Στην υλοποίηση του έργου αποκατάστασης των σημαντικών φθορών που προκάλεσε η θεομηνία του Ιανουαρίου προχωρά ο Δήμος Μυκόνου

Αποκατάσταση ασφάλειας στο οδικό δίκτυο

  • Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022 - 06:16

Ορίστηκε ο ανάδοχος, που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου «Άμεσες παρεμβάσεις – αποκαταστάσεις λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (22 έως 24 Ιανουαρίου 2022), στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυκόνου».

Στον ανάδοχο, που προέκυψε μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κατέληξε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, σχετικά με το έργο που αφορά στις αποκαταστάσεις των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη θεομηνία του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, παρουσιάστηκαν σημαντικές φθορές στο οδικό δίκτυο του νησιού ως απόρροια του εκτάκτου και όλως αιφνίδιου και ακραίου σε ένταση καιρικού φαινομένου των σφοδρών χιονοπτώσεων που έπληξαν το νησί από 22-1-2022 έως 24-1-2022, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα έως και την έναρξη της διαδικασίας για την εξεύρεση αναδόχου, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών φθορών και ζημιών σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, όπως αυτές κατεγράφησαν από επιτόπια μετάβαση κλιμακίου της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μετά την ύφεση του φαινομένου.

Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία, οι φθορές αυτές χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την επαναφορά της οδικής ασφάλειας, άλλως επαπειλείται κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, αλλά και έτι περαιτέρω φθορά του οδικού δικτύου, εφόσον παραμείνουν, όπως σημειώνεται, καθώς η τυχόν μη άμεση αποκατάστασή τους, εγκυμονεί έτι περαιτέρω προβλήματα για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του συνόλου του οδικού δικτύου του νησιού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια, καθόσον τα παρόντα σοβαρά προβλήματα δημιουργούν ήδη μεγιστοποίηση των ζημιών (ρηγματώσεων, καθιζήσεων κ.λ.π.) σε μεγαλύτερης έκτασης επιφάνειες του οδοστρώματος, για τα οποία θα απαιτηθούν δυσανάλογες δαπάνες που καθιστούν αναγκαία και απολύτως απαραίτητη την παρούσα παρέμβαση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στις περιοχές Φτελιά, Μάου, Λία, Καλαφάτης, Φώκος, Τηγάνι, Άγιος Στέφανος, Πουλί, Χοντρός Γκρεμός, Κούνουπας, Άγιος Λάζαρος και Ντουμπάκια. Προβλέπονται παρεμβάσεις σχεδόν 1,5 χιλιομέτρων συνολικά σε τσιμεντοστρώσεις και 10,3 χλμ. συνολικά σε ασφαλτοστρώσεις.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η Οικονομική Επιτροπή βάσει των προσφερόμενων εκπτώσεων από τους επιλεγμένους υποψήφιους αναδόχους, εξέτασε τα δικαιολογητικά και τις προσφορές και κατέληξε στον τελικό ανάδοχο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την εκτέλεση του έργου έναντι του ποσού των 958.957,41 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%).