Έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες στην οικία Χαλεπά στην Τήνο

Έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο εκτέλεσης εργασιών στην οικία του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο.

Θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες για να μπορεί να ξεκινήσει η επισκευή και η συντήρηση του κτηρίου όπου έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος Τηνιακός γλύπτης.

Το έργο με τίτλο «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟΑ οικία Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο» θα γίνει απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (ΥΝΜΤΕ) Αττικής, Ανατολικής, Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων.

Οι απαραίτητες μελέτες και το κόστος

Το έργο που θα εκτελεστεί θα περιλαμβάνει 4 διαφορετικά στάδια μελετών. Μελέτη πλήρους αποτύπωσης και τεκμηρίωσης του κτηρίου (ποσού 15.000 ευρώ), αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και διαρρύθμιση για τη συνέχιση της μουσειακής λειτουργίας του (ποσού 15.000 ευρώ), στατική μελέτη – αποτύπωση φέροντος οργανισμού, έλεγχος στατικής επάρκειας υφισταμένου κτηρίου, έλεγχος στατικής επάρκειας και ενισχύσεων με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης (ποσού 15.000 ευρώ) και μελέτες Η/Μ (ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία, ενεργειακής απόδοσης – θέρμανση, κλιματισμός) για την λειτουργία του ως μουσείου με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση (ποσού 15.000 ευρώ). Όπου υπάρξει ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης των εργασιών, θα υποβληθούν προς έγκριση, η αντίστοιχη αιτιολόγηση και οι αντίστοιχες μελέτες.

Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ποσού 60.000 ευρώ από τις διατιθέμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκπόνηση των ανωτέρω μελετών έχει έναρξη την 21η Σεπτεμβρίου 2022 και λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Μια υπόσχεση που έγινε πράξη

Στις αρχές του έτους είχε πραγματοποιηθεί, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου, της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού Πολιτισμού, Νίκου Γιατρομανωλάκη, με κύριο θέμα την κτιριακή αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών, το οποίο και είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και έπειτα από παλαιότερο αίτημα της δημοτικής αρχής, είχε ανακοινώσει στον Δήμαρχο Τήνου την ένταξη του έργου αποκατάστασης της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά και της μουσειολογικής ανάδειξης και προβολής της οικίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετικέτες: