Νάουσα Πάρου: Μια μαρίνα, πολλές καταγγελίες

  • Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:12

Για τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την μαρίνα της Νάουσας Πάρου αφορούν σε καταγγελίες για το αγκυροβόλιο των τουριστικών σκαφών και την είσπραξη τελών ελλιμενισμού.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου εξέδωσε ανακοίνωση, ακολουθώντας τις ανακοινώσεις του Δήμου Πάρου, των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου.

Να θυμίσουμε ότι εν μέσω της “θύελλας” των καταγγελιών είχε δηλώσει παραίτηση ο πρώην πλέον Αντιδήμαρχος Πάρου, Μανώλης Μαλαματένιος, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο.

Η ανακοίνωση του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.

«Περί «Μαρίνας» τα έκτροπα…..                                          

Μετά τα καταγγελλόμενα, σχετικά με τη διαχείριση και τις παράνομες εισπράξεις στη μαρίνα της Νάουσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου στηρίζει τους συναδέλφους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου για τα στοιχεία που παραθέτουν, σχετικά με το

Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στη Νάουσα, κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε στις 02/09/2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά φαίνεται, να εισπράττονταν τέλη ελλιμενισμού με τιμές που καθορίζονταν αυθαίρετα και κατά το δοκούν, χωρίς την έκδοση αποδείξεων είσπραξης.

Ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις στη μαρίνα της Νάουσας γίνονταν με εξαιρετικά διαβλητές και αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες είσπραξης, με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατο) να προσδιοριστεί το ποσό που οφείλονταν να προσκομιστεί στο Δήμο Πάρου και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιοι να θησαύριζαν στην πλάτη του Παριανού λαού, που έχει πληρώσει για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις. Αυτό που εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι ποιος εισέπραττε αυτά τα χρήματα και με ποια δικαιοδοσία.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πάρου θα πρέπει να προβεί στη μερική ανάκληση της υπ’ αριθ. 400/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 6ΔΧΠΩΞΓ-ΒΤ7) σχετικά με τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών της Νάουσας, και να μην πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δαπάνη μέχρι την οριστική έκδοση της άδειας και του κανονισμού λειτουργίας της εν λόγω Μαρίνας. Αναμένουμε τις εξελίξεις και τις πολιτικές αποφάσεις με τις οποίες θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να λειτουργήσει ορθά, νόμιμα και επ’ ωφελεία του συνόλου, όχι μόνο η συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά και το σύνολο της δημοτικής περιουσίας.

Μέχρι τότε όσοι θέλουν να ιδιοποιούνται τη δημόσια περιουσία θα μας βρίσκουν απέναντι τους.

Επισημαίνουμε ότι ο σύλλογος μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους της οικονομικής υπηρεσίας παρέχοντας τους ηθική και νομική υποστήριξη».

Η Οικονομική Επιτροπή για τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ο Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α, για τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών Νάουσας, ανέφερε:

«Δικαίωμα υδροδότησης: ∆έκα ευρώ ανά κυβικό µέτρο (€10,00/µ3)

Δικαιώματα ηλεκτροδότησης: 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα (€0,60/ΚWH)

Οι ανωτέρω χρεώσεις υπάγονται σε ΦΠΑ 24% και ελάχιστη χρέωση το ποσό των δέκα ευρώ (10€). Η είσπραξη των ανωτέρω γίνεται µέσω κάρτας Pos ή µέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασµό Δήµου Πάρου».

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

Για το θέμα και όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την μαρίνα της Νάουσας ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Πάρου,στην οποία ανέφερε, «Ο Δήμος Πάρου προχωρά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση που αφορά τη διαχείριση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Νάουσας Πάρου, στηρίζοντας με όποιο τρόπο χρειαστεί τις έρευνες που διεξάγονται.

Για τη Δημοτική μας αρχή, τα θέματα διαφάνειας αποτελούσαν ανέκαθεν ύψιστη προτεραιότητα. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, με τη βεβαιότητα ότι θα λάμψει όλη η αλήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι για λόγους ευθιξίας, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Μανώλης Μαλαματένιος έχει παραιτηθεί από την 7η Σεπτεμβρίου 2022 και θα προβεί στην χρήση ένδικων μέσων για την προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του.

Με απόφασή του ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος έκανε αποδεκτή την αίτηση παραίτησης του Αντιδημάρχου Μανώλη Μαλαματένιου, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας και φέρεται να σχετίζεται με το πρόσωπό του. Ο Δήμαρχος Πάρου ευχαριστεί τον κ. Μαλαματένιο για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και την προσφορά του από τη θέση του Αντιδημάρχου».

Η απάντηση του πρώην Αντιδημάρχου, Μανώλη Μαλαματένιου

«Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Δημάρχου περί της αποδοχής της παραίτησής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Όλοι γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η «μαρίνα» της Νάουσας λειτουργούσε από τότε που φτιάχτηκε με προβλήματα νομιμότητας.

2. Ως Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία του Δήμου Πάρου, προσπάθησα να λειτουργήσει η «μαρίνα» της Νάουσας ώστε ο Δήμος μας να μη χάνει έσοδα απ’ την ούτως ή άλλως λειτουργία της.

3. Για τη λειτουργία της είχα πράξει όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αν χρειαστεί στα Ελληνικά Δικαστήρια».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου

Την ίδια στιγμή θέση, με ανακοίνωση του, έχει πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου, στην οποία αναφέρει: «Τα όσα αποκαλύφτηκαν από ένα τυχαίο συμβάν στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών της Νάουσας πρέπει να προβληματίσουν πολύ σοβαρά όλους μας.

Το 64 θέσεων ελλιμενισμού τουριστικό καταφύγιο λειτουργεί χωρίς άδεια και κανονισμό λειτουργίας εδώ και χρόνια με τιμοκατάλογο ελλιμενισμού που έχει καθοριστεί αυθαίρετα και με εισπραττόμενα χρήματα κατά τρόπο παράτυπο.

Στο μεταξύ τα pillars ύδρευσης και ηλεκτρισμού έχουν καταστραφεί, επειδή σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τεχνικής υπηρεσία του δήμου, δεν μπορεί να συνταχθεί μελέτη αντικατάστασης ή επισκευής τους, επειδή το τουριστικό καταφύγιο στερείται αδείας λειτουργίας.

Για όσα απαράδεκτα και προσβλητικά υφίσταται ο τουρισμός της Πάρου, πολιτικές ευθύνες έχει ο δήμαρχος, ο οποίος αν και διοικεί το νησί επί δύο συνεχόμενες θητείες δεν φρόντισε να νομιμοποιήσει ένα το τόσο σημαντικό έργο.

Επειδή το κομβικό πρόβλημα είναι η μη έκδοση άδειας λειτουργίας, καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες έκδοσης της σχετικής άδειας καθώς και του κανονισμού λειτουργίας του τουριστικού καταφυγίου, πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος.

Καλούμε επίσης τη δημοτική αρχή και τη δημοτική αντιπολίτευση να ρίξουν άπλετο φως στη υπόθεση και να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα Σύρου, ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε μια υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου

«Μετά τα καταγγελλόμενα από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για παράνομες εισπράξεις στη «μαρίνα» της Νάουσας και την απουσία πρωτοβουλιών από μέρους της δημοτικής αρχής, ζητήσαμε στις 9-9-22 από την πρόεδρο του Δ.Σ. συνεδρίαση με το θέμα αυτό».

 

Ετικέτες: