Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προέβλεψε σε χρονοδιάγραμμα τριετίας την υλοποίηση της κατασκευής δικαστικού μεγάρου στη Νάξο

Ελπίδες για δικαστικό μέγαρο στη Νάξο σύντομα

  • Παρασκευή, 8 Ιουλίου, 2022 - 06:19

Θετικό ήταν το πρόσημο της επίσκεψης του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νάξο, καθώς ο ίδιος δήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να συμβάλλει στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του νησιού σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Δεδομένου, ότι η Νάξος αποτελεί ένα από τα πολυπληθέστερα νησιά των Κυκλάδων, με δικαστικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν μάλιστα και ένα μεγάλο μέρος άλλων κοντινών νησιών για διάφορες υποθέσεις, το πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών αυτών σε κτήρια που δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, τέθηκε επί τάπητος ενώπιον του κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που επισκέφτηκε τη Νάξο.

Κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας στο χώρο του Πρωτοδικείου Νάξου με εκπροσώπους του Δήμου και των τοπικών εμπλεκομένων φορέων, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί συνοδεύοντας κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ανακοίνωσε την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα συγκεντρώνουν όλες τις δικαστικές υπηρεσίες – εν είδει δικαστικού μεγάρου – στο νησί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παράθεση των θέσεων των φορέων προς τον Γεν. Γραμματέα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, κ. Μαρία Μάρκου, κατά την τοποθέτησή της ενώπιον του Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης, κ. Πάνου Αλεξανδρή, τόνισε πως η δημιουργία μίας σύγχρονης και λειτουργικής εγκατάστασης θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτηρίζοντάς το ένα έργο πνοής, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να καταθέσουν αίτημα για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών, με την έδρα Μεταβατικού Εφετείου.

Όπως εξήγησε στον κ. Αλεξανδρή η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, παρά το γεγονός, ότι ο Σύλλογος έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλογα αιτήματα, η σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο κτηριακό έχουν θέσει τροχοπέδη σε κάθε διεκδίκηση του ΔΣΝ για αναβάθμιση, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως «αγκάθι» και πιέζοντας προκειμένου να δοθεί οριστική λύση το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης και ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, επανέλαβε την δέσμευσή του ο Δήμος να συνεχίσει να βοηθά στο μέτρο του εφικτού την πρωτοβουλία αυτή, καθώς ήδη έχει συνεργαστεί με το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και το ΤΑΧΔΙΚ, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, αλλά και στον τομέα της κατασκευής.

Αισιόδοξα σενάρια για υλοποίηση εντός τριετίας από την παραχώρηση του σχετικού οικοπέδου

Για τον κύριο Αλεξανδρή, το ζήτημα το οποίο έχει κωλύσει χρονικά την υπόθεση της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου, είναι κυρίως οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, παρά την ετοιμότητα του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα, η χρηματοδότηση για το δικαστικό μέγαρο της Νάξου, που έχει προβλέψει το Υπουργείο, αναμένεται να προέλθει από ίδιους πόρους του Υπουργείου, γεγονός που θα καταστήσει τη διαδικασία ιδιαίτερα πιο σύντομη, σε σχέση με τα άλλα κτήρια, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την υλοποίηση, θα αναλάβει επίσης η δημόσια υπηρεσία της ΚΔΙΤ.

Ο κ. Αλεξανδρής προέτρεψε το Δήμο να συντομεύει με τις διαδικασίες παραχώρησης του σχετικού οικοπέδου προς το Υπ. Δικαιοσύνης ώστε να δοθεί πράσινο φως για την υλοποίηση, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία ολοκληρώνει σταδιακά τις εργασίες που είχαν απαιτηθεί, καθώς υπήρξαν ευρήματα στο χώρο.

Μάλιστα, ο ίδιος στις δηλώσεις του τόνισε, πως από τη στιγμή της απόκτησης του οικοπέδου, το Υπ. Δικαιοσύνης θα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση περίπου εντός τριετίας, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, έως ότου εκπονηθεί η σχετική μελέτη και ολοκληρωθεί η υλοποίηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε κλείνοντας τα εξής:

«Η προσπάθεια για το δικαστικό μέγαρο, όπως ξέρει και ο Δήμαρχος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό – εδώ και δύο χρόνια, τουλάχιστον. Πιστεύω ότι θα έχουμε αίσιο τέλος, προκειμένου με τις αντίστοιχες παραχωρήσεις, όπως το οικόπεδο του Δήμου, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ελπίζω, ότι η Νάξος θα μπορέσει μέσα στην επόμενη τριετία να αποκτήσει ένα πραγματικό δικαστικό μέγαρο, όπως της αξίζει, που θα στεγάζει και το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο και που είναι στη σωστή θέση, ώστε να είναι προσεγγίσιμο και προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας πάρα πολύ καλός χώρος και ενδείκνυται για αυτό. Κολλήσαμε κυρίως στα θέματα τα συνήθη που πάντα ταλανίζουν την Ελλάδα, όσον αφορά στα νησιά, δηλαδή η Αρχαιολογία και η θάλασσα. Υπήρξε ένα ζήτημα αρχαιολογικό που έπρεπε να ρυθμιστεί, με ευρήματα της Ρωμαϊκής Εποχής. Ταυτόχρονα, με τη συνεργασία και του Δήμου θα επιλύσουμε και το χρόνιο πρόβλημα του Ειρηνοδικείου, το οποίο θα επισκευάσουμε και θα εξετάσουμε στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού και με τις αρχές του τόπου, ως προς το πώς θα το αξιοποιήσουμε το κτήριο του Ειρηνοδικείου, που πρόκειται πραγματικά για έναν υπέροχο χώρο σε πολύ ωραία θέση, εφόσον οι υπηρεσίες του θα έχουν στεγαστεί μαζί με το Πρωτοδικείο στο νέο κτήριο».

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε, πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της γενικής κυβέρνησης, βρίσκονται δίπλα στους φορείς της Νάξου, τόσο όσον αφορά στα κτηριακά ζητήματα, όσο και στα θέματα της ψηφιακής μετάβασης, για τον τομέα των δικαστικών υπηρεσιών.