Το Κοινό Τηνίων για τη διαβούλευση της ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες

  • Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022 - 11:33

Τον Ιούνιο του 2021, ψηφίστηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις". Μέσα σε αυτό, ψηφίστηκε και ένα άρθρο σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά μας. Το άρθρο 100 του νόμου 4821/2021, απήλλαξε στην ουσία, τους παραγωγούς "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας από μία ακόμη υποχρέωση που ίσχυε παλαιότερα, αυτή της κατασκευής διασύνδεσης με δικά τους έξοδα.

Εκτός όμως από αυτό, στην παράγραφο 4, προέβλεψε και τον καθορισμό του περιθωρίου ισχύος για τα νησιά μας, με βάση την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την διασύνδεσή τους. Ο καθορισμός αυτός γίνεται με απόφαση της ΡΑΕ, έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτή η εισήγηση (https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2022/09/Ι-323832_Εισήγηση-ΑΔΜΗΕ.pdf) στάλθηκε στην πρόεδρο της ΡΑΕ στις 17/03/2022 και ειδικότερα για την Τήνο και την Άνδρο, νησιά τα οποία αποτελούν ειδική κατηγορία "λόγω της τοπολογίας της σύνδεσης με τη Νότια Εύβοια και των συνθηκών κορεσμού δικτύου που επικρατούν στην Νότια Εύβοια", αναφέρει τα παρακάτω.

Αυτή την στιγμή στην Τήνο υπάρχουν ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) με προσφορά σύνδεσης, με ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 8,9 MW, ενώ στην Άνδρο η συνολική ισχύς ανέρχεται στα 67,4 MW, σύνολο 76,3 MW (Πίνακας 3). Για την μέγιστη δυνατή εγκατεστημένη ισχύς των δύο νησιών, εξετάστηκαν τρία σενάρια στα οποία προβλέπεται (Πίνακας 6):

Σενάριο Α : 110 MW

Σενάριο Β : 179 MW

Σενάριο Γ : 242 MW

Το προτεινόμενο σενάριο είναι το σενάριο Γ, στο οποίο προβλέπεται το υψηλότερο όριο ισχύος, δηλαδή προβλέπεται ο υπερτριπλασιασμός της συνολικής ισχύος των ΑΠΕ στα δύο νησιά που σημαίνει και τον υπερτριπλασιασμό του αριθμού των ανεμογεννητριών. Επιπλέον, προβλέπεται "η ανακατανομή της ισχύος μεταξύ των νησιών" που ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα, όπως η Άνδρος και η Τήνος. Άρα θα μπορούσαν τα υπόλοιπα 166,7 MW (242 προβλεπόμενα MW – 76,3 εγκατεστημένα MW) να εγκατασταθούν σε ένα μόνο από τα δύο νησιά, ενώ οι τιμές αυτές αφορούν μόνο έργα χωρίς αποθήκευση. Σε "περίπτωση εγκατάστασης Σταθμών Αποθήκευσης στα νησιά των Κυκλάδων το περιθώριο ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ διευρύνεται". Για τα δε "υβριδικά έργα" (παραγωγή και αποθήκευση) δίνεται "δυνατότητα εγκατάστασης πρόσθετης ισχύος".

Ακόμη και σε περίπτωση που η προβλεπόμενη μέγιστη ισχύς κατανεμηθεί αναλογικά με την έκταση στα δύο νησιά (Άνδρος – Τήνος), ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση επιπλέον 60 MW περίπου ανεμογεννητριών στην Τήνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το φαραωνικό έργο της ENEL σε Άνδρο – Τήνο – Πάρο - Νάξο, στο οποίο αντιδρούν όλοι οι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προβλέπει για την Τήνο 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 23 MW.

Έχουμε λοιπόν χώρο στην Τήνο για 30 επιπλέον τέτοιες τεράστιες ανεμογεννήτριες και για ακόμη περισσότερες;

Συμφωνούμε με την πρόταση αυτή του ΑΣΠΗΕ όσον αφορά το νησί μας;

Η διαβούλευση της ΡΑΕ (https://www.rae.gr/diavoulefseis/46618/) λήγει την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και οι προτάσεις κατατίθενται με email στην διεύθυνση info@rae.gr ή εγγράφως.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων" καλεί τον Δήμο Τήνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και οποιονδήποτε άλλον φορέα ενδιαφέρεται για το μέλλον της Τήνου να συμμετέχει άμεσα στην διαβούλευση αυτή.

Καλεί επίσης κατοίκους και συλλογικότητες όλων των νησιών των Κυκλάδων, να ενεργοποιήσουν τους Δήμους και τους φορείς των νησιών αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να σταματήσουμε την καταστροφή.

Να προστατέψουμε τα νησιά μας από την αιολική λαίλαπα.

 

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

Ετικέτες: