Ο Ν. Συρμαλένιος παρουσίασε το κοινοβουλευτικό του έργο

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Νίκος Συρμαλένιος, σε συνεργασία με τη Ν.Ε. Κυκλάδων και την Ο.Μ. Σύρου, παρουσίασε χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το κοινοβουλευτικό και πολιτικό του έργο για την τριετία 2019- 2022.

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Όσον αφορά στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες, στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, στην ανάγκη λήψης μέτρων για να παραμείνουν τα νησιά covid free, στις αρρυθμίες στο σύστημα εμβολιασμού στις Κυκλάδες, στα ειδικά κίνητρα που πρέπει να δώσει η πολιτεία για την προσέλκυση γιατρών στις νησιωτικές περιοχές.

Τα θέματα της παιδείας

Για την παιδεία και την έρευνα, δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή ανέδειξε τα προβλήματα στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, την ανάγκη επίσπευσης παροχής εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης στη σχολική κοινότητα, την επιτακτική ανάγκη για κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και σχολικούς νοσηλευτές,τα υποστελεχωμένα και ανενεργά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας στην εκπαίδευση (κλειστά σχολεία, αποτυχία τηλεκπαίδευσης, μεγάλα μαθησιακά κενά & εκπαιδευτικές ανισότητες) ενώ αντέδρασαν στην πλήρη απαξίωση της μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Οικονομία και ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά στους τομείς της ανάπτυξης, του Τουρισμού και της οικονομίας αλλά και των μεταφορών, των υποδομών και της ενέργειας, ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που ανέδειξαν, όπως το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών, ο ανασχεδιασμός της πολιτικής για το κλείσιμο των καταστημάτων ΕΛΤΑ στα νησιά, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση εκκρεμών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. και την ένταξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε 36 – 72 δόσεις, οι άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους με αναπηρία και σε συνταξιούχους, οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η αναγκαία λήψη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού,η χρηματοδότηση καταλυμάτων που θα διαμείνουν νοσούντες με covid, η λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό και οι τραγικές ελλείψεις της ΥΠΑ σε μόνιμο προσωπικό σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων νησιωτικά αεροδρόμια και ιδιαίτερα της Σύρου και της Νάξου.

Ναυτιλία και νησιωτική πολιτική

Για τη ναυτιλία και τη νησιωτική πολιτική, δήλωσε πως έχουν κατατεθεί αλλεπάλληλες ερωτήσεις και έχουν προβεί σε παρεμβάσεις σχετικά με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου αλλά και σχετικά με τις καθυστερήσεις καταβολής του «ΑΝΗΚΟ» – και την επέκταση στα καύσιμα σε όλα τα νησιά. Ο κ. Συρμελένιος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια των εισιτηρίων, λέγοντας πως έχουν αντιταχθεί σθεναρά ενάντια σε αυτήν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ναυάγια-τραγωδίες στις Κυκλάδες και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλιώς οι τραγωδίες θα συνεχιστούν για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Για την αγροτική και αλιευτική πολιτική

Η προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα των νησιών, τα μέτρα στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας, η άμεση αναγκαιότητα επιδότησης ζωοτροφών και μεταφορικό κόστος για τους κτηνοτρόφους, η στήριξη του μελιού και του αμπελοοινικού κλάδου, η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων και η επανεξέταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χρονικής περιόδου αλιείας του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας σε προστατευόμενες περιοχές ήταν μερικά από τα θέματα που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και έφερε στο προσκήνιο όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα για τη Σύρο,

Περνώντας στα θέματα που απασχολούν τη Σύρο, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στις τακτικές συναντήσεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου και τους εργαζόμενους, στην κατάθεση αναφοράς επιστολών των Σωματείων Εργαζομένων στον τομέα υγείας  των Κυκλάδων και του Σωματείου Εργαζομένων Σύρου για τη σοβαρή υποστελέχωση του Νοσοκομείου, στην παρέμβαση για την αναστολή 34 εργαζομένων στα νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, στην απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή από το Γ.Ν. Σύρου αλλά και στη λειτουργία του κέντρου φυσικής αποκατάστασης.

Για την παιδεία και την έρευνα, υπενθύμισε την αναφορά στη Βουλή σχετικά με την κατάργηση ειδικότητας από το ΕΠΑΛ και σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής εκμάθησης δεύτερης γλώσσας, της ΕΛΜΕ Κυκλάδων σχετικά με τη μη μετατροπή του ΕΠΑΛ Σύρου σε πρότυπο ΕΠΑΛ, του συλλόγου διδασκόντων στα ΕΠΑΛ σχετικά με την σύμπτυξη μαθητών στα τμήματα και την αναφορά σχετικά με αποζημίωση μαθητών του 1ου γυμνάσιου για την ακύρωση της εκπαιδευτικής τους εκδρομής λόγο covid, όπως επίσης και τις ερωτήσεις με θέμα «Αδυναμία εγγραφής νέων καταρτιζόμενων στην ειδικότητα βοηθών νοσηλευτών γενικής νοσηλείας α΄ και γ΄ εξαμήνου στο δημόσιο ΙΕΚ του γενικού νοσοκομείου Σύρου, λόγω της μη λειτουργίας της την προσεχή εκπαιδευτική περίοδο» και «Ανενεργό και αποκλεισμένο από χρηματοδότηση το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σύρου».

Κλείνοντας, ο βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί φυσικά και στο χρόνιο θέμα των νεοκλασικών της Ερμούπολης και αναρωτήθηκε γιατί είναι τόσο δύσκολη η συνεργασία των αρμόδιων αρχών και φορέων ώστε να μη συνεχίζεται η κατάρρευση.

Μίλησε επίσης και για το επιβαρυμένο λιμάνι της Ερμούπολης από τη μόλυνση και τα βαρέα μέταλλα και ζήτησε να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη ώστε να μην υπάρχουν πλέον ανησυχίες ένθεν κι ένθεν.