Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Λιμενική εγκατάσταση Βουρκάρι Ν. Κέας

  • Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022 - 06:15

Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την «Αποκατάσταση ζημιών και τη λειτουργία του Λιμένα Βουρκαρίου».

Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου στην εισήγηση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο  ζήτησε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά, με αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση του σώματος.

Ο εντοπισμός των προβλημάτων του λιμένα

Στην περιοχή του λιμένα Βουρκαρίου και έπειτα από υποβρύχια επιθεώρηση που πραγματοποίησε γραφείο μελετών, στον κρηπιδότοιχο παρατηρήθηκαν εκτεταμένες υποσκαφές και σημεία με ανοίγματα. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο του λιμένα, σε ένα μήκος περίπου 100 μέτρων παρουσιάζει πολλές βλάβες, με πιο σημαντική την ύπαρξη εκτεταμένων υποσκαφών σε σχεδόν όλο του το μήκος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι όσον αφορά στην τεχνική κατασκευής του το συγκεκριμένο τμήμα είναι κατασκευασμένο με λιθορριπές και χυτό σκυρόδεμα. Στο τέλος του κρηπιδοτοίχου το μέτωπο προστατεύεται από λιθορριπές. Το ωφέλιμο βάθος στο τμήμα αυτό είναι περίπου -1,40m.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την επισκευή και επέκταση των υφιστάμενων προβλητών σε πλωτή μορφή, με συνολικό μήκος της τάξης των 30 μέτρων έκαστη, οι οποίες αρκούν για τον ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων που πρόκειται να εξυπηρετούν.

Οι πλωτές κατασκευές τοποθετούνται στην προέκταση των υφιστάμενων προβλητών και είναι κάθετες στον κρηπιδότοιχο. Επιπλέον, θα ανακατασκευαστούν τα δάπεδα των υφιστάμενων σε συνδυασμό με τα έργα που προβλέπει η μελέτη αποκατάστασης ζημιών.

Τέλος, θα επιδιορθωθούν οι υποσκαφές σε τμήματα των ύφαλων υποδομών.

Συνοπτικά η μελέτη αποκατάστασης – επισκευής πρότεινε τα εξής έργα:

1. Καθαίρεση τμήματος του υφιστάμενου κρηπιδότοιχου.

2. Ανακατασκευή κρηπιδότοιχου με διαστάσεις ώστε να δημιουργούνται κρηπιδώματα μήκους περίπου 95 μέτρα.

3. Αποκατάσταση υποσκαφών και ανοιγμάτων.

Ετικέτες: