Συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο (ΣΤΟ) πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιητών

Συντονισμός όλων των αρμόδιων ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων και στόχο την οργάνωση των ενεργειών, καθώς μπαίνουμε πλέον στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου, συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιητών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Ζακχαίος Δημήτρης, ο Διοικητής κα ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ίου, ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Ίου, κ. Σακιριανός Ιωάννης,, η Πύραρχος, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, κ. Μαγκλάρα Αναστασία, η εκπρόσωπος του Δασονομείου Νάξου, κ. Γιακουμή Φιλίππα, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιητών, κ. Ναυπλιώτης Αναστάσιος, καθώς και ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιητών, κ. Μπουργάνης Σωτήριος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον Δήμαρχο Ιητών, κ. Γκίκα Γκίκα.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου, σε δράσεις και έργα για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών στην νήσο Ίο.

Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Δ. Γκίκας αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην επικράτεια του Δήμου και τόνισε τις εργασίες και δράσεις που συνεχίζουν αναφορικά με τον καθαρισμό της βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους και σημεία ιδιαίτερης προσοχής (όπως παραπλεύρως του οδικού δικτύου κ.λπ.). Επίσης αναφέρθηκε στη παρουσία από την 01.05.202, Πυροσβεστικού Κλιμακίου (τέσσερις πυροσβέστες) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης όπου με τη συμβολή τους θα βοηθήσουν έμπρακτα σε ανεπιθύμητα φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ο Δήμαρχος εν όψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου 2022 αναφέρθηκε στην αναγκαία ενημέρωση των δημοτών μέσα από τις δράσεις του Δήμου και μέσω επίσημων ιστοσελίδων του. Ειδικότερα, έχουν δρομολογηθεί ανακοινώσεις αναφορικά με τις Πυροσβεστικές Διατάξεις που σύμφωνα με την νομοθεσία ισχύουν, οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών και ενέργειες μετά την πρόκληση πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στη διάθεση των κατάλληλων οχημάτων (πυροσβεστικά, υδροφόρες κ.λπ) που διαθέτει ο Δήμος καθώς και σε δράσεις όπως η προμήθεια νέου πυροσβεστικού υλικού στο χώρο του ΧΥΤΑ. Επίσης, επιβεβαίωσε τη πλήρη λειτουργία των πυροσβεστικών υδροστομίων στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Ιητών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες συμφώνησαν στην πλήρη ετοιμότητα και συνεργασία και ηαντι συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα με την αμοιβαία διαβεβαίωση για την πλήρη ετοιμότητα και απρόσκοπτη συνέχιση της άριστης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.