Σε υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της ΕΕΛ και τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας λυμάτων προχωρά ο Δήμος Μήλου

Προσδοκία για λύση του αποχετευτικού

Ένα μεγάλο έργο, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με την ανάπτυξη υποδομών επεξεργασίας λυμάτων στο νησί, υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης, ενός εκ των μείζονων προβλημάτων του νησιού που αφορά στη διαχείριση των λυμάτων, ο Δήμος Μήλου με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προχώρησε στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στον άξονα Προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», το έργο «Δίκτυο ακαθάρτων Αδάμαντα και εγκατάσταση επεξεργασίας & έργα διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων Δήμου Μήλου».

Η πράξη που υποβλήθηκε αποτελείται από τρία κύρια υποέργα και δύο οριζόντια και συγκεκριμένα:

  • Υποέργο 1: «Εγκατάσταση επεξεργασίας κει έργα διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων Δήμου Μήλου και Αντλιοστάσια ακαθάρτων Αδάμαντα»
  • Υποέργο 2: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αδάμαντα Δήμου Μήλου»
  • Υποέργο 3: «Δαπάνες αρχαιολογίας»
  • Υποέργο 4: «Δαπάνες βασικών μελετητών»
  • Υποέργο 5: «Σύμβουλος διαχείρισης πράξης.

Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην κατασκευή:

1. Νέων έργων επεξεργασίας λυμάτων στο γήπεδο της υφιστάμενης ΕΕΛ του Δήμου Μήλου (η οποία έχει δυναμικότητα 3.000 ι.κ.) ώστε να καλύπτονται από το συνολικό έργο 10.300 ι.κ. που αντιστοιχούν στις ανάγκες της 20ετίας των οικισμών Μήλου, Τρυπητής, Τριοβασάλου, Πέρα Τριοβασάλου και Αδάμαντα. Το σύστημα βιολογικής επεξεργασίας (υφιστάμενη εγκατάσταση και νέα έργα) είναι το MBR. Στα νέα έργα περιλαμβάνονται επίσης μία δεξαμενή διάθεσης (220m3) και δύο αντλιοστάσια διάθεσης προς τις δύο περιοχές εμπλουτισμού.

2. Νέων έργων επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων της ΕΕΛ του Δήμου Μήλου για τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα σε δύο περιοχές (περιοχές Αγ. Στυλιανής και Ζεφυρίας). Τα έργα επαναχρησιμοποίησης περιλαμβάνουν ένα εξωτερικό αντλιοστάσιο, μία εξωτερική δεξαμενή 500m3, συνολικό μήκος δικτύων 7,7 km με τα απαιτούμενα φρεάτια/τεχνικά και 6 φρέατα εμπλουτισμού.

3. Δύο νέων αντλιοστασίων ακαθάρτων στον οικισμό του Αδάμαντα (ΑΔ2 τοπικό + ΑΔ1 κεντρικό).

4. Νέου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό του Αδάμαντα (δίκτυα βαρύτητας και κεντρικοί καταθλιπτικοί αγωγοί 2 αντλιοστασίων) καθώς και νέου ΚΑΑ για το σύνολο των οικισμών, ο οποίος οδεύει από διανοιγμένους δρόμους. Το συνολικό μήκος των δικτύων είναι 15,5km. Προβλέπονται επίσης 1.050 ιδιωτικές συνδέσεις.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της ανωτέρω πράξης ανέρχεται στο ποσό των 13.009.063,63 ευρώ.

Ετικέτες: