Έγκριση εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα αρχαία λατομεία της Πάρου

Τα αρχαία λατομεία Πάρου απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την εκτέλεση εργασιών για εκπόνηση μελέτης τρισδιάστατης αποτύπωσης των υπόγειων στοών των αρχαίων λατομείων Νυμφών και Πανός, στη θέση Μαράθι.

Δύο βασικές μελέτες στο νέο έργο

Το έργο αφορά στην εκπόνηση δύο μελετών. Η πρώτη αφορά στην τρισδιάστατη αποτύπωση των υπόγειων στοών των αρχαίων λατομείων Νυμφών και Πανός, στη Θέση Μαράθι, νήσού Πάρου και τεχνικογεωλογικού-γεωτεχνικού χαρακτηρισμού μέσω ανάπτυξης εφαρμογών βασισμένων στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, με σκοπό την συλλογή τεχνικογεωλογικών - γεωτεχνικών χαρακτηριστικών με κύριο έργο την δημιουργία ψηφιακών μοντέλων των στοών.

Η δεύτερη αφορά στην ποσοτική εκτίμηση διακινδύνευσης εκδήλωσης γεωτεχνικών αστοχιών και σχεδιασμός μέτρων αποκατάστασης κατά μήκος των υπόγειων στοών των αρχαίων λατομείων Νυμφών και Πανός, στη θέση Μαράθι νήσου Πάρου, με αξιοποίηση τρισδιάστατων ψηφιακών πρωτογενών δεδομένων τεχνικογεωλογικού χαρακτηρισμού που αποσκοπεί στην εκτίμηση διακινδύνευσης εκδήλωσης κατολισθητικών κ.α. φαινομένων.

Τελικός στόχος των μελετών αυτών είναι η ασφαλής μελλοντική χρήση/πρόσβαση των στοών από επισκέπτες και μελετητές.

Εκτέλεση και προϋπολογισμός

Το έργο έχει έναρξη από 26/9/2022 και λήξη την 31.12.2022 και για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, εγκρίθηκε συνολική δαπάνη 30.000 ευρώ. Όπου υπάρξει ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης των ανωτέρω θα υποβληθεί προς έγκριση σχετικό αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έργο αναγκαιότητας

Προ διετίας είχε ξεκινήσει η συνεργασία του Δήμου Πάρου με την ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε πραγματοποιήσει μία πρώτη διευρευνητική επίσκεψη στα λατομεία τον Σεπτέμβριο 2020 για θέματα ψηφιακής αποτύπωσης και ανάδειξης των υπόγειων στοών.

Επίσης είχε υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις αναγκαίες ενέργειες και τις μελέτες που θα πραγματοποιούσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στα αρχαία λατομεία. Οι μελέτες αυτές σε συνδυασμό με την ψηφιακή αποτύπωση αποτελούσαν πρωταρχικό στόχο της υπηρεσίας για τη διαφύλαξη του μνημείου, καθώς θα μπορούσε να εκτιμηθεί η υπάρχουσα κατάσταση και θα υποδεικνύονταν πιθανά μέτρα προστασίας.