Δύο σημαντικά λιμενικά έργα σε Νάουσα και Πίσω Λιβάδι ξεκινούν με τις υπογραφές των συμβάσεων για τα αντίστοιχα έργα

«Διαμορφώνουμε το αύριο της Πάρου»

Υπογράφηκαν από τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, οι συμβάσεις για την εκτέλεση των σημαντικών έργων βελτίωσης στα αλιευτικά καταφύγια της Νάουσας και του Πίσω Λιβαδιού.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Δημάρχου Πάρου στην εφημερίδα, ο ίδιος είχε επισημάνει, πως η βελτίωση, η αναβάθμιση και η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί της Πάρου αποτελεί στρατηγικό και υψηλό στόχο της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, καθώς όπως είχε εξηγήσει, δεδομένης της γεωγραφικής τοποθέτησης του νησιού στο κέντρο των Κυκλάδων, η Πάρος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν λιμενικό κόμβο, με ασφαλή αγκυροβόλιο σε όλο το εύρος της ακτογραμμής του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου και με την στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, δημοπρατήθηκαν τα έργα για τα δύο αλιευτικά καταφύγια και με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ξεκινά πλέον η διαδικασία υλοποίησής τους.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε, πως «με τη σημερινή υπογραφή μου, ακόμα δύο μεγάλα έργα υποδομής για την Πάρο, στα αλιευτικά καταφύγια στη Νάουσα και το Πίσω Λιβάδι, μπαίνουν στη τελική φάση υλοποίησής τους. Διαμορφώνουμε το αύριο της Πάρου, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του νησιού και μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προορισμό».

Αλιευτικό καταφύγιο Νάουσας Πάρου

Το έργο με τίτλο «Λιμενικά έργα προστασίας αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας νήσου Πάρου: Συμπληρωματικά έργα επέκτασης του προσήνεμου βόρειου μόλου για τη βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού», στοχεύει στην επέκταση και βελτίωση του συγκεκριμένου λιμενικού έργου.

Ειδικότερα, η μελέτη αφορά στην επέκταση του υπάρχοντος προσήνεμου μόλου, κατά 83 μέτρα και την κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου στον πυθμένα του αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας. Το έργο κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη προστασία των αλιευτικών σκαφών που ελλιμενίζονται, όπως επίσης και επειδή ο πυθμένας αυτή τη στιγμή είναι βραχώδης και τα αλιευτικά σκάφη αδυνατούν να προσδέσουν ασφαλώς εντός αυτού.

Οι εργασίες που προβλέπονται, κατά την εκτέλεση το έργου αφορούν σε βυθοκορήσεις για την εκσκαφή των επιφανειακών πρώτων 2 μέτρων του φυσικού πυθμένα, με σκοπό την απομάκρυνση των χαλαρών εδαφών και οργανικών που εντοπίστηκαν κατά την εκτελεθείσα υποθαλάσσια γεωτεχνική έρευνα και κατασκευή πρίσματος έδρασης του έργου με ίδιο υλικό με αυτό του σώματος του έργου, όπως και στρώση καλά διαβαθμισμενου αμμοχάλικου στη βάση της εκσκαφής.

Παράλληλα, για τη θωράκιση της επέκτασης του προσήνεμου μόλου θα χρησιμοποιηθούν ογκόλιθοι μεγάλου ατομικού βάρους.

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η καθαίρεση του υπάρχοντος φάρου, κατασκευή νέας βάσης οβελού φάρο από οπλισμένο σκυρόδεμα στο νέο ακρομόλιο, τοποθέτηση νέου ανοξείδωτου οβελού ο οποίος θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σχέδια της Υπηρεσίας Φάρων. Για αισθητικούς λόγους, η βάση του οβελού θα κατασκευαστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην είναι ορατό το σκυρόδεμα.

Αλιευτικό καταφύγιο στο Πίσω Λιβάδι Πάρου

Για το έργο με τίτλο «Έργα αποκατάστασης (βελτίωσης) της θωράκισης με φυσικούς ογκόλιθους του υφιστάμενου προσήμενου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου στο Πίσω Λιβάδι νήσου Πάρου», προβλέπεται η αποκατάσταση της θωράκισης του αλιευτικού καταφυγίου.

Το έργο κρίθηκε απαραίτητο, καθώς μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα έχει υποστεί ζημιές ο υφιστάμενος προσήνεμος μόλος.

Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν με βάση την εκπονηθείσα μελέτη αφορούν σε τοπογραφική και βυθομετρική αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης πριν την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ενώ στη συνέχεια στο τμήμα όπου προβλέπονται οι παρεμβάσεις, προβλέπεται άρση τμήματος της υφιστάμενης θωράκισης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διαμόρφωση της νέας στρώσης θωράκισης.

Παράλληλα με την άρση των φυσικών ογκόλιθων, προβλέπεται εκσκαφή τμήματος της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου έως και την άκρη του τοιχίου. Προς της εκσκαφής θα γίνει τομή με ασφαλτοκόπτη στο υφιστάμενο σκυρόδεμα ώστε να μην προκληθούν ζημιές στο υφιστάμενο σκυρόδεμα.

Ακολουθεί διάστρωση διαχωριστικού γεωϋφάσματος, η οποία προβλέπεται σε όλο το πλάτος της εκσκαφής, ήτοι από την εσωτερική παρειά της ανωδομής, μέχρι και την περιοχή υπό του νέου προφυλακτήριου τοίχου.

Θα ακολουθήσει η σκυροδέτηση του προφυλακτήριου τοίχου, ο οποίος προβλέπεται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευή του προβλέπεται έτσι ώστε να καλύπτει όλο το θεωρητικό πάχος της νέας στρώσης θωράκισης.

Η στρώση θωράκισης θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του τοίχου, η οποία θα κατασκευαστεί από φυσικούς ογκόλιθους, προέλευσης λατομείου.

Προ της διάστρωσης αυτής θα προηγηθεί εκσκαφή του πυθμένα στο ίχνος του ποδός του έργου, σύμφωνα με τα σχέδια της εκπονηθείσας μελέτης, με στόχο την προστασία του ποδός της κατασκευής έναντι της κυματικής δράσης και θεωρείται ως ένα από τα πλέον ευπαθή τμήματα των κατασκευών του τύπου αυτού. Για το λόγο αυτό και η μελέτη προβλέπει πως θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση της εν λόγω εργασίας από τον ανάδοχο.

Επιπλέον, θα διαμορφωθεί η στρώση θωράκισης και η διατομή αποκατάστασης του έργου, στο σημείο της «στροφής» του προσήνεμου μόλου. Συγκεκριμένα, στο τμήμα αυτό αποφασίστηκε να μην καθαιρεθεί το πέτρινο κτίσμα που έχει τοποθετηθεί. Με τον περιορισμό αυτό δεν ήταν δυνατή η διαμόρφωση της διατομής όπως στα δύο προηγούμενα τμήματα και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η κατασκευή στρώσης θωράκισης εξωτερικά της υφιστάμενης.

Τέλος, θα ακολουθήσει η διαμόρφωση των χερσαίων χώρων καθ’ όλο το μήκος του έργου.

Σε όλα τα τμήματα του έργου και πριν την έναρξή του θα αφαιρεθούν οι υφιστάμενοι ιστοί φωτισμού, ο υφιστάμενος φάρος, τα υφιστάμενα πίλλαρ, οι πυροσβεστικές φωλιές και οι καλωδιώσεις τους. Όποια από αυτά τα υλικά κριθεί αξιόλογο για επανάχρηση θα μεταφερθεί με μέριμνα του αναδόχου. Πριν την σκυροδέτηση των επιφανειών θα τοποθετηθούν στην εξωτερική πλευρά οι απαραίτητες σωληνώσεις για τη διέλευση των καλωδίων των ιστών φωτισμού και του φάρου, αλλά και σωληνών πολυαιθυλενίου για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών φωλιών. Αντιστοίχως, στην εσωτερική πλευρά θα τοποθετηθούν σωληνώσεις για τη διέλευση καλωδίων των πίλλαρ ηλεκτροδότησης και των παροχών ύδρευσης.

Ετικέτες: