Σε απευθείας διαπραγμάτευση θα προχωρήσει ο Δήμος Άνδρου για την προώθηση και υλοποίηση του σημαντικού έργου

Άγονος ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του λιμένα Γαυρίου

Τα νέα δεδομένα στην αγορά με την αύξηση των τιμών στα υλικά, αποθαρρύνουν εργολάβους και εταιρείες να “σηκώσουν” νέα έργα
  • Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2022 - 06:18

Άκαρπος απέβη ο διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης του λιμένα Γαυρίου στην Άνδρο, με προϋπολογισμό 343.881,77 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο οποίος είχε καταληκτική ημερομηνία 9 Ιουνίου, αλλά ωστόσο, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους και εταιρείες.

Η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται να “φρενάρει” ελαφρώς τον χρόνο έναρξης της υλοποίησής του, αφού θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο τις ενέργειές του για συνεργασία με εργολήπτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, η Δημοτική Αρχή Άνδρου θα ακολουθήσει τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης ώστε να καταλήξει σε ανάδοχο και να εκτελέσει το πολυσυζητημένο έργο.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, με την αύξηση των τιμών στα υλικά, όπως αποδεικνύεται δεν ευνοεί εργολάβους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για προϋπολογισμούς έργων που έχουν συνταχθεί κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα νωρίτερα και ως εκ τούτου, οι Δήμοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσπάθεια υλοποίησης έργων υποδομής.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής πως το εν λόγω έργο στο λιμάνι Γαυρίου θα έρθει να αναβαθμίσει σημαντικά τη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή του νησιού τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά.

Βασικές παρεμβάσεις

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν όμως, η Δημοτική Αρχή μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό, θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση απευθείας με ανάδοχο.

Διευκρινίζεται πως με το παρόν έργο προβλέπεται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες στον λιμένα του Γαυρίου: α. Αντικατάσταση τσιμέντινου οδοστρώματος βορείου προβλήτας 1230,00μ2. β. Αντικατάσταση δεστρών βορείου προβλήτας. γ. Αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και αποπεράτωση περίφραξης λιμένα. δ. Αντικατάσταση ελαστικών προσκρουστήρων. ε. Τοποθέτηση ανεμοπετασμάτων στα στέγαστρα αναμονής επιβατών. στ. Τοποθέτηση αγωγών και φρεατίων για μελλοντική τοποθέτηση Pillar στην βόρεια προβλήτα.

Ο σκοπός του έργου βάσει μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη: “Λόγω της έλλειψης συντήρησης του λιμένα Γαυρίου επί σειρά ετών, δημιουργήθηκαν μεγάλες και επικίνδυνες διαβρώσεις στο οδόστρωμα της βορείου προβλήτας καθώς επίσης και στα κιγκλιδώματα της περίφραξης του λιμένα και των στεγάστρων των επιβατών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των επιβατών καθώς και κίνδυνος να προκληθούν ζημιές στα οχήματα που μεταβιβάζονται στα πλοία.

Με τη μελέτη με τίτλο “Ανάπλαση του λιμένα Γαυρίου” επιδιώκεται η αντικατάσταση του τσιμέντινου οδοστρώματος και των δεστρών της βορείου προβλήτας, η αντικατάσταση των ελαστικών προσκρουστήρων και των οξειδωμένων κιγκλιδωμάτων, η αποπεράτωση της περίφραξης του λιμένα, η τοποθέτηση αγωγών και φρεατίων για μελλοντική τοποθέτηση pillar στη βόρεια προβλήτα και τέλος η τοποθέτηση ανεμοπετασμάτων στα στέγαστρα αναμονής επιβατών.

Οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Γαυρίου για την ομαλή και ασφαλή μεταβίβαση των επιβατών και των οχημάτων από και προς τα πλοία της γραμμής.”.

Σύντομο ιστορικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια αναφορά του συμβούλου του Δημάρχου Άνδρου, Γιώργος Μαντζώρος για το έργο, προ καιρού.

“Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση , γιατί μετά από συνεχείς προσπάθειες δυο και πλέον ετών, καταφέραμε με τις συντονισμένες συλλογικές ενέργειές  μας, να φτάσουμε επιτέλους στην δημοπράτηση ,  ενός μεγάλου λιμενικού έργου υποδομής για την Άνδρο. Πρόκειται για το έργο  “Ανάπλαση λιμένα Γαυρίου” που βελτιώνει σημαντικά  την λειτουργία και την εικόνα του λιμανιού της Άνδρου. Υπενθυμίζω ότι ο φάκελος της μελέτης του έργου ήταν ''ξεχασμένος'' στα συρτάρια του Δήμου μας , περισσότερο από μια 10ετία. Τότε , είχε εκπονηθεί δωρεάν  , από την αείμνηστη υπάλληλο του Δήμου μας, κα Ζωή Μηλιού. Τον ανασύραμε  το 2019  και με ενέργειες της διοίκησης του Δημάρχου Ανδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, επικαιροποιήθηκε. Τα Δημόσια έργα απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό  343.881,77 ευρώ. Ζητήσαμε και έγινε δεκτό,  να  χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με ίδιους πόρους του ΔΛΤΤΑ.

Η επίβλεψη εργασιών  θα γίνει απο την ΤΥ του Δήμου μας. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΛΤΤΑ , χρηματοδοτεί ενα τόσο μεγάλο έργο στην Άνδρο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν, τους εξαίρετους συνεργάτες της ΤΥ του Δήμου Ανδρου και την πρόεδρο του ΔΛΤΤΑ , κα Ευγ. Αλοιμόνου.”.