Διαδικασίες προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη σχετικά με την επισκευή των φθορών από το ναυάγιο του ∆/Ξ DORDUNCU στον λιμένα Κορρησίας Κέας

Έγκαιρη μέριμνα για αποκατάσταση των φθορών από το ναυάγιο

Στόχος η εκπόνηση της μελέτης αμέσως μετά την ανέλκυση του ναυαγίου τον Ιούνιο

Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να προβλεφθούν οι απαραίτητοι πόροι, για την εκπόνηση μελέτης επισκευής των φθορών, που θα αφήσει πίσω του το «κουφάρι» του ημιβυθισμένου δεξαμενοπλοίου Dorduncu μετά την ανέλκυσή του από την Κορρησία Κέας, προχώρησε το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Σκοπεύοντας στην όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση του λιμένα της Κορρησίας Κέας, μετά την ανέλκυση του ναυαγίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να δεσμεύσει κονδύλια για την ανάθεση μελέτης, που θα εξετάζει και θα εκτιμά τις φθορές που προκάλεσε στον εξωτερικό λιμενοβραχίονα του λιμένα η προσάραξη και η παραμονή του κουφαριού του δεξαμενοπλοίου στο σημείο, ώστε πολύ σύντομα, αυτές να αποκατασταθούν.

«Σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάγκες επισκευής»

Όπως εξήγησε, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΛΤ Σύρου, η πρόεδρος, κ. Κανδιώ Μαραγκού, έπειτα από συνάντηση που είχαν η ίδια και στελέχη του Λιμενικού Ταμείου με τη Δήμαρχο Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να προετοιμαστεί άμεσα η διαδικασία για τη μελέτη επισκευής του προσήνεμου μόλου του λιμένα της Κορρησίας.

«Μετά την ανέλκυση του ναυαγίου είναι σχεδόν βέβαιο πλέον, ότι θα προκύψουν ανάγκες επισκευής του μόλου. Επειδή η ανέλκυση του ναυαγίου προγραμματίζεται εντός του μήνα Ιουνίου, δηλαδή άμεσα, στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε, σε διαδικαστικό επίπεδο, το θέμα της ανάθεσης της σχετικής μελέτης, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου αμέσως μετά την ανέλκυση, να μπορέσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, να προβούμε και στην ανάθεση», σημείωσε διευκρινιστικά η κ. Μαραγκού.

Ωστόσο, όπως τόνισαν, τόσο η πρόεδρος, όσο και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Ρένος Ζερβός, παρά το γεγονός ότι δεσμεύονται στον προϋπολογισμό του Ταμείου 12.400 ευρώ, «πρόκειται για μία πρώτη προεκτίμηση, καθώς ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του προσήνεμου μόλου, τουλάχιστον έως ότου απομακρυνθεί το ναυάγιο. Αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς το κόστος της μελέτης».

Αίσια έκβαση μετά από δύο χρόνια

Υπενθυμίζεται, πως το Δ/Ξ DORDUNCU είχε προσαράξει στον λιμενοβραχίονα του λιμένα της Κορρησίας της Κέας, μεταφέροντας πάνω από 190 μετανάστες και πρόσφυγες, τον Μάρτιο του 2020.

Έχοντας, μόλις προ κάποιων ημερών από το ναυάγιο, καταργηθεί η Δημόσια Αρχή Λιμένων, έπειτα από σχετική τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και με την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, αφενός «χάθηκε» χρόνος, δεδομένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος, Λιμενικό Ταμείο Σύρου και Λιμεναρχείο Ραφήνας, στο οποίο υπάγεται το λιμάνι της Κέας), ξεκίνησαν τη διαδικασία διερεύνησης όσον αφορά στο ποιος φορέας λιμένων έχει την αρμοδιότητα για την ανέλκυση, ενώ αφετέρου, λόγω των αναστολών εργασίας και του γενικότερου «παγώματος» σχεδόν των δημόσιων υπηρεσιών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η δυσκινησία και οι καθυστερήσεις αποτέλεσαν ακόμη μία τροχοπέδη στην πορεία για την απομάκρυνσή του.

Παράλληλα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, ξεκίνησε διαδικασία ανεύρεσης της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο εφόσον αυτή η διερεύνηση δεν έφερε αποτέλεσμα, ώστε να αναλάβει η ίδια τη διαδικασία ανέλκυσης, τότε με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, δόθηκε το πράσινο φως στο ΔΛΤ να κινήσει τις διαδικασίες διαγωνισμού.

Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, διαπιστώθηκε πως η αρμοδιότητα της ανέλκυσης ανήκε στο Λιμενικό Ταμείο και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία. Όπως ορίζει ο νόμος, το ΔΛΤ Σύρου προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό και εφόσον αυτός κηρύχθηκε άγονος δις, τότε προχώρησε σε μειοδοτικό διαγωνισμό, από τον οποίο τελικά προέκυψε ανάδοχος, ο οποίος και μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκκινήσει τη διαδικασία ανέλκυσης.

Ετοιμότητα για την επαναφορά του λιμένα στην πρότερη κατάσταση

Από την πλευρά του Δήμου Κέας, άμεσες ήταν, τόσο οι διαμαρτυρίες, όσο και οι οχλήσεις προς κάθε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο φορέα, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υλοποίηση του έργου της ανέλκυσης.

Τόσο η Δήμαρχος Κέας, κ. Βελισσαροπούλου, όσο και η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, κ. Μαραγκού, είχαν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα επισημάνει την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμενοβραχίονα της Κορρησίας, καθώς αναγνωρίζεται ο κίνδυνος, λόγω της συνεχούς κίνησης του πλοίου που έχει επαφή με το νερό, όσο και λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, να προκαλέσει σημαντικές φθορές στη βασική λιμενική εγκατάσταση της Κέας.

Έπειτα και από τη σχετική απόφαση του ΔΛΤ Σύρου, με την απομάκρυνση του ναυαγίου, ο φορέας θα έχει πλήρη ετοιμότητα ώστε να αναθέσει την υπηρεσία και ο μελετητής να εκτιμήσει άμεσα τις φθορές που έχει προκαλέσει η διετής παραμονή εκεί του πλοίου, έτσι ώστε στη συνέχεια, το Λιμενικό Ταμείο να προβεί και στην ανάθεση των υπηρεσιών επισκευής του, με τελικό στόχο, η Κέα να αφήσει οριστικά πίσω της τη συγκεκριμένη υπόθεση.