“Διαξιφισμοί” με φόντο το νερό στην Τήνο
- Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:17
Με εντάσεις και διαξιφισμούς πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου σχετικά με το θέμα της ύδρευσης του νησιού και των απωλειών νερού. Τοποθετήθηκαν επί του θέματος οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, με τον Δήμαρχο να δηλώνει ευχαριστημένος από την πορεία της ύδρευσης στο νησί και να αναφέρεται στα προσεχή έργα.
Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, ενημέρωσε σχετικά με την κατοχύρωση χρηματοδότησης, λέγοντας: “Προχωράμε για την ύδρευση καθώς έχουμε πάρει 4 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και προχωράμε τον διαγωνισμό για τηλεμετρία και τηλεέλεγχο, έργο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στη διαχείριση του ύδατος και για στις απώλειες. Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και γίνεται τώρα”.
Το θέμα της ιδιωτικής υδροφόρας
Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άννα Μαραβέγια, αναφέρθηκε στην αναφορά του Δημάρχου για το θέμα, σε Δημοτικό συμβούλιο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στο οποίο είχε πει, “Για το θέμα του νερού φέτος, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου” και την ίδια στιγμή του απηύθυνε τον λόγο ρωτώντας τον, “Επιμένετε; Η ερώτηση μου είναι ρητορική καθώς εγώ γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα υδροδότησης και τι κάνατε σε μικρότερους οικισμούς, στη διάρκεια της νύχτας. Με την ιδιωτική υδροφόρα που ουσιαστικά “μπαίνει μέσα” ο Δήμος, καθώς πήρατε μία καινούργια υδροφόρα. Οπότε ουσιαστικά το ζήτημα των υποδομών είναι ένα ζήτημα σημαντικό, γιατί και ο τουρισμός είναι ένα εύθραυστο προϊόν, γιατί και ο κόσμος που έρχεται και αφήνει τα χρήματά του προφανώς και έχει απαιτήσεις, και εγώ ακούω καθημερινά πολλά παράπονα”.
Ο Δήμαρχος απαντώντας ανέφερε πως το κατηγορητήριο για οποιοδήποτε θέμα στρέφεται εναντίον του, λέγοντας “εδώ και τόση ώρα δαιμονοποιούμε τον Δήμαρχο, για όλα τα κακά φταίμε εμείς και τώρα που έχει έξω ήλιο και μας καίει μάλλον πάλι εγώ φταίω. Ενώ όλα τα καλά έχουν γίνει από μαγικό ραβδάκι, από νεράιδες, κλπ. Δεν ακούω προτάσεις, ακούω μία μουρμούρα και μια απαξίωση. Εμείς δουλεύουμε για τις υποδομές αλλά κανείς δεν περίμενε τόσο ραγδαία αύξηση του τουρισμού. Ειδικά η ύδρευση δίνει “τα ρέστα της”. Για αυτό τον τομέα είμαι ιδιαίτερα περήφανος πραγματικά. Κάναμε προβλέψεις στις οποίες σε πάρα πολλές πέσαμε μέσα αλλά ξέρετε τι δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε; Την ασυδοσία, την αναισθησία και την κλοπή νερού. Αυτό ξέρετε πως θα λυθεί; Πήραμε 4εκ. ευρώ για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, τηλεμετρία και τηλεέλγχος, έτσι θα λυθεί το θέμα.”
Σαν παράδειγμα χρησιμοποίησε και τα περυσινά προβλήματα της Σύρου, καθώς ανέφερε “Το ίδιο θέμα είχε ο συνάδελφος μας στη Σύρο. Ενώ ενίσχυσε τις υποδομές, ο Φοίνικας πέρυσι ήταν για 2 και 3 ημέρες χωρίς νερό. Όχι για ώρες, λόγω κάποιας βλάβης όπως έχουμε εμείς εδώ, αλλά για μέρες. Ξέρετε πως το έλυσε αυτό; Με τηλεμετρία, καθώς βρέθηκε η κλοπή νερού».
Οι πυλώνες της μελέτης του Πολυτεχνείου
Ειδική αναφορά, προς ενημέρωση του Σώματος έκανε ο κ. Σιώτος αναφέροντας «Σε μία μελέτη που έγινε από το Πολυτεχνείο για το πότε θα “στεγνώσουν” τα νησιά και για το πρόβλημα της υδροδότησης στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. Αντέχουν τα συστήματα υδροδότησης των νησιών στα αλλεπάλληλα κύματα τουριστών και επισκεπτών όταν αυτά προστίθενται στο πάνω από μισό εκατομμύριο μόνιμων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου; Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα καθώς προβλέπεται μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων και δεν αφορά μόνο το πόσιμο νερό αλλά και το γεωργικό που είναι το 70% της κατανάλωσης”.
Τρεις οι πυλώνες που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα σύμφωνα με την μελέτη του Πολυτεχνείου, “Ο πρώτος πυλώνας είναι η μείωση των απωλειών νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Εμείς είμαστε ήδη μέσα σε αυτό καθώς προχωρούμε το έργο με σχεδόν μισό εκ. ευρώ για να αλλάξουμε τις δομές ύδρευσης του νησιού και έχουν πάει πίσω λόγω κάποιων δικαστικών εμπλοκών. Έχουμε ακόμα μία αφαλάτωση να λάβουμε με 430.000 ευρώ και η τηλεμετρία, με έλεγχο στις δεξαμενές και στα πάντα, πότε είναι μισή, πότε είναι άδεια, πότε μας κλέβουν και πότε όχι. Αυτά όλα μέσα στην τριετία της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Ο άλλος πυλώνας είναι η αφαλάτωση η οποία δημιουργεί άλμη, νερό με μεγάλη συγκέντρωση αλατιού, με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και ο τρίτος πυλώνας είναι να χρησιμοποιούμε το νερό αυτό για άρδευση. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μόνο το 2% όταν στην Κύπρο χρησιμοποιούν το 70%. Στόχος μας είναι έστω το 10%. Αυτά είναι στοιχεία μετρήσιμα”.
Μόνο οι αναγκαίες διακοπές νερού
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τήνου, Ζαχαρίας Γιαννισόπουλος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών ύδρευσης, καθώς το καλοκαίρι εμφανίστηκαν δυσκολίες και ελλείψεις, στις οποίες ανταπεξήλθαν πάρα πολύ καλά, παράθεσε επιπλέον στοιχεία. Όπως είπε «κουβαλήσαμε 7.619 κυβικά νερού, 5.100 από τα 2 βυτία του Δήμου και 1.519 κυβικά από ιδιώτη. Χρειάστηκαν 14 χωριά να κουβαλήσουμε νερό και κουβαλάμε ακόμα. Ο αριθμός αυτός είναι Ιούλιο και Αύγουστο. Όσο για τις διακοπές νερού, καθώς μάλλον κάποιοι κύριοι είναι εκτός Τήνου, μόνο κάποιες ώρες μείναμε χωρίς νερό και αυτό σε κάποια χωριά. Ενδεικτικά να πω ότι όταν έγινε μία διακοπή στη Στενή 15:00-19:00 καθώς είχε πρόβλημα ο μετασχηματιστής. Δεν κάναμε καμία διακοπή για να αποθηκεύσουμε νερό. Κάναμε μόλις 3 αναγκαίες διακοπές. Η πόλη δεν έμεινε ούτε μία ώρα χωρίς νερό, μόνο αν υπήρχε κάποια ζημιά. Δεν νομίζω ότι δεν πήγαμε καλά.”
Μία άλλη παράμετρο στη συζήτηση έθεσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Παντελής Αρμάος, ο οποίος ανέφερε ότι, “Υπάρχει έργο, το φράγμα της Γρίζας, που έχει μείνει στις απαλλοτριώσεις και ειπώθηκε ότι δεν έχει γίνει μελέτη. Γίνεται τέτοιο έργο χωρίς μελέτη; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι κάνετε προετοιμασία και η υδροφόρα του Δήμου, μέσα Ιουλίου, να είναι στην Αθήνα για επισκευή; Είναι αυτή προετοιμασία;”.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα να γίνουν δύο διακοπές και να αποχωρήσουν αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης πριν την έναρξη της συζήτησης για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρόταση θέματος για την ασφάλεια των εργαζομένων στο Δήμο
24 Μαΐου. 2018 - 11:09 - Ο Γιάννης Βλασερός για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αμοργού
31 Ιαν. 2025 - 17:17 - Μύκονος: Ένα σημαντικό έργο στο παλαιό λιμάνι δρομολογείται από το Λιμενικό Ταμείο
31 Ιαν. 2025 - 16:45 - Κατερίνα Μονογυιού: "31 Ιανουαρίου 1996. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, η iστορία δεν παραχαράσσεται"
31 Ιαν. 2025 - 14:30 - Μάρκος Καφούρος: Ερώτηση για την λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας της Θήρας από τον ηφαιστειακό κίνδυνο
31 Ιαν. 2025 - 11:57