Ποινικές ρήτρες για την καθυστέρηση στο Υπαίθριο Αθλητικό Κέντρο Καταπόλων

Σε ποινικές ρήτρες προς τον ανάδοχο αποφάσισε να προχωρήσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού, έπειτα από σχετική καθυστέρηση που υπήρξε στην υλοποίηση του έργου «Υπαίθριο Αθλητικό Κέντρο Καταπόλων».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε την 26-4-2021 μεταξύ του Δήμου Αμοργού και της αναδόχου εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας, η αρχική προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ήταν πέντε μήνες, δηλαδή, έως και την 26η Σεπτεμβρίου 2021.

Με την υπ’ αριθ. 182/2021 απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού έδωσε παράταση προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την 26η Δεκεμβρίου 2021.

Ακολούθως, ο ανάδοχος με νέο αίτημά του, το οποίο υποβλήθηκε εμπρόθεσμα ζήτησε νέα παράταση προθεσμίας για την περαίωση του έργου μέχρι την 26η Μαρτίου 2022.

Με την 06/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής απορρίφθηκε το τότε αίτημα του αναδόχου μέχρι την 26-3-2022, ως μη ρεαλιστικό. Ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου απέστειλε Ειδική Πρόσκληση προς τον ανάδοχο, η οποία του επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την οποία του ζητήθηκε η άμεση επανέναρξη και η επίσπευση των εργασιών στο έργο στο πλαίσιο της οριακής προθεσμίας.

Στην εν λόγω απόφαση ορίζεται ότι: «Εφόσον ο ανάδοχος ανταποκριθεί στην Ειδική Πρόσκληση που θα του επιδοθεί και εντείνει τον ρυθμό εκτέλεσης των εργασιών και σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο έργο, να κληθεί ο ανάδοχος να υποβάλει νέο αίτημα παράτασης συνοδευόμενο από ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα κριθεί τότε από την Οικονομική Επιτροπή».

Παρ’ όλα αυτά, προτού εκπνεύσει η οριακή προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου, ο ανάδοχος με την από 23 Μαρτίου 2022 αίτησή του προς τον Δήμο Αμοργού, αιτείται ξανά την παράταση του χρόνου περαίωσης εργασιών ίση με 60 ημέρες, προτάσσοντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου και τη φύση της εργασίας σε εξωτερικό χώρο, καθώς επίσης την πανδημία και των καθυστερήσεων των οφειλόμενων σε αυτή.

Εξετάζοντας το αίτημα της αναδόχου εταιρείας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμοργού, θεώρησε ότι οι λόγοι που επικαλείται ευσταθούν μόνο μερικώς και όχι στο σύνολό τους και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν παράταση προθεσμίας δύο μηνών με αναθεώρηση. Επίσης δεν έχουν προσκομιστεί μετεωρολογικά στοιχεία απ’ όπου να τεκμαίρεται η καθυστέρηση λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ούτε τυχόν στοιχεία νόσησης από covid εργαζομένων από το προσωπικό του αναδόχου.

Η εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσίας πρότεινε να δοθεί παράταση ενός μήνα με αναθεώρηση και άλλου ενός μήνα με πλήρη υπαιτιότητα του αναδόχου, δηλαδή με ποινικές ρήτρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ο.Ε. και Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος πρότεινε να δοθεί όλη η παράταση των δύο μηνών με ποινικές ρήτρες, ωστόσο μειοψήφισε.

Η Ο.Ε. αποφάσισε κατά πλειοψηφία Εγκρίνει τη χορήγηση παράτασης δύο μηνών για την περαίωση του έργου (26 Μαΐου), με τον πρώτο μήνα παράτασης κανονικά με αναθεώρηση χωρίς ποινικές ρήτρες και τον δεύτερο μήνα χωρίς αναθεώρηση και με τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες.

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο αφορά στην κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και αντισφαίρισης, στην συμπλήρωση των εγκαταστάσεων υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου, στην κατασκευή υπαίθριου χώρου εκγύμνασης με κατάλληλα όργανα και στην επέκταση και βελτίωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας δήμου Αμοργού στα Κατάπολα. Το οικόπεδο είναι ήδη μερικώς διαμορφωμένο ως υπαίθριο αθλητικό κέντρο, που περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα καλαθοσφαίρισης και βόλεϊ, αποδυτήρια και υπαίθριο χώρο στάθμευσης με επίστρωση με χώμα. Τα παλιά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ θα καταργηθούν και στην θέση τους θα κατασκευαστούν τα νέα.

Σκοπός του έργου είναι η ενθάρυνση και η υποστήριξη των αθλητικών  δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Ετικέτες: