Η ετοιμότητα στα νησιά των Κυκλάδων για την ομαλή υδροδότηση το φετινό καλοκαίρι

Νερό θα έχουμε;

Τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετώπισαν τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων κατά την περσινή τουριστική περίοδο, επιχειρήθηκε από όλες τις Δημοτικές Αρχές των νησιών να αποφευχθούν φέτος, ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να μην ξαναπούν το νερό-νεράκι.

Με τη βαρύτητα να δίνεται στην ενίσχυση των υποδομών, Δήμοι και ΔΕΥΑ προετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν το φετινό καλοκαίρι, κατά το οποίο αναμένεται αυξημένη επισκεψιμότητα με επακόλουθο την επιπλέον ζήτηση.

Μονάδες αφαλάτωσης, νέα δίκτυα, μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά και εκκλήσεις λελογισμένης χρήσης, επιστρατεύονται σε κάθε νησί για την ομαλή υδροδότηση, που έχει γίνει πλέον το μέγα ζητούμενο στα κατ’ εξοχήν άνυδρα Κυκλαδονήσια.

Επιπλέον αφαλατώσεις και προετοιμασία στη Σύρο

Οι πολύωρες διακοπές υδροδότησης και τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας των προβλημάτων ηλεκτροδότησης των αφαλατώσεων, στο νησί της Σύρου, φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου, να κάνει λόγο για προσπάθεια, όσο το δυνατόν, καλύτερης προετοιμασίας, για την αντιμετώπιση της αυξημένης θερινής κατανάλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε κάνει ό τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να προετοιμαστούμε για φέτος».

«Μία επιπλέον μονάδα αφαλάτωσης 340 κυβικών ημερησίως στην Ποσειδωνία, με

αναβάθμιση των αφαλατώσεων στο Γαλησσά ώστε να αποδίδουν άλλα 200 κυβικά ημερησίως, με αναβαθμίσεις εξοπλισμού και επιδιορθώσεις σε διάφορα σημεία όπως στο αντλιοστάσιο του σχολείου της Ποσειδωνίας προκειμένου να στέλνει νερό στο Αχλάδι, σε μεγαλύτερα δηλαδή υψόμετρα, αντικατάσταση μεμβρανών και ανταλλακτικών σε διάφορα σημεία», είναι οι ενισχυτικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΣ.

Συμπλήρωσε όμως πως «θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί αν είχε τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για την μονάδα αφαλάτωσης την καινούργια που υπογράψαμε την σύμβαση την προηγούμενη εβδομάδα για μια καινούργια μονάδα 650 κυβικά ημερησίως, δυστυχώς όμως, παρ’ ότι εμείς κάναμε εγκαίρως στο διαγωνισμό αυτό μέσα στο χειμώνα του 2021, έγιναν πρόσφυγες μεταξύ των εταιρειών οπότε ο διαγωνισμός βγήκε άγονος και επαναλήφθηκε. Αυτή η μονάδα αφαλάτωσης θα μπει στο σύστημα σε 4 μήνες από τώρα, οπότε δεν θα προλάβει τη φετινή σεζόν αλλά την επόμενη».

Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Γιαλόγλου, «έγινε μια καμπάνια ενημέρωσης πολιτών έτσι ώστε να γεμίσουν δεξαμενές και πισίνες πριν την τουριστική περίοδο, πριν δηλαδή την περίοδο υψηλής ζήτησης ώστε να αποφευχθούν οι καταναλώσεις τέτοιας μορφής κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Για την μη επανάληψη των περυσινών προβλημάτων ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ανέφερε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα προβλήματα. Θα υπάρξουν σημειακά, αλλά ευελπιστώ ότι δεν θα είναι όπως πέρυσι, που λόγω της πολύωρης διακοπής ηλεκτροδότησης δεν μπόρεσε ποτέ το σύστημα να ισορροπήσει μετά τη απώλεια των αποθεμάτων του. Θυμίζω ότι είχαμε τις πυρκαγιές που ρίξανε το σύστημα μας για 8 ώρες περίπου, δηλαδή έθεσαν εκτός λειτουργίας και τις 19 μονάδες αφαλάτωσης για περίπου 8 ώρες, με αποτέλεσμα να χάσουμε όλα τα αποθέματα που είχαμε στις δεξαμενές μας».

Καθώς ήδη καταγράφονται κάποια προβλήματα υδροδότησης στο Κίνι ο κ. Γιαλόγλου ανέφερε πως «σημειακά δεν μπορώ να αποκλείσω την ύπαρξη προβλημάτων. Αλλά μέχρι στιγμής τα προβλήματα δεν είναι εκτεταμένα. Έχουν να κάνουν με χαμηλή πίεση και ολιγόωρη διακοπή».

Ζητούμενο από τους καταναλωτές είναι η λελογισμένη χρήση καθώς «το νερό είναι φυσικός πόρος σε περιορισμό, οπότε πρέπει να τον προσέχουμε. Είναι μια κατάσταση για την οποία έχουμε εξοπλιστεί καλύτερα, αλλά και οι ανάγκες ενδεχομένως είναι μεγαλύτερες, εμείς έχουμε κάνει από τη μεριά μας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ελπίζουμε ότι αν δεν έχουμε κάποιο απρόβλεπτο γεγονός ότι θα πάμε καλά».

Η πρόβλεψη και τα έργα έλυσαν το πρόβλημα στην Πάρο

Οι αφαλατώσεις του 2019 και άλλες δύο που προγραμματίζονται για το 2023, οι 2 νέες γεωτρήσεις και τα έργα νέων δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης, τίθενται ως ανάχωμα στην εξάλειψη των προβλημάτων υδροδότησης της Πάρου.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος “Εμείς έχουμε κάνει καινούριες γεωτρήσεις, έχουμε τελειώσει το 2019 δύο αφαλατώσεις, 1250 κυβικά η καθεμία, 2500 κυβικά την ημέρα, έχουμε κάνει καινούργιο δίκτυο με δεξαμενή ώστε να μπει στο κεντρικό δίκτυο η αφαλάτωση, για το 2023 έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και οι αδειοδοτήσεις για άλλες 2 αφαλατώσεις και αλλάζουμε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το νησί με τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων στους 3 βιολογικούς και μπαίνει στο δίκτυο ο Κώστος και οι Λεύκες που δεν είχαν μέχρι τώρα βιολογικό”

Η αυξημένη τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι δεν ανησυχεί τον κ. Κωβαίο, ως προς την υδροδότηση του νησιού, καθώς ο ίδιος δηλώνει πως υπήρξε πρόβλεψη από το Δήμο. “Καλώς εχόντων των πραγμάτων έχουμε προβλέψει να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Αν είχαμε μείνει με τις παλιές γεωτρήσεις, αν δεν είχαμε τελειώσει τις αφαλατώσεις και δεν είχαμε προβλέψει τις επόμενες, αν δεν είχαμε αλλάξει τα δίκτυα ίσως είχαμε πρόβλημα. Τώρα αλλάζουμε δίκτυα βάζουμε καινούργιες γραμμές, καινούργιες σωληνώσεις ώστε το νερό να είναι καλύτερης ποιότητας και να μην έχουμε βλάβες. Χρησιμοποιούμε συσκευές εξοικονόμησης νερού που δίνουμε ως ΔΕΥΑ σε επιχειρήσεις δωρεάν. Πρόκειται για κάποια μικροεξαρτήματα τα οποία στέλνουν μαζί με νερό φυσαλίδα και ενώ φαίνεται ότι πέφτει όλο νερό, είναι μισό νερό και μισό φυσαλίδα,

οπότε υπάρχει αρκετή εξοικονόμηση νερού από αυτό, χωρίς να στερείς το νερό”.

Η λήψη μέτρων, όπως αυτά που έχουν ληφθεί σε άλλα νησιά για τις πισίνες, δεν φαίνεται να απασχολούν την Πάρο, με τον Δήμαρχο να δηλώνει πως “Πάντα, το να προστατεύεις τους φυσικούς πόρους και να μην τους σπαταλάς είναι θέμα. Φέτος, παρ’ όλο που ο κόσμος είναι πάρα πολύς, δεν δείχνει να έχουμε πρόβλημα, απλώς κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν σπατάλη των φυσικών πόρων. Για λήψη μέτρων δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την ανάγκη και συν ότι έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των γεωτρήσεων μας που μετράμε ανά πάσα στιγμή πώς γίνεται η άντληση και η θολότητα του νερού με ηλεκτρονικό σύστημα, με κοντρόλ ηλεκτρονικό στο γραφείο της ΔΕΥΑ αλλά από το κινητό μπορεί να το παρακολουθεί ο τεχνικός ή ο γενικός διευθυντής”.

Εξαλείφθηκαν τα περσινά μεγάλα προβλήματα στη Μύκονο

Τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετώπισε κατά την περσινή θερινή περίοδο η Μύκονος φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί, σύμφωνα με το Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Μυκόνου, Φραντζέσκο Βιγλιάρη.

Όπως ο ίδιος είπε «φέτος, προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, όταν πέρυσι τέτοιες μέρες, είχαμε τρομερά προβλήματα. Φέτος, με την δουλειά που κάναμε ο ΔΕΥΑ, είχαμε θέσει «κόκκινη γραμμή» για 11 παρεμβάσεις, από τις οποίες, μέχρι τώρα έχουν γίνει οι 10. Δεν έχουμε αφήσει καμία περιοχή χωρίς νερό και έχουμε και περίσσευμα νερού, καθώς μπορούμε και παράγουμε περισσότερο, όταν πέρυσι περίμεναν τα βυτία 2-3 ώρες για να γεμίσουν και περίμεναν 20 βυτία, φέτος το πολύ να περιμένουν 2. Αυτό οφείλεται στο ότι τον χειμώνα γίνανε 2 νέες αφαλατώσεις, φτάχτηκαν όλες οι παλιές αφαλατώσεις, μπορούμε να παίρνουμε νερό από το φράγμα, καθώς έβρεξε αρκετά, όμως χρησιμοποιούμε μόνο το 30%, για να κρατάμε μία ασφάλεια μήπως γίνει κάτι με τις αφλατώσεις, οπότε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό του φράγματος».

Για την αυξημένη ζήτηση λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, ο κ. Βιγλιάρης σημείωσε πως «Το 2019, που όλοι θέτουν ως ορόσημο τη χρονιά με πάρα πολύ τουρισμό, που γινόταν το αδιαχώρητο, τέτοιες μέρες είχαμε 11.000 κυβικά κατανάλωση. Σήμερα, έχουμε 13.400 κυβικά κατανάλωση, όταν το νησί έχει αυτή την στιγμή 130.000 κόσμο. Δηλαδή, φέτος έχουμε ένα 20-25% αύξηση της κατανάλωσης νερού, στην οποία η ΔΕΥΑΜ ανταπεξέρχεται χωρίς πρόβλημα, τουλάχιστον προς το παρόν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του χειμώνα. Τώρα τρέχουμε να καλύπτουμε τα μικροπροβλήματα. Βάζουμε καινούριες αντλίες και προσπαθούμε να κάνουμε πρόληψη για να μην ξαναντιμετωπίσουμε αυτή την κατακραυγή την περυσινή. Όταν πέρυσι 8 Ιουλίου έσπασε η μεγάλη αποχέτευση στον Πλατύ Γιαλό, σε πολυσύχναστη παραλία και ταυτόχρονα έσπασε ένα δέντρο στο νεκροταφείο και καταστράφηκαν 16 τάφοι, ήταν για μένα αποφράδα ημέρα. Πάντως προς το παρόν πάμε καλά».

Για το θέμα των απαγορεύσεων σχετικά με τις πισίνες και τον περιορισμό ως προς τις ημερομηνίες γεμίσματος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ ανέφερε ότι αυτή είναι μία απόφαση των τελευταίων 4-5 χρόνων, που όμως «το ποιος το μετράει και ποιος το ελέγχει είναι δύσκολο. Πάντως φέτος δεν έχουμε θέμα».  

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναγνωρίσει και την δουλειά των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ, καθώς «όλα δείχνουν πως φέτος η επισκεψιμότητα θα είναι αυξημένοι. Η ιδιωτική τουριστικές επενδύσεις πάνε με 1000 και το δημόσιο πάει με 10. Εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε και αυτό που κάνουμε είναι άθλος, χάρη στη δουλειά των εργαζομένων. Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 1 στην ύδρευση και 1 στην αποχέτευση. Οπότε συνεργαζόμαστε με ιδιώτες και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Ενίσχυση των υποδομών αλλά και αγωνία στη Σίφνο

Προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια η Σίφνος, με το βάρος να δίνεται στην ενίσχυση των υποδομών, όπως ενημέρωσε σχετικά η Δήμαρχος, Μαρία Ναδάλη.

Όπως είπε «Η προσπάθεια που έχει γίνει όλο το χειμώνα είναι να ενισχυθούν οι  υποδομές με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο έτοιμοι αυτό το καλοκαίρι. Δεν το κρύβω όμως ότι υπάρχει μια αγωνία, γιατί όσο και αν βελτιώνονται οι υποδομές και όσο και αν εξασφαλίζεται η παραγωγή θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχα και ένας έλεγχος στις μεγάλες καταναλώσεις.

 Είμαι αισιόδοξη ότι θα πάει καλά γιατί και ο κόσμος άρχισε να κατανοεί το πρόβλημα. Το συζητήσαμε πολύ, υπάρχουνε και δράσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή και νομίζουμε ότι θα πάει καλά. Αυτό όμως δεν μας αφήνει να είμαστε απολύτως ήσυχοι, είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί, οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και είμαστε σε μια διαρκή επαγρύπνηση».

Αναφερόμενη η Δήμαρχος εκτενέστερα στο βάρος που δόθηκε στην ενίσχυση των υποδομών, είπε πως «υπάρχει ένα νέο δίκτυο υδροδότησης της νότιας Σίφνου και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ένα αντίστοιχο στην βόρεια Σίφνο. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και με τη βοήθεια των συνεργατών στην υπηρεσία ύδρευσης και φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια, την οικονομική και την τεχνική υποστήριξη, από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».

Ευελπιστώντας η Δήμαρχος ότι φέτος δεν θα χρειαστεί η βοήθεια του υδροφόρου πλοίου για την ασφαλή υδροδότηση του νησιού, αναμένεται η περαιτέρω αύξηση επισκεψιμότητας, με την υπερκατανάλωση που αυτή συνεπάγεται, προκαλεί να γεννά ανησυχία, καθώς όπως αναφέρει «αυτή είναι η έννοια μας, αυτή είναι η αγωνία μας και εκεί είναι όλη η προσπάθεια των υπηρεσιών του δήμου. Πιστεύω μόνο ότι αν συνεργαστεί ο κόσμος θα πάει καλά, χρειάζεται η συνεργασία του κόσμου οπωσδήποτε».

Μία μεγαλύτερη ασφάλεια θα προσέφερε η λειτουργικότητα των υδατοδεξαμενών των οικιών, με την κ. Ναδάλη να επισημαίνει πως «εμείς θα θέλαμε να είναι γεμάτες οι στέρνες, να τις έχουν καθαρίσει, να τις έχουν γεμίσει ώστε να υπάρχει μια ασφάλεια και στους ίδιους σε περίπτωση που κάποιο πρόβλημα προκύψει. Στις αρχές του χρόνου λάβαμε την απόφαση ότι δεν είναι δυνατή η χρήση του νερού για το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών και τώρα τελευταία πήραμε μια απόφαση που αφορά στα ποτίσματα μεγάλων εκτάσεων, καθώς διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι φυτεύονται πάρα πολλά καλλωπιστικά φυτά υδροφόρα, που θέλουν ένα συνεχές πότισμα, οπότε τοποθετούνται αυτόματα ποτίσματα και όλο αυτό δημιουργεί μια ανησυχία γιατί κάποιοι καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές. Αυτά Χρειάζεται λοιπόν ένας έλεγχος αυτών των περιπτώσεων γιατί να δούμε πώς μπορεί να περιοριστεί η κατανάλωση.  Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θέλουμε να είμαστε τιμωρητικοί, δηλαδή να υποχρεώνεται η υπηρεσία να προβεί σε επιβολή προστίμων. Δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, γι’ αυτό και το συζητάμε με τους επαγγελματικούς φορείς και ετοιμάζουμε και 2 σποτάκια, ένα ραδιοφωνικό και ένα τηλεοπτικό προς την κατεύθυνση αυτή και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση».

Η ΔΕΗ αναγκάζει στη λύση γεννητριών για την υδροδότηση στη Σαντορίνη

Βραχνάς για την Σαντορίνη οι διακοπές ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΥΑ Θήρας, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Μανώλης Ορφανός,  ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα στην υδροδότηση της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Ορφανός ανέφερε για το θέμα πως «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι η ΔΕΗ, που μας κόβει, είτε με ενημέρωση είτε χωρίς, το ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις μας. Εμείς έχουμε προνοήσει να έχουμε γεννήτριες στα περισσότερα, όχι σε όλα, αντλιοστάσια μας. Μετά από διακοπή ρεύματος, υπάρχει μάι καθυστέρηση να μπορέσει να ξεκινήσει η υδροδότηση από τις γεννήτριες, όμως καταφέρνουμε να μην έχουμε διακοπή νερού παρ’ όλο ότι έχουμε μεγάλες διακοπές ρεύματος. Υποθέτουμε ότι έτσι θα πάει το φετινό καλοκαίρι, καθώς η Σαντορίνη έχει μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια, πλήττοντας και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει να προμηθευτούν γεννήτριες γιατί αλλιώς δεν μπορούν να δουλέψουν, να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και αυτό είναι πλήγμα για τον τουρισμό στο νησί. Πάντως σαν ΔΕΥΑΘ δεν έχουμε πρόβλημα να υδροδοτήσουμε το νησί, λόγω ύπαρξης γεννητριών στα περισσότερα αντλιοστάσια μας. Όμως είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή ώστε να λειτουργήσουν οι γεννήτριες για να μην αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό». 

Η μεγαλύτερες ανάγκες προκύπτουν στην περιοχή της Καλντέρας, καθώς τόσο η υδροδότηση όσο και τα λύματα εξυπηρετούνται από τα αντλιοστάσια, με τον κ. Ορφανό να επισημαίνει πως «εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί αν κάποια διακοπή κρατήσει αρκετές ώρες και η γεννήτρια δεν αντέξει τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα».

Σε ότι αφορά την λήψη μέτρων για τον περιορισμό των καταναλώσεων, ο κ. Ορφανός ενημέρωσε πως μπορεί μέτρα και περιορισμοί, όπως σε άλλα νησιά για τις πισίνες, να μην υπάρχουν, καθώς υπάρχει και μία πολύ καλή συνεργασία της ΔΕΥΑΘ με την Ένωση Ξενοδόχων και γενικώς των επιχειρηματιών του νησιού, όμως ξεκαθάρισε πως «αν αυτή τη στιγμή, στην υψηλή περίοδο, θελήσει κάποιος να γεμίσει μία πισίνα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρίξουμε το δίκτυο, οπότε προτιμούν και οι ξενοδόχοι να αγοράσουν το νερό με βυτιοφόρα ώστε να μην «γονατίσει» το δίκτυο».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ αναφέρθηκε και στη νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Αγ. Παρασκευή, για το οποίο ενημέρωσε πως «περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ξεκινήσει η πρώτη μονάδα παραγωγής  2.500 κυβικών. Από ξεχωριστό έργο γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΘ, το οποίο καθυστέρησε λόγω καιρού, καθώς απαιτείται ένα 10ήμερο πλήρους άπνοιας για την πόντιση του σωλήνα για την λήψη του νερού. Η εταιρεία κάνει καθημερινές δοκιμές για να μπορέσει να δώσει νερό σετις περιοχές Μεσσαριά, Έξω Γωνιά, Πύργο και Μεγαλοχώρι. Μόλις ποντιστεί ο αγωγός θα μπορούν να μπουν σε πλήρη λειτουργία και τα 5.000 κυβικά. Παράλληλα, έχει βγει ο διαγωνισμός και θα ξεκινήσουν οι εργασίες και για τα άλλα 5.000 κυβικά ώστε μέχρι τέλος του 2023 να έχουμε πλήρω λειτουργική μία μονάδα που θα παράγει περί τα 10.000 κυβικά νερού την ημέρα».

Η απουσία ικανού αριθμού αφαλατώσεων στο νησί καθιστά την κατάσταση δύσκολη, με τον κ. Ορφανό να αναφέρει πως «είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε νοικιάσει και να χρηματοδοτηθούμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας για 2 μονάδες. Μία 600 κυβικών για τα Φηρά και μία 1.000 κυβικών για την Οία και τον Οκτώβριο περιμένουμε, μέσω του ΕΣΠΑ, τρεις μονάδες από 2.000 κυβικά η κάθε μία για τα Φηρά, για την Οία και το Εμπορείο, οπότε του χρόνου το καλοκαίρι θα μας βρει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από φέτος».