Αιτήματα χρηματοδότησης για την εκπόνηση ΣΑΠ
- Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022 - 06:16
Πρόταση χρηματοδότησης για την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότηας, καταθέτουν οι Δήμοι των Κυκλάδων, στο πλαίσιο πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, για την κάλυψη των θεσμικών υποχρεώσεών τους
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 121 του ν.4819/2021 (Α ́129) υφίσταται ανάγκη εκπόνησης προγράμματος καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων των ΟΤΑ, υποχρεωτικά έως και την31η.12.2022.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Πράσινο Ταμείο με σχετική πρόσκλησή του καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και στην πρόσκληση του 2022 «Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ), στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Οι αρμοδιότητες του Δήμου στο πλαίσιο του ΣΑΠ
Σε συνέχεια της εν λόγω πρόσκλησης, αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων, μέσω αποφάσεων των οικείων Οικονομικών Επιτροπών, υποβάλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση της δράσης.
Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Ως Φορέας Εκπόνησης του Σ.Α.Π. ορίζεται ο Δήμος και είναι αρμόδιος για:
i. Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας.
ii. Την κατάρτιση και υλοποίηση του Σ.Α.Π.
iii. Τη δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τις προσβάσιμες διαδρομές.
iv. Τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής του Σ.Α.Π., τον προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση των νέων αναγκών που προκύπτουν και την κατάθεση προτάσεων για συμπλήρωση/επικαιροποίηση του Σ.Α.Π. μέσω σύνταξης Έκθεσης Αξιολόγησης ανά τρία έτη.
v. Τη γραμματειακή υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας, καθώς και την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε αυτή.
vi. Την ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Γενικών Υπηρεσιών για την κατάρτιση του Σ.Α.Π.
vii. Την υποστήριξη κάθε τυχόν άλλης διοικητικής ή υπηρεσιακής ανάγκης που μπορεί να προκύψει για την επιτυχή κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση του Σ.Α.Π. πέραν των ανωτέρω.
Με βάση σχετική απόφαση Υφυπουργού Περιβάλλοντος και η ομάδα εργασίας που πρέπει να συστήσει ο Δήμος για την υλοποίηση των ανωτέρω αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη (μηχανικούς, διοικητικά στελέχη κ.λπ.), και τυχόν εξωτερικούς συνεργάτες, κατά την κρίση του Δήμου και ανάλογα με τις ανάγκες του υπό κατάρτιση Σ.Α.Π.
Τα παραδοτέα του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας
Για την κατάρτιση του Σ.Α.Π. ο Φορέας Εκπόνησης δημιουργεί τον «Φάκελο Σ.Α.Π.», ο οποίος, σύμφωνα την ισχύουσα νομοθεσία, οφείλει να αποτελείται από τα ακόλουθα παραδοτέα:
Παραδοτέο 1: Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, από την οποία θα προκύψει η αναγκαία βάση και η απαιτούμενη πληροφορία ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, και να παρακολουθείται στη συνέχεια η πρόοδος για την υλοποίηση του Σ.Α.Π.
Το σύνολο των δεδομένων για την εν λόγω ανάλυση, αντλούνται από υφιστάμενες μελέτες που άπτονται του αντικειμένου ενός Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), όπως πολεοδομικές, συγκοινωνιακές/κυκλοφοριακές, στάθμευσης, αστικών αναπλάσεων κ.λπ. και στρατηγικά σχέδια, όπως Γ.Π.Σ., Τ.Π.Σ., Ε.Π.Σ., Σ.Β.Α.Κ.,κ.λπ. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει πρόσφατες μελέτες και στρατηγικά σχέδια με επικαιροποιημένα δεδομένα, τότε αυτός ή ο εκάστοτε ανάδοχος θα πρέπει να συλλέξει σχετικά στοιχεία από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. ΕΛ.ΣΤΑΤ) και από σχετικές έρευνες, όπως ενδεικτικά αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ.
Στο πρώτο κομμάτι του πρώτου παραδοτέου συμπεριλαμβάνεται η Τεχνική Έκθεση περιγραφής/ανάλυσης και αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας (α) στους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. του δήμου και (β) ως προς τα δημόσια κτίρια ή τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα. Στην Τεχνική Έκθεση συμπεριλαμβάνονται τα κάτωθι:
- Καταγραφή και αξιολόγηση στοιχείων των υφιστάμενων ή εκπονούμενων στρατηγικών σχεδίων του οικείου Δήμου με στόχο την παρακολούθηση της πολεοδομικής εξέλιξης της περιοχής παρέμβασης, καταγραφή των υφιστάμενων δεδομένων και εντοπισμός τυχόν εμποδίων για την ανάπτυξη προσβάσιμης αλυσίδας, με συμπληρωματικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις.
- Καταγραφή και αποτίμηση των σχετικών στοιχείων των πολεοδομικών και πληθυσμιακών Χαρακτηριστικών της περιοχής (ισχύον θεσμικό πλαίσιο, πληθυσμιακά και δημογραφικά στοιχεία, γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου, πυκνότητα δόμησης κ.λπ.).
Το δεύτερο κομμάτι του πρώτου παραδοτέου, περιλαμβάνονται η καταγραφή και αποτίμηση των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης σε Συνάρτηση με την κίνηση των πεζών, καθώς και χάρτης/χάρτες της περιοχής του Δήμου σε μορφή διανυσματικών αρχείων τύπου shapefile με βάση τα διοικητικά του όρια, όπου θα σημειώνονται τα στοιχεία της ανάλυσης.
Παραδοτέο 2: Διατύπωση πρότασης. Στο πλαίσιο της πρότασης που θα διαμορφωθεί για την ολοκλήρωση του δεύτερου παραδοτέου συμπεριλαμβάνονται:
- Τεχνική Έκθεση περιγραφής των προτεινόμενων παρεμβάσεων ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας (α) στους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. του δήμου και(β) ως προς την πρόσβαση στα δημόσια κτίρια ή στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας
- Χάρτης/χάρτες της περιοχής του Δήμου σε μορφή διανυσματικών αρχείων τύπου shapefile με βάση τα διοικητικά του όρια.
- Πίνακας των προτεινόμενων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, μηχανισμών και ειδικών κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας.
- Χρονοδιάγραμμα, προγραμματισμός υλοποίησης των οριζόμενων από το Σ.Α.Π. απαιτούμενων διαμορφώσεων και κατασκευών, μέσω (α) σύνταξης Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Προσβασιμότητας και τυχόν άλλων υποστηρικτικών μελετών μετά την παράδοση και έγκριση του Σ.Α.Π. και (β) ανάθεση και υλοποίηση έργου μετά την παράδοση και έγκριση του Σ.Α.Π. Ο χρόνος υλοποίησης δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη από την παράδοση/παραλαβή και έγκριση του Σ.Α.Π.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την υλοποίηση του Σ.Α.Π. χαρακτηρίζονται ως σημειακές και δεν απαιτούν αλλαγή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής παρέμβασης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μήλος: Έξτρα δρομολόγιο για το Πάσχα - Ευχαριστήριο Δήμου σε Attica Group
7 Απρ. 2025 - 19:03 - MTC Group: Αισιοδοξία για την κρουαζιέρα στη Μύκονο
7 Απρ. 2025 - 16:04 - Τουρισμός: Η Σίφνος δεύτερη ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
7 Απρ. 2025 - 10:19 - ΑΠΘ: Νέα στοιχεία για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη
7 Απρ. 2025 - 9:53 - Στο "μικροσκόπιο" η ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων
7 Απρ. 2025 - 6:18