Πεπραγμένα της ΔΕΥΑ Θήρας μέχρι σήμερα για τα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

Ενέργειες για πρόοδο σε ύδρευση και αποχέτευση

  • Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:18

Στον απολογισμό της, μέχρι στιγμής, για έργα, μελέτες και παρεμβάσεις σχετικά με την “ατζέντα” ύδρευσης και αποχέτευσης στα νησιά της Θήρας και της Θηρασιάς προχώρησε η σημερινή διοίκησης της ΔΕΥΑ Θήρας, δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομής, που βελτιώνουν την “αντοχή” των δύο νησιών.

Τον αναλυτικό απολογισμό των πρώτων τριών ετών πραγματοποίησε και έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανόλης Ορφανός, ο οποίος υποστήριξε πως, η Δημοτική Επιχείρηση, έχει εκπονήσει μελέτες που θα βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα έργα, αλλά και θα προκαλέσουν τη δημιουργία νέων, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε επεκτάσεις και συντηρήσεις των δικτύων σε πολλές περιοχές της Σαντορίνης.

Καθημερινότητα και μέλλον για τα νησιά

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΘ εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η Δημοτική Επιχείρηση, καθώς εξήγησε πως, “κατορθώσαμε να φανούμε συνεπείς απέναντι στην ευθύνη που αναλάβαμε και αντάξιοι των περιστάσεων και της εμπιστοσύνης των δημοτών της Σαντορίνης και της Θηρασιάς”.

Πιο αναλυτικά, τόνισε πως η ανάληψη των ηνίων της ΔΕΥΑΘ αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα, “αφενός για να δείξουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εργαστούν μεθοδικά για τον τόπο και να φέρουν αποτελέσματα και αφετέρου για να αποδείξουμε ότι μια δημοτική επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ιδιωτική αλλά με κοινωνικό χαρακτήρα”.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε: “Από τις 10/09/2019 μέχρι και σήμερα εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να δίνουμε άμεσα λύσεις στην καθημερινότητα του δημότη, για να ολοκληρώσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έργα και μελέτες που ήταν σε εκκρεμότητα και να εξασφαλίσουμε νέα έργα, ικανά να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τόπος μας και να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Καταφέραμε να αλλάξουμε πρόσωπο και φυσιογνωμία στη ΔΕΥΑΘ και να εκπονήσουμε νέες δράσεις, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ισχυρότερο κεφάλαιο που διαθέτει η Επιχείρηση, τους ανθρώπους της, τους εργαζόμενούς της, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συστρατεύθηκαν μαζί μας για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε”.

Επιπλέον, ο κ. Ορφανός ανέφερε πως, “δώσαμε λύση σε χρόνιες διοικητικές δυσλειτουργίες και πλέον η ΔΕΥΑΘ διαθέτει: α. ένα τεχνικό επιτελείο με όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ικανό να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε κάθε περίσταση και β. μια οικονομική – διοικητική υπηρεσία, ικανή να εξυπηρετεί τους καταναλωτές και να στηρίξει τους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς στόχους της ΔΕΥΑΘ”.

Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της εξέλιξης της Δημοτικής Επιχείρησης, το Δ.Σ. με αποφάσεις που λαμβάνει προχωρά στη βελτίωση των υποδομών της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

“Μέρα με τη μέρα το όραμα μας για το αύριο παίρνει σάρκα και οστά. Νέοι και εργατικοί άνθρωποι στο τιμόνι που δε φοβούνται τη δουλειά και την ευθύνη. Aξιοποίηση και ανάδειξη των εργαζομένων, αποτελεσματικότητα και έργο για το τώρα και το μέλλον του τόπου” προσθέτει ο πρόεδρος, παραθέτοντας αναλυτικά τα πεπραγμένα της τρέχουσας θητείας.

Ολοκληρωμένα και σε εξέλιξη έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι της ύδρευσης, η ΔΕΥΑ Θήρας έχει προχωρήσει τα εξής: Εγκατάσταση αφαλάτωσης - Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας. Επέκταση – Εκσυγχρονισμός αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Φηρών Θήρας. Έργα Υδροληψίας Μονάδας Αφαλάτωσης Έξω Γιαλού Φηρών. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων μονάδων Αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000m3/day Έξω Γυαλού Φηρών Θήρας. Ύδρευση Εμπορείου Θήρας. Δίκτυα Ύδρευσης Εμπορείου. Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας Αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου Δήμου Θήρας. Ύδρευση Έξω Γωνιάς Θήρας. Σύστημα Διαχείρισης και Τηλε-εποπτείας Υδρευτικού Δικτύου Δήμου Θήρας. Επέκταση – εκσυγχρονισμός αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Οίας. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Ακρωτηρίου νήσου Θήρας. Επέκταση Μονάδας Αφαλάτωσης Αγ. Παρασκευής Δήμου Θήρας.

Επιπλέον, όσον αφορά το αποχετευτικό στο νησί προχωρούν τα παρακάτω: Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας. Αποχέτευση οικισμών Αγ. Παρασκευής και Μονολίθου Δήμου Θήρας. Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης Μέσα – Έξω Κατοικίες Φηρών Θήρας. Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ. Καμαρίου Δήμου Θήρας.

Εκπόνηση μελετών μέσα στην τελευταία 3ετία

Αναλυτικότερα, στο κομμάτι των μελετών έχει δώσει έμφαση η ΔΕΥΑ Θήρας, προωθώντας σταδιακά τα ακόλουθα: Προμελέτη έργου επέκτασης Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Εμπορείου Θήρας. Εκπόνηση μελέτης για το νέο δίκτυο ύδρευσης Καμαρίου. Εκπόνηση μελέτης του έργου με τίτλο: «Αντικατάσταση παλαιών δικτύων αποχέτευσης οικισμού Καμαρίου Θήρας. Εκπόνηση προμελέτης για το έργο «Επέκταση εγκατάστασης αφαλάτωσης Αγίας. Παρασκευής Δήμου Θήρας κατά 2.500 m3/d με τελική δυναμικότητα ίση με 10.000 m3/d». Εκπόνηση της μελέτης έργου με τίτλο: “Διασυνδέσεις δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας. Εκπόνηση μελέτης και σύνταξης των τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης Ημεροβιγλίου Νήσου Θήρας. Εκπόνηση μελέτης άρδευσης για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις Μ.Ε.Λ. της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας Δήμου Θήρας. Σύνταξη φακέλου αίτησης χρηματοδότησης του έργου "Δράσεις βελτίωσης της διαχείρησης ενέργειας και αξιοποίηση ΑΠΕ στις υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας". Εκπόνηση μελέτης του έργου με τίτλο:«Ύδρευση Δ.Κ. Καρτεράδου Νήσου Θήρας». Σύνταξη μελέτης έργου : “ Ύδρευση Δ.Κ. Μεσαριάς Νήσου Θήρας”. Σύνταξη μελέτης Κόστους - Οφέλους παροχής κινήτρων για τους συνεπείς καταναλωτές της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας. Εκπόνηση μελέτης με τίτλο: "Μελέτη αξιολόγησης και αναβάθμισης Ε.Ε.Λ. Καρτεράδου". Ωρίμανση πρότασης και σύνταξη φακέλου για τον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Δράσεων Ηλεκτροκίνησης στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας. Σύνταξη πρότασης στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης για την διαχείριση και τους τρόπους αξιοποίησης της ξηραμένης ιλύος για την Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Δ.Κ. Καρτεράδου – Δ.Κ. Μεσαριάς Νήσου Θήρας. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Δ.Κ. Καρτεράδου – Δ.Κ. Μεσαριάς Νήσου Θήρας. Τεχνική υποστήριξης με τίτλο «Προτάσεις Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Νέο ενδιάμεσο Α/Σ και δεξαμενή ύδρευσης Μεσαριάς Νήσου Θήρας». Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη των τευχών δημοπράτησης έργου με τίτλο: «Αποχέτευση περιοχής Έξω Γιαλού Φηρών Νήσου Θήρας». Μελέτη έργου του δικτύου άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας της Νήσου Θήρας. Προμελέτη έργου για την νέα μονάδα αφαλάτωσης της Τοπικής Κοινότητας Οίας Δήμου Θήρας. Μελέτη έργου για επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων για άρδευση από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Νήσου Θήρας. Εκπόνηση μελέτης του έργου με τίτλο: «Νέα Δεξαμενή Ύδρευσης Εμπορείου Νήσου Θήρας». Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα Εγκατάσταση Αφαλάτωσης Τοπικής Κοινότητας Οίας Δήμου Θήρας.

Ο κ. Ορφανός σημειώνει πως κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών η ΔΕΥΑΘ προχώρησε σε επεκτάσεις και συντηρήσεις των δικτύων ύδρευσης σε πολλά τμήματα του νησιού όπως σε:

Θηρασιά, Οία, Φηρά, Καρτεράδος, Μεσαριά, Βόθωνας, Πύργος Καλλίστης, Επισκοπή Γωνιάς, Μεγαλοχωρί, Έξω Γωνιά, Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βουρβούλος και Ημεροβίγλι.

Save Water” μία πρωτοβουλία με νόημα

Παράλληλα με τα έργα και τις μελέτες η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καταβάλλει τα μέγιστα, προκειμένου να εκσυγχρονίζεται διαρκώς σε επίπεδο τεχνογνωσίας και νέων συστημάτων, με στόχο την ύψιστη παραγωγικότητα των συνεργείων και των εγκαταστάσεών της.

Από το 2021 έχει εγκαινιάσει και μια νέα σελίδα, αυτήν της ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης και της Θηρασιάς αναφορικά με την εξοικονόμηση του νερού, με την ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο “SAVE WATER”.

Η προωθητική ενέργεια ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει δίγλωσσο ενημερωτικό video που προορίζεται να προβληθεί σε μέσα ενημέρωσης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, card postal, ύπαρξη οχημάτων με τα διακριτικά της καμπάνιας, banner για την επικοινωνία του μηνύματος στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού και σε site τοπικής και κυκλαδικής εμβέλειας. Στόχος της εκστρατείας είναι να γίνει συνείδηση και βίωμα ότι η εξοικονόμηση νερού είναι ευθύνη που βαραίνει όλους.

 

 

Ετικέτες: