Εισαγγελική διερεύνηση για την υπόθεση της μαρίνας Νάουσας Πάρου

  • Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Με διενέξεις και διαξιφισμούς πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για το θέμα της λειτουργίας μαρίνας της Νάουσας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου. Πολλές καταγγελίες και κατηγορίες για κακή διαχείριση στο θέμα και προτάσεις για λύση του προβλήματος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες

Αρχικά τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό του θέματος, το οποίο χρονολογείται από 12ετίας, με τη νυν Δημοτική Αρχή να το διαχειρίζεται τα τελευταία 8 χρόνια, με τον προβληματισμό του να επικεντρώνεται στη διαχείριση της μαρίνας και συγκεκριμένα τόσο στις πολιτικές ευθύνες που ενσκήπτουν αλλά και στην πιθανότητα ύπαρξης αξιόποινων πράξεων, γεγονός που οδήγησε μέχρι την προσφυγή στον εισαγγελέα.

Σε μία ευθεία επίθεση κατά του Δημάρχου Πάρου, ο κ. Ροκονίδας ανέφερε πως “Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο έχει παραπλανηθεί από το ∆ήµαρχο της Πάρου διότι πρώτον έχει αποκρύψει το έγγραφο του Υπουργείου Τουρισµού, το οποίο έχει αποσταλεί στο ∆ήµο το 2018 και το οποίο ρητά και κατηγορηµατικά λέει ότι ο ελλιµενισµός στο συγκεκριµένο αγκυροβόλιο απαγορεύεται. Και εδώ λοιπόν είναι το ζήτηµα της πολιτικής ευθύνης. Αφήστε το ζήτηµα της ποινικής ευθύνης και αν υπάρχουν εµπλεκόµενοι και ποιος και τι πήρε και αν πήρε. Αυτό δεν είναι ζήτηµα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, αυτό είναι ζήτηµα του εισαγγελέα. Αλλά η πολιτική ευθύνη είναι δεδοµένη”.

«Κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος του νησιού μας»

Ο ανεξάρτητος δηµοτικός σύµβουλος, Ηλίας Κουντροµιχάλης, για την ιστορική καταγραφή της διαδικασίας αναφέρθηκε στον κανονισμό λειτουργίας, όπως είχε ψηφιστεί από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, χαρακτηρίζοντας τον ως “πρόχειρο” και την ανάθεση της λειτουργίας της σε ιδιώτη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τριµελή Επιτροπή του ∆ήµου, η οποία είχε συσταθεί για να παρακολουθεί την ορθή λειτουργία του ιδιώτη.

Το διαδικαστικό που ανέφερε δεν αποτυπώνει μία “ρόδινη”, όπως την χαρακτήρισε, λειτουργία, καθώς, όπως είπε “Λεφτά έχουν χαθεί, λεφτά έχουν εισπραχθεί. Ποιος τα έχει πάρει; ∆εν είναι δικό µας θέµα να το βρούµε. Τα λεφτά µπαίνουν σε τσέπες, κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος της περιουσίας του νησιού µας”. 

Πέραν αυτού όμως εξέφρασε αμέριστη την υποστήριξη του προς τους υπαλλήλους του Δήμου, καθώς διαπίστωσε “µια προσπάθεια, από πολλές µεριές, να κατηγορηθούν οι υπάλληλοι. Μην τολµήσετε να κατηγορήσετε τους υπαλλήλους επειδή τα έβγαλαν αυτά στη φόρα».

Στον ρόλο των υπαλλήλων και πως αυτοί έφεραν στο φως στο πρόβλημα, αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Σιέττος, ο οποίος ζήτησε την συνολική έκφραση υποστήριξης αλλά και ηθικής ικανοποίησης αυτών των υπαλλήλων. Χαρακτηριστική η αναφορά του πως “Οι υπάλληλοι τόλµησαν και ένα απόστηµα αρχίζει σιγά – σιγά και σπάει. Όχι απλά να µην τολµήσει κανείς να τους ακουµπήσει, να τολµήσουµε όλοι και να εκφράσουµε µια ηθική ικανοποίηση σε αυτούς τους ανθρώπους που τόλµησαν κόντρα και ενάντια και ενδεχόµενα παρά τω τύπω. Μέσα από αυτό το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, όσοι υπάλληλοι συνέπραξαν να τύχουν ευαρέσκειας και ηθικής ανταµοιβής”.

«Άπλετο φως παντού»

Στις άμεσες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκε ο ∆ήµαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, οι οποίες αφορούσαν αρχικά στην άμεση σύγκλιση των Αντιδημάρχων αλλά και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και στην έκφραση της πρόθεσης του να αποσαφηνιστεί πλήρως η κατάσταση ώστε, όπως ανέφερε “να µην υπάρχει καµία σκοτεινή γωνιά σε αυτή την υπόθεση.

Αναφέρθηκε επίσης στην άμεση παραίτηση “όχι από παραδοχή της ευθύνης του, αλλά για ηθικούς λόγους” του Αντιδημάρχου Μανώλη Μαλαµατένιου, πράξη η οποία, κατά τον Δήμαρχο υπαγορεύτηκε “από ευαισθησία και από εγγύηση ότι τα πράγµατα θα έχουν άπλετο φως, γιατί δεν έχουµε λόγο να µην έχουν άπλετο φως”.

Ο κ. Κωβαίος στάθηκε ιδιαίτερα στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς όλα τα σχετικά  στοιχεία έχουν κατατεθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, με τον Δήμαρχο να τονίζει πως “Αυτή τη στιγµή είναι η ώρα της δικαιοσύνης. Αυτό που µπορούµε να κάνουµε λοιπόν όλοι µας, είναι ότι στοιχεία έχουµε να πάνε στη δικαιοσύνη και να πέσει άπλετο φως, µόνο έτσι βοηθάµε, ώστε να την αφήσουµε ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της”.

Για την ρίψη ευθυνών είτε σε πολιτικό πρόσωπο είτε σε δημοτικούς υπαλλήλους, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως  “∆εν θέλω να ρίξω µοµφή σε κανέναν. Το θέµα για εµάς είναι φως σε όλα. Άπλετο παντού και να δούµε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Εγώ δεν θα ξεχωρίσω υπάλληλο και πολιτικό και τον εαυτό µου. Όποιος έχει ευθύνη να την έχει”.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι οι εξής:

• Να γίνει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

• Να ανακληθεί η υπάλληλος που είχε οριστεί στη µαρίνα και να επανέλθει στα καθήκοντά της στο ∆ήµο.

• Να ανακληθεί η υπ’αριθ. 400/2021 απόφαση της Οικονοµικής Επιτροπής στο σηµείο εκείνο το οποίο αφορά τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της µαρίνας της Νάουσας.

• Να επανέλθει η λειτουργία του λιµενικού φυλακίου στη Νάουσα.

• Να ανακληθεί η σύµβαση µε την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, αν διαπιστωθεί από την αρµόδια επιτροπή του Δήµου ότι υπάρχει υπέρβαση των όρων.

• Να αναρτηθούν σχετικές πινακίδες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά ότι απαγορεύεται ο ελλιµενισµός, η προσέγγιση των σκαφών να γίνεται µε ευθύνη τους, χωρίς παροχές σε νερό και ρεύµα από µέρος του ∆ήµου.

• Να γίνει παράσταση της Δηµοτικής Αρχής στο αρµόδιο υπουργείο για να επιλυθεί το θέµα της άδειας λειτουργίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε ομόφωνα τις προτάσεις του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ετικέτες: