Κάλεσμα στην εκδήλωση "Εγκατάσταση Ανεμογεννητριων στην Άνδρο"

  • Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2022 - 15:44

Οι σύλλογοι της Άνδρου σας προκαλούν να συμμετέχετε στην εκδήλωση που διοργανώνουν  με θέμα: "Εγκατάσταση Ανεμογεννητριων στην Άνδρο". Η παρουσίαση του θέματος θα γίνει από την δικηγόρο  κα. Μαρία Κυριαζή  νομική εκπρόσωπος των προσφευγόντων κατοίκων-φορέων και τον μηχανικό κ. Γιώργο Βρεττό. Επίσης έχουν κληθεί, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και ο κ. Σταύρος Ξηρουχάκης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος LIFE, οι οποίοι θα αναφερθούν σε περιβαλλοντικά προβλήματα  στο νησί. Ακόμα προσκεκλημένοι είναι, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λάσκαρης και ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης,καθώς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Η Διαδικτυακή συζήτηση ορίστηκε για την Πέμπτη 28/04/2022 στις 19.00 στο παρακάτω link
 
Topic: ΕΝΩΣΙΣ ΑΝΔΡΙΩΝ's Zoom Meeting
Time: Apr 28, 2022 19:00 Athens
 
Join Zoom Meeting
 
https://us02web.zoom.us/j/86017216348?pwd=NHEzNm5NMlFpK00rZis0Ry95NUtmUT09
 
Meeting ID: 860 1721 6348
Passcode: 417632
 
Ο προγραμματισμός και η χρήση της χωρίς χρονικό όριο πλατφόρμας ZOOM είναι ευγενική προσφορά της Ένωσης Ανδρίων προς την Οργανωτική Επιτροπή της συνάντησης

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

Διαδικτυακή συζήτηση- ενημέρωση των βουλευτών όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι Σύλλογοι της Άνδρου που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, αποφασίσαμε με αυτό να απευθυνθούμε στους βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, για την καταστροφή στο περιβάλλον που έχει γίνει σε ορισμένες περιοχές του νησιού μας κατά την διαδικασία εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στις περιοχές (Φραγκάκι, Μαραθιά, κ.λ.π.), αλλά και την καταστροφή του αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου στο Στενό Κορθίου, καθώς και τον σχεδιασμό για την παραλία Ζόρκο, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερης προστασίας οικοσυστήματα (οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης αρθρ.6 περί προστασίας περιοχών Natura 2000).

Επιπλέον οι ανησυχίες μας εντείνονται από το γεγονός ότι το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων ΑΣΠΗΕ με ήδη αδειοδοτημένες, πέραν των 100 ανεμογεννητριών, σε μερικούς από τους σημαντικότερους ορεινούς της όγκους, με συνέπεια την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO, εργάζονται για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης , με την θέσπιση κανόνων και δράσεων ,ενώ δίνουν την δυνατότητα να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων μέσω της Europa Nostra η οποία είναι αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και λειτουργεί ως η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων, η οποία το 2021 ενέταξε 4 νησιά των Κυκλάδων , την Αμοργό, την Κίμωλο,την Σίκινο, την Τήνο καθώς και τα Κύθηρα στον Κατάλογο των 7 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, μετά από πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία επέλεξε 5 ενδεικτικά νησιά στο νότιο τμήμα του Αιγαίου. Και τα πέντε νησιά χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία, και στις μέρες μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς ενθαρρύνεται η μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικούς σταθμούς.

Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου είναι από τις πιο πλούσιες στις Κυκλάδες, διαθέτοντας ένα φυσικό περιβάλλον («Ανδριώτικο τοπίο»), ορεινό με πλούσια υδατικά αποθέματα, ένα νησί με σπάνια βιοποικιλότητα όπως άλλωστε αποδεικνύει ο χαρακτηρισμός της μισής σχεδόν έκτασης της ως περιοχής NATURA 2000, καθώς και τα μνημεία της, όπως ,αρχαιολογικοί χώροι (ενδεικτικά, ο μοναδικός Νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα, Ζαγορά, κ.λ.π.), καλντερίμια, μανδρότοιχοι από ξηρολιθιές με «στήματατα» (προστασία - UNESCO) τους πιο ωραίους στις Κυκλάδες, μοναστήρια, Πύργοι , κ.α. , τα οποία είναι μοναδικά και αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

Επίσης τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια τουριστική ταυτότητα βιώσιμου και φυσιολατρικού προορισμού με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας, μέρους του παραδοσιακού οδικού δικτύου της και με σταδιακά εμφανή την επιμήκυνση της τουριστικής της περιόδου.

Η συμμετοχή της Άνδρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (πράσινη ανάπτυξη), συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού θέματος, θεωρητικά μας βρίσκει όλους σύμφωνους,πολύ περισσότερο τώρα με την ενεργειακή κρίση και την επιδείνωση του προβλήματος λόγω πολέμου.Αυτό όμως δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις σοβαρές ενστάσεις μας,οι οποίες αν δεν εισακουστούν, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι καταστροφικές, από τη στιγμή που θα εκκρεμεί το αίτημα για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα για το θέμα, τόσο από τους κατοίκους όσο και από την Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και ο Δήμος Άνδρου με τις αντίστοιχες αποφάσεις των Συμβουλίων τους ζητούν την αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων Αιολικών Πάρκων, μέχρι την κατάρτιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με την συνεργασία του κάθε Δήμου, που θα καλύπτει τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες, την φέρουσα ικανότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την πολιτιστική ταυτότητα και την οικονομία του κάθε νησιού.

Επίσης πρόσφατη είναι η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (έκτο τμήμα /17-12-2020) για την μη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και την μη επαρκή προστασία της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας (ΖΕΠ, Natura 2000, κ.λ.π.).

Η επερχόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού από τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων των αιολικών σταθμών θα επιφέρει αλλαγή της χρήσης γης, πράγμα το οποίο αποτελεί την σοβαρότερη αιτία για την απώλεια της βιοποικιλότητας και την καταστροφή του εμβληματικού «κυκλαδίτικου τοπίου», περισσότερο και από την κλιματική αλλαγή. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο από το 2011, την μη καθαρή αύξηση της τεχνητής γης μέχρι το 2050 (no net land take).

Θεωρούμε τις ανησυχίες των κατοίκων της Άνδρου βάσιμες, διότι εγκαθίστανται Α/Γ σε περιοχές επιλογής των εταιριών με πλημμελή χωροταξικό σχεδιασμό, στερούμενο ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης, αναφορικά τόσο στις αθροιστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και στον νησιωτικό χαρακτήρα των περιοχών εγκατάστασης. Πρόσφατη Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία εκπονήθηκε κατόπιν ανάθεσης από το ΥΠΕΝ επί υπουργίας του κ. Κ. Χατζηδάκη δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το στόχο της Ε.Ε. για συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές.

Συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων Αιολικών Πάρκων, μέχρι την κατάρτιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και ζητάμε να προστατευτεί το ιδιαίτερης ομορφιάς περιβάλλον του νησιού μας, όπως το διαμόρφωσαν με πολύ κόπο και μεράκι οι πρόγονοί μας.

Ετικέτες: