Ανοιχτός διαγωνισμός για τις υποδομές ύδρευσης - αποχέτευσης της Άνδρου

Μία ακόμα κίνηση που θα βελτιώσει τις υδρευτικές υποδομές της Άνδρου ήρθε με την διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης - αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με ανοικτή διαδικασία και η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αντικείμενο της σύμβασης

Η μελέτη αφορά στην προμήθεια, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για τις γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης και αντλιοστασίων αποχέτευσης, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία αναλυτών ενέργειας και λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων, με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωση τους στο κεντρικό σύστημα τηλελέγχου τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δεξαμενών και αντλιοστασίων ύδρευσης/αποχέτευσης.

Με βάση τα παραπάνω έχει προταθεί σύστημα που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 66 θέσεις – 66 τοπικούς σταθμούς ελέγχου γεωτρήσεων στα δίκτυα ύδρευσης και τοπικούς σταθμούς ελέγχου λυμάτων. Οι σταθμοί ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια. Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στον κεντρικό σταθμό ελέγχου, όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα.

Παρεμβάσεις για βελτίωση πολλαπλών συστημάτων

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης ολοκληρώνουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού, οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης/αποχέτευσης.

Το λογισμικό ενεργειακής προσομοίωσης και βελτιστοποίησης θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης επιλεγμένης μονάδας ή ομάδων ηλεκτρολογικού/

μηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. αντλίες σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια). Για κάθε γεώτρηση θα πρέπει να εντοπίζονται αυτόματα η ωριαία κατανάλωση (ζήτηση νερού) για ημερομηνία αναφοράς που επιλέγει ο χρήστης, καθώς επίσης και πιθανές τιμές που πρέπει να προστεθούν στη ζήτηση νερού ή να πολλαπλασιαστούν με αυτή, κατ’ απαίτηση του χρήστη, στο πλαίσιο εναλλακτικών δοκιμών.

Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ονομαστική παροχή της αντλίας ή των αντλιών. Το λογισμικό θα βασίζεται στα στοιχεία ζήτησης νερού και της παραγωγής των αντλιών ώστε να προσομοιώνει τη λειτουργία του συστήματος. Ακόμα, θα δίνει δυνατότητα καταχώρησης των παραμέτρων λειτουργίας του εξοπλισμού (π.χ. δεξαμενών, αντλιών) σε συνδυασμό με δυνατότητα ανάγνωσης στοιχείων ενεργειακής κατανάλωσης από το SCADA. Το λογισμικό θα διεξάγει αυτοματοποιημένα πρόταση για τη λειτουργία η οποία θα ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζήτηση νερού.

Ανάλυση των προβλεπόμενων εργασιών

Η αρχική εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τις κάτωθι εργασίες:

Α) Λεπτομερής σχεδίαση του εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο λογικής και φυσικής αρχιτεκτονικής (δικτύωσης και επεξεργασίας δεδομένων) και στο επίπεδο της συνεργασίας του με το υφιστάμενο σύστημα.

Β) Προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού που περιλαμβάνει:

1) Εξοπλισμό επέκτασης του υφιστάμενου προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή, των σταθμών ελέγχου, προκειμένου να ενσωματωθούν στο υφιστάμενο σύστημα οι νέες παράμετροι ελέγχου και χειρισμού του προς προμήθεια εξοπλισμού.

2) Ρυθμιστές στροφών για τη παραγωγή μεταβλητής συχνότητας και τάσης, προκειμένου να ελέγχονται οι στροφές των ηλεκτροκινητήρων των νέων αντλητικών συγκροτημάτων.

3) Αντλητικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης για ενεργειακή εξοικονόμηση έως και 30 %.

4) Αναλυτές ενέργειας για την συνεχή παροχή και παρακολούθηση λεπτομερών δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά και κατανάλωση του ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Γ) Παράδοση και εγκατάσταση του λογισµικού που περιλαμβάνει:

1) Επέκταση λογισμικού εφαρμογών τηλεελέγχου - τηλεχειρισµού - ενσωμάτωση νέου εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας πάντοτε τη συμβατότητα και την, όσο το δυνατόν, ομοιότητα της γλώσσας και της λογικής του προγραμματισμού των νέων παραμέτρων ελέγχου με τις υφιστάμενες καθώς και με αυτές που τροποποιούνται ή επεκτείνονται στα πλαίσια της προμήθειας.

2) Επέκταση λογισμικού και συστήματος επικοινωνιών, για τη σύνδεση και ορθή αποστολή και λήψη των νέων συνιστωσών ελέγχου και χειρισμού των σταθμών ελέγχου με τον ΚΣΕ.

3) Επέκταση λογισμικού υδατικού ισοζυγίου, με τα αποτελέσματα του οποίου θα χαρακτηρίζεται ο συνολικός ισολογισμός παροχής-κατανάλωσης ως αποδεκτός ή μη, βάσει σφάλματος ποσοστού της συνολικής παροχής. Η συγκεκριμένη εφαρμογή υδατικού ισοζυγίου θα παρέχει τη δυνατότητα επίβλεψης των εγκαταστάσεων στο σύνολο του δικτύου καθώς και έγκαιρου εντοπισμού τόσο της ύπαρξης πιθανής διαρροής όσο και του αντίστοιχου μεγέθους αυτής.

4) Λογισμικό ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας γεωτρήσεων – αντλιοστασίων, το οποίο μέσω εκτέλεσης κατάλληλου αλγορίθμου θα συγκρίνει όλα τα δυνατά σενάρια λειτουργίας και θα αποφασίζει αυτόματα για την πραγματοποίηση καθορισμένων απομακρυσμένων χειρισμών (π.χ. εκκίνηση συγκεκριμένης γεώτρησης έναντι άλλης). Η λήψη της εκάστοτε απόφασης θα βασίζεται σε κριτήρια είτε σαφώς καθορισμένα από το χρήστη ή με γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου ώστε να επιτευχθεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, αποφυγή άσκοπων εκκινήσεων/διακοπών, ομοιόμορφη λειτουργία αντλιών και όσο το δυνατόν λιγότερες ανάγκες συντήρησης.

5) Λογισμικό καταγραφής των ενεργειακών μετρήσεων και συσχετισμού με το παραγόμενο / καταναλισκόμενο νερό για εξαγωγή συμπερασμάτων για τον προγραμματισμό των αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 2.309.562,00 €.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Ετικέτες: