Παρουσίαση του νέου ψηφιακού ξεναγού, της νέας ιστοσελίδας και του νέου φυλλαδίου για το γεωλογικό πάρκο του ηφαιστείου Σαντορίνης

Ποιοτικό, επιστημονικό και σύγχρονο υλικό προβολής

Στην παρουσίαση του νέου ψηφιακού ξεναγού, της νέας ιστοσελίδας και του νέου πληροφοριακού φυλλαδίου, για το γεωλογικό πάρκο της Νέας Καμένης, προχώρησε σε μία εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευή Νομικού.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του ηφαιστείου, αλλά και για την σωστή ενημέρωση των ανθρώπων της Σαντορίνης, αναφορικά με την ιστορία, αλλά και τη γεωλογική αξία του ηφαιστείου της Νέας Καμένης, το ΝΠΔΔ του Δήμου Θήρας για τα ζητήματα του ηφαιστείου, Γεωθήρα ΜΑΕ, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Σαντορινιά καθηγήτρια, κ. Παρασκευή Νομικού, η οποία πλέον κατέχει και τη θέση της άμισθης ειδικής συμβούλου του Δημάρχου, δημιούργησε ένα νέο, σύγχρονο και επιστημονικό «σετ» εργαλείων, για την σωστή, περιεκτική και εύχρηστη πληροφόρηση, σε σχέση με το γεωλογικό αυτό μνημείο.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, σε μία εκδήλωση με τη συμμετοχή και των τουριστικών πρακτόρων του νησιού, έγινε η παρουσίαση των νέων προωθητικών και περιηγητικών εργαλείων από την κ. Νομικού, ενώ ακολούθησε και στάδιο ερωτήσεων, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να λάβει περαιτέρω πληροφορίες από τους αρμόδιους.

Πρώτιστη προτεραιότητα η ανάπτυξη των υπηρεσιών της Γεωθήρας

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών της εκδήλωσης, εκ μέρους του Δήμου Θήρας και του Δημάρχου ο οποίος δεν κατάφερε να βρίσκεται στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Θήρας και Αντιπρόεδρος της Γεωθήρας ΜΑΕ, κ. Σοφία Κίτσου.

Η κ. Κίτσου αναφέρθηκε στην στρατηγική στόχευση της δημοτικής αρχής στην ενίσχυση της Γεωθήρας, αλλά και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας για το ηφαίστειο, καθώς και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ένταξη του γεωπάρκου της Νέας Καμένης, στη λίστα των γεωπάρκων της UNESCO.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γεωθήρα ΜΑΕ, κ. Γιάννης Αργυρός, έδωσε ένα σύντομο ιστορικό όσον αφορά στην καταγραφή, αποτύπωση και προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών της εταιρείας προς τους πολίτες, με επιτομή αυτής την υλοποίηση του ψηφιακού ξεναγού, μίας καινοτόμου ιδέας μάρκετινγκ, που ακολουθεί τα παγκόσμια trends και η οποία χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Γεωθήρα ΜΑΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η εφαρμογή εξασφαλίζει την ορθή και έγκαιρη παροχή πληροφοριών στους ξεναγούς και συνοδούς των επισκεπτών και ως εκ τούτου αυτός ήταν και ο λόγος που στην παρουσίασή της κλήθηκαν τα τουριστικά γραφεία της Σαντορίνης.

Τέλος, ο πρόεδρος εμφατικά σημείωσε πως η εφαρμογή αυτή φέρνει πιο κοντά στο ηφαίστειο άτομα με κινητικές αναπηρίες, τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν διά ζώσης το σημείο.

Ποιοτικές και κατανοητές για όλους πληροφορίες

Στην εισαγωγή της, πριν την παρουσίαση του ψηφιακού οδηγού, η Δρ. Παρασκευή Νομικού, σημείωσε πως ο ψηφιακός οδηγός θα είναι έτοιμος να διατεθεί στο κοινό από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή θα είναι λειτουργικός κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Προκειμένου να προωθηθεί και να υποστηριχθεί σωστά το παγκοσμίως γνωστό γεωλογικό μνημείο του γεωπάρκου της Νέας Καμένης, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι ιδιαίτερα ποιοτικές και να δίνουν πλήθος πληροφοριών στους επισκέπτες, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα εύκολα κατανοητές και εύληπτες.

Για το λόγο αυτό, από την ομάδα του ΕΚΠΑ που συνεργάστηκε με τη Γεωθήρα ΜΑΕ, δημιουργήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή για κινητά και tablets, ένα νέο, σύγχρονο και ανανεωμένο website (ιστοσελίδα), καθώς και ένα έντυπο, εύχρηστο φυλλάδιο, τα οποία περιέχουν όλες τις απαραίτητες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, πληροφορίες που χρειάζεται κανείς ώστε να γνωρίσει το ηφαίστειο, είτε πρόκειται για επισκέπτη, είτε για ένα παιδί της Σαντορίνης, που οφείλει να γνωρίζει τον τόπο του – και για το λόγο αυτό δεσμεύτηκε πως θα γίνουν στο πλαίσιο αυτό και επισκέψεις στα σχολεία της Θήρας.

Η εφαρμογή του ψηφιακού οδηγού

Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Νομικού, πρόκειται για μία ευανάγνωστη και εύχρηστη ψηφιακή εφαρμογή η οποία περιέχει πληροφορίες για τη Σαντορίνη, τη μεγάλη Μινωική ηφαιστειακή έκρηξη, πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκαν η Παλαιά και η Νέα Καμένη, ένα χάρτη της περιοχής ώστε να ξέρει κανείς πού βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο, πέντε διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος (τα σημεία στα οποία σταματούν οι ξεναγοί), καθώς επίσης και ένα «λεξικό» της απαραίτητης ορολογίας για την καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών.

Παράλληλα, ενσωματωμένο στην εφαρμογή είναι ένα πλούσιο υλικό multimedia, με πάρα πολλές φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και πανοραμικές φωτογραφίες  360ο. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μπορεί και ο χρήστης να εντάξει τις δικές του φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη σχετική γκαλερί.

Στην εφαρμογή υπάρχει επίσης και ένας γεωλογικός χάρτης της ηφαιστειακής περιοχής, με την αποτύπωση τόσο του χερσαίου, όσο και του υποθαλάσσιου σχηματισμού τους, ώστε να γίνει αντιληπτός ο συνολικός όγκος των νησιών.

Τέλος, παρέχονται πληροφορίες για την εφαρμογή, για τη Γεωθήρα ΜΑΕ και το Δήμο, αλλά και πληροφορίες ασφαλείας (safety tips), οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους ξεναγούς και συνοδούς των εκδρομέων, ώστε να υπάρχει η καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή εμπειρία.

Ο ιστότοπος του έργου

Σύμφωνα με την κ. Νομικού, ο ιστότοπος που ουσιαστικά συμπληρώνει τον ψηφιακό οδηγό, στήθηκε με αρκετή προσπάθεια, προκειμένου να είναι ένας επιστημονικός ιστότοπος, που να διαθέτει τεκμηριωμένα κείμενα διαμορφωμένα, βάσει επιστημονικών δημοσιεύσεων – που διατίθενται ως αναφορές – και εύκολα κατανοητά από όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα, η ακόμη πιο εξειδικευμένες πληροφορίες που διαθέτει σε σχέση με τον ψηφιακό οδηγό, μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ξεναγούς.

Τέλος, η ιστοσελίδα, σε συνδυασμό με τον οδηγό και το φυλλάδιο, θα συμβάλουν σε μία σύγχρονη και αποδοτική προβολή και διαφήμιση της Γεωθήρα ΜΑΕ στις διεθνείς εκθέσεις.

Ο ιστότοπος santorinivolcano.gr περιέχει πληροφορίες για το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο και το ηφαιστειακό τόξο του νότιου αιγαίου, πληροφορίες για τη μινωική έκρηξη, τη δημιουργία των νήσων Καμένων, πληροφορίες για την άφιξη, περιήγηση και αναχώρηση στη Νέα Καμένη, πληροφορίες ασφαλείας και πληροφορίες για τον ψηφιακό ξεναγό.

Μικρό, αλλά περιεκτικό και ποιοτικό φυλλάδιο

Το έντυπο φυλλάδιο το οποίο ολοκληρώνει το «χατ τρικ» των επιτυχημένων εργαλείων για την ενημέρωση ντόπιων και επισκεπτών σχετικά με το ηφαίστειο, αποτελείται από ένα φύλλο σε μέγεθος Α2, το οποίο διπλώνεται κατάλληλα, ώστε να αποκτήσει μέγεθος τέτοιο που να χωρά σε μία τσέπη ή μία τσάντα.

Το φυλλάδιο, περιέχει συμπυκνωμένες τις πληροφορίες που διατίθενται στον ψηφιακό οδηγό και την ιστοσελίδα, για την όσο το δυνατόν περισσότερο εύκολη μετάδοση της πληροφορίας.

Σημαντικό είναι, πως η διαδρομή έως τον κρατήρα της Νέας Καμένης, έχει διαμορφωθεί ως περιπατητική διαδρομή, βάσει των προτύπων της Paths of Greece, με το φυλλάδιο να περιέχει πληροφορίες επίσης για το μήκος της διαδρομής, την χρονική της διάρκεια, το βαθμό δυσκολίας, αλλά και τα σημεία ενδιαφέροντος.

Επίσης, περιέχει έναν χάρτη του νησιού, όπου με τη χρήση δορυφορικής εικόνας, αποτυπώνεται και το τοπογραφικό και γεωλογικό ανάγλυφο του ηφαιστείου.

Στόχος, σύμφωνα με τα όσα ανέπτυξε η κ. Νομικού, είναι το φυλλάδιο να είναι τόσο ποιοτικό, ώστε μετά την χρήση του κατά τη διάρκεια της διαδρομής να μην απορρίπτεται στα σκουπίδια, αλλά να φυλάσσεται ως πληροφοριακό υλικό, ή ως αναμνηστικό από την επίσκεψη.