σε κάποια δωμάτια πολύ μικρά. Αντιμετωπίσαμε και παράπονα και άλλα προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Μικέλης έκλεισε με τη δέσμευση, ότι αναμένεται σχετική συνάντηση με τους επιχειρηματικούς φορείς του νησιού, ώστε να διαμορφωθεί ένα περισσότερο οργανωμένο πλαίσιο για την διαχείριση των περιστατικών, καθώς υπάρχουν κρατήσεις που «τρέχουν» και η παραμονή των ασθενών στα δωμάτια των ξενοδοχείων διαταράσσει την ομαλή ροή της διαμονής.

Ετικέτες: