Έγκριση για εγκατάσταση νέας αφαλάτωσης στη θέση «Παρασπόρος» στην Πάρο

Επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η χορήγηση ενιαίας άδειας εκτέλεσης του έργου της αξιοποίησης υδατικών πόρων - χρήσης νερού στη ΔΕΥΑ Πάρου, για την εγκατάσταση νέας αφαλάτωσης, στη θέση «Παρασπόρος» του Δήμου Πάρου. Η προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ορίστηκε στα 5 χρόνια και για την εκτέλεση του ισχύουν αυστηροί περιβαλλοντολογικοί όροι και δεσμεύσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου είναι τα εξής:

• Υδροληψία θαλασσινού νερού τροφοδοσίας της μονάδας αφαλάτωσης από 4 γεωτρήσεις.

• Συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ) 87 των θέσεων των γεωτρήσεων, 3 εκτ ων οποίων είναι στα 92 μέτρα και 1 στα 60 μέτρα.

• Το θαλασσινό νερό οδηγείται μέσω αγωγού στις μονάδες αφαλάτωσης.

• Θέση της μονάδας αφαλάτωσης.

• Οι μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με δυνατότητα παραγωγής συνολικά 2.500 κ.μ. πόσιμου νερού / ημέρα, λειτουργούν με σύστημα της αντίστροφης όσμωσης, επεξεργάζονται το νερό σε τρία στάδια (προκατεργασία, κυρίως επεξεργασία και μετακατεργασία).

• Η παραγόμενη κατά τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης άλμη, διατίθεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη θάλασσα.

Χρονικός ορίζοντας του έργου

Η προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ορίζεται σε 5 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας. Η άδεια παύει να ισχύει σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία αυτή χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί, εκτός αν έγκαιρα δοθεί παράταση ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Διάρκεια ισχύος της άδειας χρήσης: μέχρι 31-12-2024. (Ημερομηνία λήξης της έγκρισης της 1ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου). Η διάρκεια ισχύος της άδειας ακολουθεί τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης και λήγει ένα χρόνο μετά από κάθε αναθεώρηση. Η άδεια χρήσης είναι δυνατόν να ανανεωθεί, μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου, την οποία υποβάλλει 6 μήνες πριν από τη λήξη της παρούσας άδειας. Η άδεια χρήσης αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη χρήση και απαγορεύεται η κατά οποιαδήποτε τρόπο αλλαγή των παραμέτρων – στοιχείων της.

Λοιποί όροι, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τoυ δικαιούχου

Ο δικαιούχος έχει συγκεκριμένους όρους, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα:

1) Η άδεια αυτή είναι δυνατόν: α) να τροποποιηθεί, πριν από τη λήξη της, για λόγους που αφορούν στο δικαιούχο, μετά από νέα σχετική αίτησή του. β) να ανακληθεί ή καταργηθεί ή τροποποιηθεί από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της.

2) Η χορήγηση της άδειας αυτής δεν απαλλάσσει τον δικαιούχο από την υποχρέωση άλλων προβλεπομένων εγκρίσεων ή αδειών και τήρησης όρων και περιορισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία του συνολικού έργου όπως καθορίζονται κατά περίπτωση από την ισχύουσα νομοθεσία.

3) Πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις που προκύπτουν από την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

4) Το έργο ή η δραστηριότητα δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τυχόν ειδικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί στην περιοχή εγκατάστασης ή με ειδικές διατάξεις που ενδεχομένως θέτουν όρους ή/και περιορισμούς ως προς την κατασκευή ή/και την λειτουργία του.

5) Η αποψίλωση τυχόν βλάστησης, να περιοριστεί στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό και αποκλειστικά για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.

6) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή κάθε μορφής ρύπανσης των υδάτων από στερεά απόβλητα, άχρηστα υλικά, ορυκτέλαια κ.λπ. κατά τη φάση κατασκευής του έργου.

7) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (σήμανση, περίφραξη κ.λπ.) για την αποφυγή ατυχημάτων, για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τους κινδύνους που τυχόν θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή του έργου.

8) Απαγορεύεται κάθε αποθήκευση, έστω και προσωρινή, υλικών έξω από τον χώρο επέμβασης.

9) Τα μηχανήματα και οι διατάξεις που θα χρησιμοποιηθούν να φέρουν όλες τις απαιτούμενες από τη νομοθεσία αδειοδοτήσεις. Τα γεωτρύπανα να συνοδεύονται από δίπλωμα χειριστή και ειδική άδεια μηχανήματος έργου.

10) Τα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου, κατά προτεραιότητα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών του έργου, λαμβάνοντας κάθε δυνατή μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της αλλοίωσης της υφιστάμενης μορφολογίας του εδάφους της περιοχής. Στην περίπτωση περίσσειας προϊόντων εκσκαφής που θα προκύψουν κατά την κατασκευή των έργων να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για την απόρριψη υλικών.

11) Τα αδρανή υλικά που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου να εξασφαλίζονται από νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις παραγωγής αδρανών υλικών ή από το ίδιο το έργο.

12) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και ελαχιστοποίησης του κινδύνου μετάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενες περιοχές.

13) Σε περίπτωση που το έργο εκτελείται πλησίον δάσους ή δασικών εκτάσεων και επιπλέον περιλαμβάνει αντλητικό συγκρότημα, ο σχεδιασμός του θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του για ανεφοδιασμό οχημάτων πυρόσβεσης.

14) Όταν οι εργασίες εκτελούνται κατά την αντιπυρική περίοδο, θα πρέπει να ενημερώνεται γραπτώς από τον ενδιαφερόμενο η αρμόδια Δασική Αρχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

15) Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής, να γίνει πλήρης αποκατάσταση του χώρου του εργοταξίου και όλως των θέσεων οι οποίες θα έχουν αλλοιωθεί από τις διάφορες δραστηριότητες.

16) Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ποιοτική υποβάθμιση του ύδατος της υδροληψίας ο δικαιούχος/χρήστης της υδροληψίας οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις καθ' ύλην αρμόδιες αρχές.

17) Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ή υπολογισμών των ποσοτικών ή ποιοτικών παραμέτρων, όπου αυτά απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, να κοινοποιούνται στην υπηρεσία μας

18) Ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο της τήρησης των όρων της άδειας αυτής καθώς και άλλα στοιχεία απαραίτητα για το σκοπό αυτό.

19) Ο δικαιούχος υποχρεούται να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε η ποιότητα του χρησιμοποιούμενου ύδατος να ανταποκρίνεται στη χρήση για την οποία προορίζεται.

20) Ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τις εγκαταστάσεις χρήσης του νερού σε κατάσταση τέτοια, ώστε να προλαμβάνεται ή αποφεύγεται κάθε απώλεια και να επιδιορθώνει αμέσως κάθε βλάβη, ιδιαίτερα όταν επιφέρει απώλειες νερού.

21) Σε περίπτωση περιστατικών έκτακτης ανάγκης ο δικαιούχος υποχρεούται να το γνωστοποιήσει στην υπηρεσία μας.

Ειδικοί όροι για υδρευτική χρήση

Η ποιότητα του διατιθέμενου για ανθρώπινη κατανάλωση ύδατος και η καταλληλότητα των υλικών (σωληνώσεων, κ.λ.π.) σε επαφή με το πόσιμο νερό να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα. Η μη τήρηση των όρων της άδειας αυτής επισύρει τις νόμιμες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ετικέτες: