Εν αναμονή των κινήσεων του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για την υλοποίηση, μετά από καθυστερήσεις, των έργων επέκτασης του ΧΥΤΑ και κατασκευής ΜΕΒΑ

Αναμονή εξελίξεων για την υλοποίηση πολυαναμενόμενων έργων

Στην οριστική παραλαβή των μελετών, που αφορούν στην κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης, αλλά και στην επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ της Πάρου, έχει προχωρήσει ήδη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πάρου, με την τοπική κοινωνία του νησιού να αναμένει πλέον τις κινήσεις του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Την δημοπράτηση του έργου για την επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ Πάρου, το οποίο αγγίζει πλέον το τέλος του χρόνου ζωής του, όπως επίσης και για τα έργα της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), αναμένει η τοπική κοινωνία του νησιού της Πάρου από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι πλέον αρμόδιος για τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν στις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων για όλα τα νησιά της περιφέρειας.

Διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πάρου για 10 μήνες

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Πάρου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να προσφύγει στην διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την παροχή της υπηρεσίας με τίτλο «Παροχή υπηρεσίας λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Νήσου Πάρου για δέκα (10) μήνες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάρου, έως ότου ο ΦΟΔΣΑ αποκτήσει τα απαιτούμενα μέσα για να προχωρήσει σε μακροχρόνια δημοπράτηση της υπηρεσίας σε ανάδοχο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ανάγκες του νησιού αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένες φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν «εκτόξευση» των τουριστικών ροών, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στις τουριστικότερες περιοχές. Με την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, η ανάγκη για την απορρόφηση ιδιαίτερα αυξημένου όγκου απορριμμάτων είναι κρίσιμης σημασίας, για την ομαλή έκβαση της σεζόν.

Καθυστερήσεις στο έργο λόγω της αλλαγής αρμοδιότητας

Την ίδια ώρα, που ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και Δήμος Πάρου, ο οποίος κατέχει την αρμοδιότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων, προετοιμάζονται για τη θερινή σεζόν, ως Δαμόκλειος σπάθη υφίσταται το γεγονός, πως σταδιακά η χωρητικότητα του υπάρχοντος κυττάρου του ΧΥΤΑ βαίνει προς ολοκληρωτικό κορεσμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου Αντιπάρου (ΣΥΔΙΣΑΠΑ), είχαν προχωρήσει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την διενέργεια των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων, προκειμένου να προχωρήσει έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ.

Ωστόσο, λίγο πριν την δημοπράτηση του έργου, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων πέρασε στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος με ένα νόμο και ένα άρθρο συστάθηκε, χωρίς να διαθέτει προσωπικό και πόρους για την εκτέλεση τόσο μεγάλων και σημαντικών έργων.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση και δημοπράτηση ενός απόλυτα απαιτούμενου έργου, το οποίο μάλιστα είχε ωριμότητα.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Πάρου. Ο Δήμος είχε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη ωρίμανση του έργου, ωστόσο μεσολάβησε η αλλαγή «σκυτάλης» στην ευθύνη για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και ως εκ τούτου, σημαντική καθυστέρηση σημειώθηκε και σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της ΜΕΒΑ.

Πρόταση χρηματοδότησης ΦΟΔΣΑ και Δήμου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων

Από την πλευρά του, ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, από τον Αύγουστο του 2021, έχει προχωρήσει σε έγκριση της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης των δύο έργων (επέκταση ΧΥΤΑ και ΜΕΒΑ), σε μία ενιαία πρόταση, προς το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Νήσους Πάρο και Αντίπαρο».

Η πρόταση χρηματοδότησης αφορά, ενδεικτικά, Κατασκευή Μ.Ε.Β.Α. για την επεξεργασία των Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, με ετήσια δυναμικότητα 1.500 τόνων βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή (τροφίμων και πρασίνων - κλαδεμάτων), στην κατασκευή πρόσθετου κυττάρου στον υφιστάμενο Χ.Υ.Τ.Α. με χωρητικότητα 200.000m3, λόγω της αναμενόμενης σε σύντομο χρόνο πλήρωσης του παλαιού κυττάρου καθώς επίσης τα συνοδά έργα αυτών και δαπάνες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στην ίδια πρόταση προβλέπεται η χρηματοδότηση και του Δήμου Πάρου, όσον αφορά στο έργο χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων – δεδομένου ότι ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα για την αποκομιδή – που περιλαμβάνει αγορά οχημάτων και ειδικών κάδων. Επίσης, χρηματοδότηση στο Δήμο προβλέπεται και για την κατασκευή της υποδομής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και την αγορά του εξοπλισμού.

Στην παρούσα φάση, ο Δήμος είναι καθ’ όλα έτοιμος, όσον αφορά στην ωρίμανση και κατάθεση των απαραίτητων τευχών, ενώ αναμένονται οι κινήσεις εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε όλα τα επίπεδα ο φάκελος και να εγκριθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων.

Χωρίς εμπλοκή ιδιώτη η ΜΕΒΑ

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, πως ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, μελετούσε την δυνατότητα, προκειμένου η ΜΕΒΑ να λειτουργήσει υπό το μοντέλο σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ). Η προοπτική αυτή, είχε φέρει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της Πάρου, καθώς το έργο, όπως αυτό είχε σχεδιαστεί από το Δήμο αφορούσε σε περίπου 2 εκ. ευρώ, ενώ μέσω του μοντέλου που εξέταζε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, το κόστος λειτουργίας θα εκτοξευόταν, με επιπτώσεις που ενδεχομένως να μετακυλούνταν στους δημότες.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, επανεκτίμησε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει, βάσει του μοντέλου που είχε προβλεφθεί από τον Δήμο Πάρου, δηλαδή την λειτουργία της ΜΕΒΑ, χωρίς την εμπλοκή ιδιώτη.

Με την τελευταία αυτή εξέλιξη, αναμένεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος η κατάθεση των απαραίτητων τευχών από πλευράς ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να «κλειδώσει» τη χρηματοδότηση και να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υλοποίηση του έργου, την οποία η τοπική κοινωνία περιμένει εναγωνίως, αφενός για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ μακροπρόθεσμα και αφετέρου για την σοβαρή αναβάθμιση που θα προσφέρει η ΜΕΒΑ στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στο νησί.

Υπενθυμίζεται, ότι η Πάρος έχει σηκώσει πολύ υψηλά τον πήχη, όσον αφορά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αλλά και στην εδραίωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο νησί, «τρέχοντας» πολλαπλά και πολυεπίπεδα προγράμματα, με τη συμμετοχή του Δήμου Πάρου, της ΔΕΥΑ Πάρου, περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, και την ένθερμη στήριξη όλων των πρωτοβουλιών από την επιχειρηματική κοινότητα και την τοπική κοινωνία εν γένει.