Επανέρχεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η ταξινομική ομάδα του Χρήστου Λούκου στη Σύρο

Συνέχιση του σημαντικού έργου ταξινόμησης του αρχειακού υλικού

Με την σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας, η ομάδα του ιστορικού, Δρ. Χρήστου Λούκου, αναμένεται να επιστρέψει στη Σύρο, προκειμένου να συνεχίσει την υπερπολύτιμη δράση της, αναφορικά με την ταξινόμηση και τη διάσωση των ιστορικών αρχείων στις δημόσιες δομές του νησιού.

Έπειτα από τουλάχιστον μία διετία, που η πανδημία διέκοψε απότομα τις επισκέψεις των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, οι οποίοι με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας, κ. Χρήστο Λούκο, είχαν αναλάβει την ταξινόμηση και διάσωση του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού της Σύρου, με αίτημά του ο ίδιος ο ομ. Καθηγητής, προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αιτείται την συνέχιση του έργου.

Αρχειακό υλικό από το Νοσοκομείο Σύρου και το Δήμο Ερμούπολης

Σύμφωνα με το αίτημα του ομ. Καθηγητή Ιστορίας, Χ. Λούκου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με την έγκρισή του απόψε, Δευτέρα, ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του να επισκεφτεί ξανά το νησί μαζί με την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του και να συνεχίσει το σημαντικό έργο διάσωσης των ιστορικών αρχείων του νησιού, αιτούμενος από το Δήμο μόνο τα έξοδα διατροφής για την ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο αίτημά του ο Χ. Λούκος αναφέρει:

«Επειδή υποχώρησε η πανδημία, σκέφτηκα, ότι μπορούμε – με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις – να συνεχίσουμε τις ταξινομικές μας αποστολές στη Σύρο. Υπάρχει ακόμα μεγάλο και σημαντικό αρχειακό υλικό που είναι αταξινόμητο, όπως μέρος του παλαιού αρχείου του Νοσοκομείου Σύρου, το αρχείο του Δήμου Ερμούπολης από τη δεκαετία του 1950 και εξής, συμβολαιογραφικά έγγραφα και άλλα. Όλα απόκεινται στα γραφεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Σύρου. Έχοντας επικοινωνήσει ήδη με το Δήμαρχο, σας παρακαλώ να εγκρίνετε τα έξοδα διατροφής (μεσημέρι και βράδυ) 12 συνεργατών μου από 15-30 Ιουλίου 2022. Θα φιλοξενηθούν στο Ορφανοτροφείο Αρρένων. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε με ευαισθησία στο αίτημά μου, που αποβλέπει στη διάσωση, ταξινόμηση και ιστορική ανάδειξη σημαντικών τεκμηρίων για την ιστορία της Ερμούπολης και γενικότερα της Σύρου».

Συνέχεια σε ένα σημαντικό χρόνιο πόνημα

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι ο Χρήστος Λούκος και οι φοιτητές του, έχουν παράγει ήδη πολυσήμαντο ιστορικό έργο για τη Σύρο.

Επί σειρά ετών, ο ομ. Καθηγητής μαζί με επιλεγμένους φοιτητές, συνήθως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αναλαμβάνουν την ταξινόμηση, διάσωση και ανάδειξη ιστορικών αρχείων, έχοντας ξεκινήσει από τις τοπικές Κοινότητες της Σύρου, που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν αφήσει πολύτιμο αρχειακό αποτύπωμα, για την ιστορική, διοικητική και κοινωνική εξέλιξη του νησιού.

Ενδεικτικά, η ταξινόμηση είχε ξεκινήσει από τις κοινότητες του Μάννα, της Αζολίμνου και της Βάρης, το 2016, ο κ. Λούκος μαζί με την ομάδα του είχαν προχωρήσει στην ταξινόμηση του κοινοτικού αρχείου Φοίνικα και Ποσειδωνίας, το 2017 και 2018 στην ταξινόμηση των αρχείων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, της Κοινότητας Πάγου, της Κοινότητας Γαλησσά, ενώ το 2018 είχε παρουσιαστεί σε μία μεγάλη πολιτιστική στιγμή για το νησί, η έκθεση «Αρχειακή Άνοιξη: Περιπλανήσεις στην ιστορία επτά κοινοτήτων της Σύρου».

Επιπλέον, ο καθηγητής, κ. Λούκος, είχε επισκεφτεί και το τυπογραφείο της Τυποκυκλαδικής Α.Ε. στο πλαίσιο έρευνάς του για την ιστορία της τυπογραφίας στο νησί της Σύρου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε σχετική έκθεση με τίτλο «Ανιχνεύοντας τους Τυπογράφους και τα Τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα» στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι ο ομ. Καθηγητής είχε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφερθεί στην προσωπική του επιθυμία, δεδομένου ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο σύνολό του διαθέτει άφθονο υλικό, προκειμένου να υπάρξει χώρος για συστηματική δουλειά φοιτητών στον τομέα, να δοθεί η δυνατότητα για καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές, χωρίς μεγάλο κόστος για το Δήμο, ώστε να μελετηθούν σε βάθος τα αρχαία που ταξινομούνται και έρχονται στην επιφάνεια.

Σημειώνεται ότι, η δραστηριότητα της ταξινομικής ομάδας του κ. Λούκου υπάγεται στα Γ.Α.Κ Αρχεία Νομού Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, που αποτελούν και τον επίσημο φορέα για τη διαχείριση των αρχείων.

 

Ετικέτες: