Η Σαντορίνη μαγευτική «οικοδέσποινα» της αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα

  • Τετάρτη, 1 Ιουνίου, 2022 - 06:16

Με τις καλύτερες εντυπώσεις, σε επίπεδο φιλοξενίας και τοπίων που κόβουν την ανάσα, αλλά παράλληλα και σε επίπεδο επενδυτικών ευκαιριών, άφησαν την Σαντορίνη οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα.

Βάσει στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, η Σαντορίνη επιλέχθηκε ως ο προορισμός που θα αποτελούσε τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης της μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία στη χώρα μας, με αφορμή της συμμετοχή τους στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στις 30 Μαΐου, που στόχο είχε την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κρατών και την παρουσίαση προοπτικών συνεργασίας τους στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών, των υποδομών, της καινοτομίας και της αγροδιατροφής.

Στην Σαντορίνη βρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδης, η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σ. Ζαχαράκη, κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και βουλευτές Κυκλάδων της Ν. Δημοκρατίας.

«Η Σαντορίνη “βασίλισσα” της φιλοξενίας»

Από το Δήμο Θήρας εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκε, πως «ακόμα μια φορά επιλέχθηκε η Σαντορίνη, για ένα γεγονός βαρύνουσας σημασίας για τον εθνικό μας τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Την εμπιστοσύνη της κεντρικής πολιτικής σκηνής φαίνεται ότι έχει κερδίσει ο Δήμος Θήρας, καθώς έχει αποδείξει πολλάκις τις οργανωτικές του ικανότητες σε εκδηλώσεις υψηλού ενδιαφέροντος και μεγάλων απαιτήσεων».

Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του νησιού ο Δήμαρχος Θήρας και οικοδεσπότης κ. Αντώνης Σιγάλας, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή.

Της κυβερνητικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας, ηγείται ο υπουργός Επενδύσεων της χώρας, ο οποίος συνοδεύεται από 8 υφυπουργούς της κυβέρνησης και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα υπουργεία Επενδύσεων, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών, Προσκυνημάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από 59 σαουδαραβικές εταιρείες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία, τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ενθουσιασμένοι οι Σαουδάραβες και έτοιμοι για επενδύσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η πρώτη στάση των επισκεπτών ήταν ο Πύργος, από όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την καταπληκτική θέα της Καλντέρας, της Οίας, των Φηρών, της Νέας και της Παλιάς Καμένης και της Θηρασιάς. Για την γεωλογική ιστορία του τόπου μας, αλλά και για την δημιουργία της μεγαλύτερης και πλέον μαγευτικής καλντέρας του κόσμου, μίλησε στους φιλοξενούμενους, η άμισθη σύμβουλος του Δημάρχου Θήρας και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Εύη Νομικού.

Πιο συγκεκριμένα, από την επίσκεψή τους στον Πύργο, η ελληνική και σαουδαραβική αποστολή, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου και των συνεργατών του, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, από το υψηλότερο σημείο του νησιού, την εκπληκτική θέα προς την ξακουστή καλντέρα, την Παλαιά και Νέα Καμένη, τη Θηρασιά, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, οι Σαουδάραβες κυβερνητικοί και επιχειρηματίες ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας, από τουριστικούς οδηγούς, που προχώρησαν σε αναλυτικότατη παρουσίαση του αρχαίου οικισμού.

Επόμενος σταθμός για τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας ήταν τα Φηρά και η περιήγηση στην καλντέρα, ενώ προκειμένου να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, που αποτελεί ίσως το πιο φημισμένο στοιχείο του νησιού, δείπνο παρατέθηκε στην περιοχή Αμμούδι.

Τόσο ο Υπουργός Επενδύσεων, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, οι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από τη μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής, δήλωσαν απόλυτα μαγεμένοι από την ομορφιά της Σαντορίνης, ενώ εξέφρασαν ιδιαίτερα θερμά σχόλια σχετικά με τη φιλοξενία που τους παρασχέθηκε.

Μάλιστα, ο  Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων, Khalid Al Falih, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, τις ΑΠΕ, τη διαχείριση ακινήτων και την καινοτομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην αποστολή έδειξαν άμεσα ενδιαφέρον για ενδεχόμενες επενδύσεις στη «ναυαρχίδα» του Ελληνικού Τουρισμού.

Προτεραιότητα οι απευθείας συνδέσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Σαντορίνη, η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε, πως «ο τουρισμός έπαιξε και παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ, με μια μεγάλη αποστολή ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται και στο κομμάτι των επενδύσεων και στο κομμάτι της ενίσχυσης των τουριστικών ροών από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα. Είναι κάτι που επιθυμούμε πάρα πολύ».

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την ίδια, «προτεραιοποιούμε το θέμα των απευθείας συνδέσεων από τη Σαουδική Αραβία. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε για το 2023».