Νέα εποχή για τα Λουτρά Κύθνου

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του ξενοδοχείου “Ξενία Κύθνου” και των ιαματικών πηγών “Άγιοι Ανάργυροι” και “Κάκκαβος” στην εταρεία “ Xenia Kythnos” που πλειοδότησε στη σχετική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΤΑΔ. H ημέρα θεωρείται ιστορική για το νησί της Κύθνου, αφού εδώ και πολλά χρόνια οι προσπάθειες για αξιοποίηση του ακινήτου απέβαιναν άκαρπες.

Στην τελετή, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Κύθνου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ.  Γιάννης Βρούτσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, οι επενδυτές, Abraham και Michal Ravid, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.

Ενθουσιασμός και ικανοποίηση

Ο Υπουργός Οικονομικών, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία

“Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για την τελετή παράδοσης του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» και των εγκαταστάσεων χρήσης των ιαματικών πηγών στα Λουτρά Κύθνου.

Είναι μία σημαντική στιγμή για το νησί, αφού, μετά από 20 και πλέον έτη απαξίωσης και 2 άγονους διαγωνισμούς, δίνονται οι δυνατότητες αξιοποίησης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου, καθώς και αναβάθμισης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών του νησιού (...)

Συνεπώς, η επένδυση είναι σημαντική. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία πολλαπλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού μεγάλες. Και αυτό γιατί η επένδυση θα αναδείξει – ακόμη περισσότερο – την Κύθνο, θα ενισχύσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού, θα τονώσει τον τουρισμό – ειδικά τον ιαματικό τουρισμό –, θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης”

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σταϊκούρας, εξήγησε και την επενδυτική σημασία αυτής της εξέλιξης για το ΤΑΙΠΕΔ αφού αποτελεί το πρώτο ακίνητό του με ιαματικές πηγές που αξιοποιείται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών και του Κονιαβίτη, στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, επιβεβαιώνοντας, όπως είπε ο υπουργός, την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, για την οργανωμένη ανάδειξη και αξιοποίηση του αναξιοποίητου ιαματικού πλούτου της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η σημαντική αυτή επένδυση, που θα λάβει χώρα στην Κύθνο, αλλά και πλήθος άλλων οι οποίες υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση – σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ – για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών, και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Ιστορική μέρα για την Κύθνο

Σε δηλώσεις προέβη, με αφορμή την τελετή παράδοσης, και ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια των κατοίκων του νησιού ως υπουργός και βουλευτής Κυκλάδων επί 15 συναπτά έτη: “Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Κύθνο. Διακατέχομαι από αισθήματα συγκίνησης, γιατί η υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών και μεγάλων αγώνων. Πρώτα και κύρια του Δημάρχου κ. Σταμάτη Γαρδέρη, αλλά και πολλών άλλων που συνέβαλαν καίρια ώστε να φτάσουμε στην πραγματοποίηση ενός μεγάλου στόχου, που φαινόταν άπιαστος”. Ο κ. Βρούτσης συνέχισε λέγοντας πως η αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνου», αποτελεί μια εμβληματική επένδυση και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αλλά και μια θετική εξέλιξη, με την οποία το νησί της Κύθνου γυρίζει σελίδα. “Η πλειοδότρια εταιρεία θα προβεί στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ξενοδοχείου Ξενία, καθώς επίσης και των δύο Ιαματικών Πηγών, «Κάκαβος» και «Άγιοι Ανάργυροι», με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού της ιστορικότητας του κτιρίου, αλλά και του φυσικού κάλους και των αναγκών της περιοχής» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κύθνου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κύθνου, έβγαλε χθες ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την ικανοποίησή του για αυτό το αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως τα θεμέλια αυτής της εξέλιξης τέθηκαν επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το νησί της Κύθνου καθώς το εμβληματικό «Ξενία» μαζί με τις 2 μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων, περνάει για 99 χρόνια στα χέρια επιχειρηματία. Οι άοκνες προσπάθειες του Δήμου Κύθνου τα τελευταία 10 χρόνια για την αξιοποίηση του σημαντικού πλουτοπαραγωγικού πόρου των ιαματικών πηγών φθάνουν στο τέλος τους με την παραχώρηση του δικαιώματος επιφανείας. Η αξιοποίηση τους αναμφίβολα συμβάλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας, στην ανάδειξη της κληρονομιάς του, αρχιτεκτονικής και φυσικής, καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, χρειάζονται ποιοτικές θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό και διάχυση των οικονομικών ωφελειών της προώθησης του ιαματικού τουρισμού σε όλους τους δημότες της Κύθνου καθώς και ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο Κύθνου. Θυμίζουμε ότι τα θεμέλια αυτής της εξέλιξης τέθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

1. Χαρακτηρισμός των ιαματικών πηγών του Κακάβου και των Αγίων Αναργύρων με τα Φ.Ε.Κ. Αριθμός Φύλλου 1860/24-06-2016 και με το Φ.Ε.Κ. Αριθμός Φύλλου 1861/24-06- 2016 .

2. Χρηματοδότηση 750.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο προς το Δήμο Κύθνου για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου μπροστά από το Ξενία ώστε να διασφαλιστεί η υπεραξία του ακινήτου.

3. Έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ υπό την Προεδρία του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, μετέπειτα Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Δε ξεχνάμε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν εκείνες που οδήγησαν στο ΤΑΙΠΕΔ εκατοντάδες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Δε ξεχνάμε επίσης πριν από 1,5 χρόνο περίπου την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη σύσταση της ανώνυμης Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ) ΑΕ, να υφαρπάξει από τους Δήμους την διαχείριση πολλών ιαματικών πηγών, που παραχωρήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, στους οποίους έχει απομείνει η ευθύνη διαχείρισης τους εντός των ορίων τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, και της ΚΕΔΕ.

Ένας άλλος δρόμος είναι δυνατός, αυτός της ενδυνάμωσης των Δήμων, ώστε να δημιουργηθεί η διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα για αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κάθε τόπου με τα μέγιστα οφέλη για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η πολιτική βούληση για ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Από την σημερινή κυβέρνηση σίγουρα δεν υπάρχει! Συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά στο Δήμο Κύθνου”.